Paylaş
Tatil, balayı, hac-umre ziyaretleri, hayati sınavlar (LYS, SBS vs.) gibi durumlarda âdet kanamasıyla uğraşmayı kim ister? Bence kimse. Bu süreçleri en rahat geçirenler dahi böylesi özel günlerde “keşke bu zamana denk gelmese” diye düşünüyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tansu Küçük, doğum kontrol hapı kullananların vermeleri gereken arayı vermeyip ilacı içmeye devam etmeleri halinde regl olmalarının gecikebileceğini söylüyor. İlacı bıraktıklarında da regl oluyorlar. Dolayısıyla regli tatil dönüşüne kadar ertelemek mümkün oluyor.
KALICI SORUNLAR YARATMAZ
35 yaşın üzerindeki kadınlar içinse halk arasında ‘geciktirici’ olarak bilinen, progesteron içeren haplar aynı amaç için daha uygun. Kullanmaya başlama zamanı ve dozu ilaçtan ilaca değişebiliyor. Genellikle ilaç bırakıldıktan 3-5 gün sonra âdet kanaması başlıyor. Böylece regl beklenen zamandan öncesine çekilebiliyor ya da ertelenebiliyor.
Peki regl periyoduyla oynamak çok mu sakıncalı? Prof. Dr. Küçük, doktora danışarak, yaşına ve sağlık durumuna uygun ilaçlarla yapılması halinde sakıncalı olmadığını söylüyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Meriç Karacan da progesteron grubu ilaçların yumurtlamayı etkilemediğini, sadece rahim içi tabakasına etki ederek âdet kanamasını engellediğini söylüyor. “Kalıcı bir hormonal probleme yol açmazlar. İleri dönemde yumurtlama bozukluğu veya çocuk sahibi olmada hiçbir olumsuz etkileri yok. Kilo almaya neden olmazlar. Sadece âdet günü değiştiği için âdet düzeninde yeni oluşan kanama gününe göre düzene girer” diyor.
HAMİLE OLMADIĞINIZDAN EMİN OLUN
İlaç kullanıldığı dönemde geciktiriciler şişkinlik, kabızlık, gerginlik nadiren, başağrısı, sinirlilik hali yapabilir. Ancak bu etkilerin hiçbiri kalıcı değil. İlaç kullanımı bittikten sonra bu yan etkiler de ortadan kalkıyor. Dr. Karacan önemli bir konuya daha dikkat çekiyor, ilacı kullanacakların hamile olmadıklarından emin olmaları gerekiyor. “Hamilelikte bu ilaçların kullanımı bebekte yan etkiye yol açabiliyor. Ayrıca karaciğer hastalarının ya da pıhtılaşma bozukluğu olanların da bu ilacı kullanmaları sakıncalı” diyor.
İLACINIZI DOKTORUNUZ ÖNERSİN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, regli geciktirmek veya erkene çekmek için ilaç kullanmadan önce bir jinekolojik muayene öneriyor. Dr. Ceydeli, “İlaç konusunda doktorun tavsiyesi çok önemli. Kadınların birbirine ilaç önermesi yaygın olmakla birlikte oldukça yanlış bir yol. Zamanlamayı ayarlayamamak söz konusu olduğu gibi herkes bu döngüyü değiştirmeye uygun olmayabiliyor. Doktorun bu ilaçları kullanmada bir sakınca olmadığından emin olması gerekiyor” diyor.
Peki tatil döneminde beklenmedik şekilde regl olursanız? Var olan bir âdet kanamasını tamamen durdurmak imkânsız. Ancak hormon ilaçlarıyla bu miktarı azaltmak veya süresini kısaltmak mümkün. Dr. Ceydeli, “Örneğin regli 6-7 gün süren bir kadının âdet kanamasını 2-3 güne düşürmek, kanamanın miktarını azaltmak mümkün olabiliyor” diyor.
Dr. Ceydeli kadınlara bir hatırlatmada daha bulunuyor: “Genel kural olarak âdet kanamasının olduğu günlerde deniz, havuz, sauna, hamam gibi yerleri önermiyoruz. Tampon kullanarak denizden faydalanabilirsiniz. Ancak tamponları 2 saatte bir değiştirmeyi ihmal etmeyin.”
Paylaş