Paylaş
Diplomaside zor bir yıla giriyoruz. Fransa’da ‘Ermeni soykırımı inkârını suç sayan’ yasanın Senato’ya gelmesi için şubat sonuna kadar süre var.
Sonra temmuz ayında Kıbrıs Rum Yönetimi, AB dönem başkanlığını devralacak. Kıbrıs sorununda çözüme yönelik bir ilerleme sağlanmazsa Türkiye, temmuzdan itibaren AB dönem başkanlığıyla ilişkilerini askıya alacağını açıklamıştı. Kıbrıs’ta gidişat henüz umut verici değil.
AVRUPA BİRLİĞİ. Geçen hafta AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Hürriyet’in sabah toplantısına konuk olmuştu.
‘2012’de AB ile ilişkiler’ dendiğinde “treni raydan çıkarmamaya çalışacaklarını” söyledi. Her şeye rağmen makul ve hesaplı bir yol takip edilecekmiş gibi bir izlenim edindim.
Malum yeni yılda Avrupa’nın motor ülkeleri seçim rotasına giriyor. Fransa’da mart ayında Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, koltuğunu koruyabilmek için sandığa gidecek. 2013’te parlamento seçimlerine hazırlanan Almanya’da da sandık baskısı artacak. AB yolunda her an yeni tuzaklar çıkabilir. Rusya, ABD de 2012’de seçime hazırlanan diğer büyük ülkeler.
ORTADOĞU. Arap coğrafyasında Arap uyanışının yarattığı tektonik hareket 2012’de de sürecek. İsrail ve İran her an yeni krizler yaratabilir. Suriye ve Irak, bölgesel güçlerin kozlarını paylaşacakları ülkeler olacak gibi duruyor. Bir süredir uluslararası basında, İran’a karşı elini güçlendirmek isteyen Türkiye’nin Beşar Esad’ı devirmeye yönelik girişimlere daha fazla destek vereceği beklentisi var.
ABD’nin çekildiği Irak’ta ise Şii, Sünni ve Kürtler arasında kartlar yeniden dağıtılacak. Türkiye’nin Kuzey Iraklı Kürtlerle ilişkileri, Türkiye’deki Kürt meselesini de yakından etkileme potansiyeline sahiptir.
İHA. Maalesef yılı Irak sınırında yaşanan
35 vatandaşın öldüğü hava saldırısıyla kapattık. İnsansız hava araçlarının (İHA) sağladığı veriler doğrultusunda havalanan F-16 uçaklarının, sınırdaki şüpheli hareketlenmeye karşı düzenlediği operasyonda PKK militanları sanılan kaçakçılar öldürüldü.
Uluslararası literatürde “collateral damage” denen, askeri bir operasyonda istemeden sivillere zarar verme anlamına gelen üzücü bir durum yaşandı. NATO’nun Afganistan’da, ABD’nin Yemen’de, Somali’de, İsrail’in Filistin’de düzenlediği operasyonlardan bildiğimiz bir durumla bizzat karşı karşıya kaldık. Tek bir farkla; Türk operasyonunda, Türkiye vatandaşı siviller öldü.
Sivil kayıplar, bir süredir dünyada da tartışma konusu. Geçenlerde Washington
Post Gazetesi’nde Barack Obama’nın
İHA imparatorluğunu eleştiren geniş bir makale yayınlandı. Obama Yönetimi, keşif amaçlı ve suçlu takibi için Predator, Reaper gibi dünya üzerinde 775 adet İHA kullanıyor. Sayı daha da artacak. Şimdi tartışılan İHA’nın ham istihbaratıyla ya da doğrudan İHA ile yapılan operasyonlarda sivil ölümlerinin nasıl sınırlı tutulabileceği.
Maya takvimi ve Noel Baba
SİZE bazı ülkelerin 2012 kıyamet geyiğini nasıl fırsata dönüştürdüğünü anlatmadan geçemeyeceğim.
M.Ö. 300 ile 900 yılları arasında en parlak dönemine ulaşan Mayaların hazırladığı takvim 21 Aralık 2012’de sona eriyor. İddia o ki, bu tarihten sonra dünyada kıyamet gibi olağanüstü bir şeyler olacak.
Tartışma süre dursun, Meksika, El Salvador, Honduras, Guatemala, Belize bunu büyük bir turizm seferberliğine dönüştürmek için kolları sıvadı. Guatemala’da geri sayan bir kıyamet saati devreye sokuldu. Meksika, 2012’de 52 milyon turist hesabı yapıyor.
Nedense bunları gördükçe aklıma bizdeki Noel Baba tartışması geliyor. İnanır ya da inanmazsanız o ayrı konu. Ancak Anadolulu bir aziz olan Noel Baba hakkında yaratılan efsane niye Türkiye için de bir fırsat olmasın. Aziz Nikolas’ın öldüğü var sayılan 6 Aralık’ta Antalya Demre’de yabancı devlet adamı ve ünlülerin davet edildiği büyük bir kültür ve turizm etkinliği yapılsa inanın kimse kaybetmez. Herkese iyi yıllar.
Paylaş