Kabus yola artık el atılıyor sanki

Bıkmadan, usanmadan Tire-Belevi yolunu dile getiriyorum. Hep söylerim, o yol bende kapkara bir yara. Üç yıl önce yeğenim Tuncay Güryıldız’ı 39 yaşında kurban vermiştik o yola. (Dün yıldönümüydü) Ve, yolla ilgili önemli gelişmeler...

Haberin Devamı

TİRE-Belevi yolundan ne zaman söz etsem, bıkmadan şöyle başlarım:

“O yol var ya... Kapkara bir yaradır bende. Ciğerimizin bir parçasını yitirmiştik 13 Mart 2014’te. Yeğenim Tuncay Güryıldız’ı, 39 yaşında almıştı o yol. Anımsadıkça ve bu satırları yazarken yutkunmaktan boğazımı acıtan, gözlerimi dolduran, kimi yaşların sakalıma karışmasını engelleyemediğim fidanımızı...”

Kabus yola artık el atılıyor sanki

BAKAN DA YANITLAMIŞTI
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, çok sayıda kişinin ölümüne neden olan Tire-Belevi yolunu TBMM’de birkaç kez gündeme getirdi. Son olarak geçen aralık ayında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yolla ilgili son gelişmeleri soran Sertel’e, “Yolun ihalesi yapıldı. İlgili katılımcılara bildirildi. Yasal itiraz süreçleri bekleniyor. İdareye iki itiraz var” yanıtı verdi.
ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR
Karayolları Genel Müdürlüğü Proje Etüd Daire Başkanı Mehmet Tutaş da Sertel’i arayarak Tire–Belevi yolunun duble yapılma çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı. Tutaş, yol çalışmalarına nisan ayında başlanabileceğini ve gelecek yılın ortasında tamamlanabileceğini bildirdi. Ve Sertel’in girişimiyle görüşülen Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Uğur Kenan Adiloğlu’nun açıklaması:
SON KARAR VERİLDİ
“Tire-Belevi yolunun ihalesini 2016 yılı haziran ayında yaptık. Bu ihaleye itirazlar ve süreleriyle ilgili değişkenlikler oldu. Bundan sonra Kamu İhale Kurumu’na (KİK) müracaatlar oldu. KİK’te daha sonra bir takım düzeltici işlemler yapıldı. KİK son kararını 21 Şubat 2017 itibarıyla İzmir Bölge Müdürlüğü’ne iletti. Bu son karardır. Bize intikal ettikten sonra bu karar üzerine ilgili firmaya tebliğ edeceğiz. Bu tebliğin de yasal olarak 10 günlük süresi var, ancak daha kısa da olabilir. Firmayı sözleşmeye davet edeceğiz ve sözleşmemizi yapacağız.
TAHMİNEN 2018’DE TAMAM
Bu demektir ki, martta sözleşmemiz tamam olacak. Hemen akabinde iş yeri teslimi yapılacak. Firma şantiye kurma ve yerleşmesini tamamlayıp çalışmalara başlayacak. Bitim süresi sözleşmede var, ancak burası 20 kilometrelik bölünmüş yol ve sıcak karışım olacak. Dolayısıyla iki sezonu bulabileceğini, tahminen 2018’de tamamlanmış olacağını düşünüyorum.”
Sertel’e verilen bu yanıtlar, o yolun kabus olmaktan çıkarılacağı umudunu artırdı bende de. Dilerim, başka canlar almadan, o kabus yola el atılsın... Ve tabii ki, umutlar hayal kırıklığı olmasın...

-----

Haberin Devamı


BİR HOŞLUK

Haberin Devamı

İzmir’de kadınlara
Mardin’den armağan

Kabus yola artık el atılıyor sanki

BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İzmir’de verdiği davete katılanlara saten kese içinde, iğne oyasından yapılmış broş armağan edildi. Mardin Valiliği’nin Yalımköy Aile Destek Merkezi’ndeki kadınların yaptığı ve çok beğenilen armağanlar hemen yakalara takıldı. Kadınlar, özel günler için yeni bir hediyelik adresi de bulmuş oldu. Belki Ege’de de örnekler vardır, ne dersiniz?

-----

SÖZ SİZİN

Işıkkent Ayakkabıcılar
Sitesi çöplük mü

BU yakınmaya bir şey eklemek gereksiz. Çünkü belli ki, artık sabırların taştığı aşama... Herkese mesaj var (Sadece yer darlığı yüzünden biraz özetledim):
“Daha önceler de defalarca gerek belediye organları, gerek köşe yazarlarına şikayetlerimizi bildirdik, fakat maalesef hiçbir zaman çözüm bulunamadı, hatta birçok kişi kayda alıp dönüş bile yapmadı!
ÇÖZÜM ÜRETİLMİYOR
Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi 6131 Sokak çöplüğe dönüştü. Burası planda çöplük olarak da gözükmüyor, imarlı arsadır. Türkiye’nin şu anki zor şartlarında Işıkkent’te imalat yapmaya çalışan bir firmayız. Devletimize bütün vergilerini geciktirmeden ödeyen, 30 kişilik istihdam sağlayan orta ölçekli bir firmayız. (Çöp vergileri dahil) Yurt dışından misafirlerimiz geliyor, ihracata çalışıyoruz. Fakat etrafı gördüklerinde adamlar çöplüğün ortasında izbe bir yer zannediyorlar.

Haberin Devamı

Kabus yola artık el atılıyor sanki

NASIL BİR YER BURASI
İkna etmemiz imkânsız gibi... Sonuçta yurt dışında böyle bir durum görülmesi imkansız... Firmamıza her gelen, ‘nasıl bir yer burası’ diyor. Biz de suratımızı yere düşürüp utana sıkıla ‘kendi ayıbımız’ gibi cevap vermeye çalışıyoruz. ‘Belediye işini yapmıyor mu’ sorusu ile karşı karşıya hep kalıyoruz...
KADERİMİZ Mİ BU
Biz çöplerimizi çöp tenekelerine atıyoruz. Fakat bunlar da artık toplanmamaya ve aksatılmaya başlandı. İlgili her yere şikâyet ediyoruz. Çözüm bulamıyoruz ya da haftalık toplanıyor, kalıcı çözüm bulunamıyor...
Güzel İzmir’imizin kaderi çöpler içinde yaşamak mı? Şimdi havalar ısınmaya başladığında burası resmen fare yuvası haline geliyor. Fareler etrafta cirit atıyor tabi ki, insan sağlığıyla oynanıyor.
SANAYİ SİTESİ NE DEMEK
İstanbul’da ayakkabıcılar sitesine gidiyoruz. Orası buradan çok daha büyük bir sanayi sitesi, bir tane çöp bulamazsınız... Burada sanki çok fazla sanayici varmış gibi, belediyeden, ‘sanayi sitesi orası’ diye bir cevapla karşılaşıyoruz. Sanayi sitesi, çöplük mü demek acaba? Daha önce de önerimiz olmuştu. Burada belediyenin arazileri var, bunlara ağaç dikiyor, telle çeviriyor, bunlardan bir kısmını çöplük yapsa, insanları oraya çöp atmaya yönlendirse belediye de çöpleri oradan toplasa... Çevremiz temiz ve hijyenik olsa, çok mu zor bunları yapmak?
FACİA MI BEKLENİYOR
Ekte göreceğiniz resimlerde çöpler yanıyor ve önünde kamyon park etmiş, facianın eşiğinden dönüldü. O kamyon sahibi 15 dakika içinde bulundu, ya bulunamasaydı? Sizden ricamız bu konuya köşenizde yer vermeniz.
Kaan HANCI

-----

Haberin Devamı

BİR ALINTI
Yeşim Alca’dan: Çocuklara daha iyi bir dünya bırakmak yerine, dünyaya daha iyi çocuklar bıraksanız, sorun kendiliğinden çözülecek aslında.
(Aziz Nesin)

Yazarın Tüm Yazıları