Paylaş
Doğal afrodizyak etkisi olduğu belirtilen Ege çipurası için konuşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zülfikar Danaoğlu, bu balığın içerdiği yağ asidi ve besin öğeleri nedeniyle kalp sağlığı için önemli olduğunu, diyetlerde de yer alabileceğini söylemiş.
Dünyanın en lezzetli balıkları arasında yer alan çipura masalarımızın vazgeçilmez gözde balıkları arasında yerini koruyor.
Çipura kendi lezzetini içinde barındırdığı için Türk Osmanlı mutfağında ve Sefarad mutfağında yerine almış.
Çipura o zaman, tuz, karabiber ve limonla pişirilip maydanoz ile birlikte tüketiliyormuş.
* * *
Ege’de tutulmuş taze çipurayı özlemedim değil.
Ama çiftliklerde yetiştirilmiş çipura ve levrek de olmasa İstanbul’da iyice balıksız kalacağız.
Muratpaşalı 59 öğrenciden
TEOG’da yüzde yüz başarı
Bu yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’na (TEOG) öğrenci hazırlayan bir kurs düşünün. 8’inci sınıfta okuyan 59 öğrenciniz olsun ve hepsi ilk 5 tercihinden birine yerleşsin. Bu kursu, Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde belediye açmış.
Kurs, kentin maddi imkanları kısıtlı iki noktası Zeytinoğlu ve Ermenek’te ilk ve ortaokul öğrencileri için oluşturulan Eğitim ve Bilgi Merkezi’nde açılmış.
Bu merkezler, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak, öğrencilerin başarı düzeyini yükseltmek ve sınavlara etkin bir şekilde hazırlanmalarını sağlamak amacıyla 2014'te kurulmuş.
İlk yılında 2'nci ve 8'inci sınıflar arasındaki 600 öğrencinin eğitim gördüğü merkezlere bu yıl 700 öğrenci devam etmiş.
SOSYAL GELİŞİM PROGRAMLARI
Tamamen ücretsiz olan merkezlerde matematik, Türkçe, fen bilimleri, sosyal bilgiler ve İngilizce derslerinin yanı sıra, tiyatro, gitar, modern dans, halk oyunları, satranç ve spor gibi programlar da uygulanıyormuş.
Öğrencilerin sosyal, kültürel ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlayan merkezde bu yıl Turgut Özakman'ın 'Şu Çılgın Türkler' adlı kitabından uyarlanan oratoryo da sergilenmiş.
* * *
Önce öğrencileri, sonra bu merkezdeki öğretmenleri ve sonunda bu merkezlerin açan belediye başkanını kutluyorum.
Toprak çanak ustası
‘mum sobası’ üretti
Nevşehir'in Avanos ilçesinde toprak çanak ustalarının marifetleri turistlerin büyük ilgisini çeker.
Tezgahın başına geçen turistler ustalarla birlikte toprağa şekil vermekten büyük keyif alırlar.
Meslekte 29 yılını geriden bırakan çanak ustası Mustafa Uluada, ilçeye özgü toprakla hazırladığı çamurdan, içinde mum yakıldığında ısı yayan soba üretmiş ve 100 liraya satmaya başlamış.
Uluada, AA muhabiri Ercan Kılıçlı’ya şunları anlatmış:
“Yaklaşık bir yıl üzerinde çalıştım, çömlek tezgahında farklı denemeler yaptım.
Sonunda ısıtıcıyı yapmayı başardım.
Şimdi günde ortalama 5 soba üretebiliyorum.
İç içe yerleştirilen 3 parçadan oluşan soba, oda sıcaklığına katkı sağlıyor.
İçine konulan 5 mum sayesinde çevreye yaklaşık 5 saat ısı yayıyor.
30 santimetre yüksekliğindeki sobanın üzerindeki delikte yavaş yavaş Türk kahvesi de pişirilebiliyor.”
* * *
“Tükenmekte olan enerji kaynakları, ısınırken doğaya verilen zarar beni bu çalışmayı yapmaya yönetti” diyen Uluada’ya ‘İyi satışlar’ diliyorum.
* * *
Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…
Paylaş