Paylaş
Oğuz Diken, yüksek lisansın ardından da öğretim görevlisi olur. Diken, 90’ların başında ise akademisyenliği bırakıp pazarın ihtiyaçlarına cevap vermek için arkadaşıyla birlikte OM Mühendislik’i kurar. Süreç içinde yoluna tek başına devam eden Oğuz Diken, dünyanın önemli beton pompacılarından biri için çeşitli ürünler üretir. Ama firmanın Türkiye’de tesis kurmasıyla Oğuz Diken, bu alanda kendi hikayesini yazmak adına ortaklı bir yapıyla BETONSTAR’ı kurar. İstanbul’da başlayan üretim serüvenini süreç içinde İzmir’e taşıyan Diken, birçok ilke imza atar. Oğuz Diken, bugün ürettiği kamyon üzeri ve sabit beton pompalarını 50’yi aşan ülkeye ihraç ediyor. Hedefi ise sektörün lideri olmak.
OĞUZ Diken... Küçük yaşta iş hayatına atılmayla, mühendislik bilgisini harmanlayan bir sanayici. Bu harmanla da ilkelere ve farkındalıklara imza atan bir girişimci. BETONSTAR A.Ş. Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Diken ile girişimcilik serüveninden geleceğe dair planlarına kadar birçok konuyu konuştuk. Öğretmen bir babanın çocuğu olarak 1961’de Aydın’da dünyaya ‘merhaba’ diyen Oğuz Diken, babasının öğretmen olması nedeniyle 5 yaşında okula başladığını söyleyerek, hikayesinin devamını şöyle sürdürdü:
İLK ADIMI 13’ÜNDE ATTI
“Köy Enstitüsü mezunu babam, benim de erken yaşta çalışma hayatına atılmamı istedi. Ve ‘ayağı bağlansın’ mantığıyla da Aydın’da bisiklet yedek parçası üreten bir tanıdığının yanına beni çırak olarak verdi. İlk başta imalat kısmında çalıştım. Preslerin kestiği saçları topluyordum. Ama bir haftanın sonunda patronum, ‘sen buranın adamı değilsin’ diyerek beni ofis işlerinde çalıştırmaya başladı. 13 yaşında fatura keserek işe koyuldum. Bu çalışma süreci Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü kazandığım dönemde de her yaz devam etti. Yüksek lisansla birlikte asistan olduğumda ise bu çalışma süreci son buldu. Tabii, yıllar sonra o patronum bana ‘gel Aydın’da birlikte fabrika kuralım’ diye ortaklık teklif etse de ben kendi yolumu çizmiştim.”
8 METREKARELİK OFİS
Bir yandan yüksek lisans yapan Oğuz Diken, diğer tarafta da çeşitli firmalara projeler hazırlar. “Hiç boş durmadım” diyen Oğuz Diken, “Yüksek lisansı tamamladıktan sonra da bir firmada resmen iş hayatına atıldım, ama üniversiteden de teklif geldi. Öğrencilikten gelen ‘Prof.’ lakabının da etkisiyle bu teklifi kabul ettim. Bir süre sonra da öğretim görevlisi oldum. Ama daha sonra bir hocamın yönlendirmesiyle, 6 yıllık akademik kariyerimden ayrılma kararı aldım. Körfez Savaşı’nın başladığı süreçte de üniversiteden arkadaşım olan ve bir şirkette çalışan Melih’i de ikna ederek İstanbul’da 8 metrekarelik bir ofiste OM Mühendislik kuruldu. Piyasanın eksiklerini biliyordum. Bu eksiklerden yola çıkarak, zamanında teslim ve kaliteyle başarıyı sağlayacağımızı inanıyordum. Herkesin yanıp tutuştuğu süreçte biz iyi işler aldık. Talebe göre fason işler de yapıyorduk. Daha sonra da kendi atölyemizi kurduk. Kapı da yaptık, makineler de. Zor günlerdi. Beş kuruş sermayemiz olmadan yol çıkmıştık” diyerek girişimcilikte ilk adım attığı dönemi paylaştı.
HER KRİZE YENİ ÜRÜN
Oğuz Diken, 1994’te ortağıyla yollarını ayırarak, tek başına üretmeye devam eder. Bu süreçte de bazı ürünlerden çıkıp ağırlığını beton pompasına verdiğini söyleyen Diken, o dönemi ise şöyle aktardı:
“Beton pompası alanında dünyanın önde gelen firmalarından biri için çeşitli parçaların üretimini yapıyordum. Tabii, ekonomik krizlerle de mücadele ediyorduk. Bu süreçte de yine farklı ürünler ürettik. 1998’de de iş makinelerinin kaldırma ekipmanlarına yönelik çalışmalarımız oldu. 2001 krizinde şirketi kapatma planları yaparken, bu süreçte iş makinelerinin kaldırma ekipmanları kurtarıcımız oldu. İş makineleri için kova ve ataşmanlar üretmeye başladım. Bu konuda isim yaptım. 2006’da ise beton pompası üreten Alman firma Türkiye’de tesis kurma kararı aldı. Ve bizlerle yollarını ayırdı. Bir anda yılların birikimiyle baş başa kaldım. 2007’de Türkiye’ye gelen Alman firma, hem verdiği sözleri tutmadı hem de bizi saf dışı bıraktı. Biz de üç ortaklı bir yapıyla BETONSTAR’ı 2008’de İstanbul’da kurduk. 2010’da da İzmir Torbalı’ya geldik ve bugün burada dünyaya üretim yapıyoruz. OM Mühendislik ise yoluna Kocaeli’nde devam ediyor.”
GÖZÜ LİDERLİKTE
AR-GE ve inovasyona çok önem verdiklerini dile getiren Oğuz Diken, “Lisanslı üretimle başlayan beton pompası serüvenimiz, bugün ilklere imza atan bir yapıyla yoluna devam ediyor. Kendi alanında dünyada ilk kez 40 metrelik pompayı biz ürettik. Bugün 14 tane mobil pompamız var. Şimdi de 68 metreyi yapıyoruz. İzmir Torbalı’daki 100 bin metrekarelik lokasyonda yılda 150 beton pompası üretiyoruz. Bunu 2022’de 240’a çıkarmak istiyoruz. 250’ye yakın çalışanımızla gelecekte farklı ürünler geliştirme hedefiyle üretim yapıyoruz. Sahip olduğumuz know how ile de gelecekte bu pazarın lideri olmak gibi hedefimiz var” diyerek, planlarını paylaştı.
ABD, AVRUPA DERKEN
ŞİMDİ DE JAPONYA
“BUGÜN geldiğimiz noktada sektör deneyimimiz ile ürettiğimiz mobil, mikserli, sabit ve city pump pompalarımızla dünyanın farklı kıta ve ülkelerindeki geniş bayi ağımızın da desteğiyle varız” diyen Oğuz Diken, şu bilgileri paylaştı:
“Türkiye’de 2018’de inşaat sektörü büyük bir sıkıntı yaşayınca biz o dönem yönümüzü tamamen yurtdışına çevirdik. Bugün Avrupa ve Amerika başta olmak üzere yaklaşık 50 ülkeyi aşan ihracat portföyüne ulaştık. İnovasyon ve AR-GE tasarım gücüyle de yakın zamanda bu ülkelerin arasına Japonya’yı da ekledik. Dünyadaki beton pompası üreticileri arasında yer alarak, farklı kıta ve ülkelere yaklaşık 7 bin parçayı bir araya getirerek yarattığımız, teknolojik alt yapıyla donatılmış beton pompalarıyla yurtdışında sektörde söz sahibi olarak dengelerin oluşmasında aktif rol alıyoruz.”
KISA KISA
* BETONSTAR A.Ş.’nin ilk kurulduğu yıl üç ortağı olduğunu dile getiren Oğuz Diken, “Daha sonra ortaklardan biriyle yollarımızı ayırdık ve Süleyman Ciliv ile devam kararı aldık. Bugün ise Süleyman Ciliv yerini ikinci kuşaktan Bora Ciliv’e bırakmış durumda. Bora, daha çok üretimden sorumlu, ben ise satış kısmına bakıyorum” diyerek, BETONSTAR’ın yapısıyla ilgili bilgi verdi.
Paylaş