Paylaş
Başbakanlık merkez binada üç haftadır hummalı bir çalışma var. Bunun gerekçesi ise Hizbullah terör örgütünün önemli bir isminin Başbakanlık İdari ve Mali İşler'de ortaya çıkmış olması.
Hizbullah'ın beyin takımından olduğu kesinleşen ve tutuklanarak cezaevine konulan Abdülsamet Yıldız'ın, Başbakanlık'ta görev almasının da ilginç bir hikáyesi var.
Devlete ilk adımı, 1986 yılında Yem Sanayii'nde işçi olarak atan Yıldız'ın, Başbakanlık'a geliş tarihi 1997.
Önce basımevinde geçici olarak görevlendiriliyor.
Ardından Refahyol hükümetinin Başbakanı Necmettin Erbakan'ın, Başbakanlık Başmüşaviri Osman Nuri Filiz'in başkanlığında kurdurduğu ‘‘Beyaz Masa’’da görev almak üzere merkez binaya atanıyor.
Asıl önemli gelişme de bu tarihten itibaren başlıyor.
Beyaz Masa, o dönemde Savunma Sanayii'nin uçak alımından Bakü-Ceyhan petrol boru hattına, personel düzenlemelerine kadar her konuda bakanlıklar üstü bir icra organı gibi faaliyet gösteriyor.
Hatta, Başbakan'a sunulacak bir verinin ilk uğrak yeri bile bazı zamanlar Beyaz Masa oluyor.
Refahyol'un yıkılması sonrası yerine kurulan Anasol-D hükümetinin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın ilk işi ‘‘Beyaz Masa’’yı dağıtmak oluyor.
40'ı üst düzey olmak üzere 860 kişiyi başka kurumlara gönderiyor.
Bu işlem yapılırken, bir de karar alınıyor:
‘‘Bu kişiler devletin önemli birimlerinde bir daha görev almayacak. Sadece KİT'lerin özelleştirilecek birimlerinde istihdam edilecek...’’
Hizbullah militanı Yıldız da bu ekibin içinde 4 Eylül 1997 tarihinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2 No'lu Merkez İkmal Müdürlüğü'ne atanıyor.
Ancak, Yıldız'ı tekrar Başbakanlığa getirmek için bir el inanılmaz gayret gösteriyor.
Beyaz Masa'nın dağıtılmasının üzerinden iki gün geçmeden, Başbakanlık İdari ve Mali İşler Başkanlığı'ndan, ‘‘Herkesi gönderdiniz bir tek adamımız kalmadı, işler aksadı’’ yakınmaları yükseliyor.
Müsteşarlık, diğer kamu kuruluşlarından eleman takviyesi yapılması onayını veriyor.
Diğer kurumlardan talep edilecek olanların listesi geldiğinde Abdülsamet Yıldız'ın adı ilk sırada yer alıyor.
İlginç olan yanı ise, Yıldız'ın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na gönderilmesine ilişkin yazısının işlemi daha Başbakanlık'ta tamamlanmadan bu talebin gelmiş olması.
Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ali Çakı, ‘‘Beyaz Masa'dan gidenleri bir daha geri almama kararımız var’’ diyerek Yıldız'a itiraz ediyor.
Hatta, Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü'nün, Yıldız'ın tekrar Başbakanlığa getirilmesini talep eden yazısını üç hafta bekletiyor.
Ancak alttan öyle bir direnişle karşılaşıyor ki, İdari ve Mali İşler'e alınması için başka hiçbir personelin adı önüne gelmiyor.
Bu sırada başka isimler devreye giriyor ve Yıldız'ın Başbakanlığa dönüşü için baskı uygulamaya başlıyor.
Müsteşar Yardımcısı Çakı, B.02.0.PPG.0.11-315-1/22453 sayılı yazıyı imzalamak zorunda kalıyor.
Böylece, 4 Eylül'de Tarım Bakanlığı'na ‘‘Bir daha gelmemek’’ üzere gönderilen Yıldız, daha bir ay geçmeden 29 Eylül'de Başbakanlığa dönüyor.
Hem de en kritik yer olan Bilgi İşlem Merkezi'nde 2.5 yılı aşkın süre görev yapıyor.
Başbakanlık şimdi bu kişiye referans olanları araştırıyor.
Peki, bundan sonra sorunla karşılaşılmaması için Başbakanlık Müsteşarlığı'nın personeline dönük bir çalışması var mı?
Yanıt: Hayır...
Devletin en önemli bilgilerinin ulaştığı Başbakanlık'taki bu tablo, yeni sorunlarla karşılaşılmasının kaçınılmazlığını da ortaya koyuyor.
Paylaş