Birçoğunuz uzun bayram tatilini seyahat ederek değerlendireceksiniz. Kimileriniz de aile büyüklerini ziyaret edecek.
Aman dikkat! Otellerin çeşit çeşit yiyeceklerini sergilediği açık büfelerin önünde, aile büyüklerinin sevgilerini gösterme yolu olan zengin sofralarda kendinizi kaybetmeyin. Oruç tuttuysanız, beslenme düzeninizi birden değiştirmeyin, midenize çok fazla yüklenmeyin. Hastanelik dahi olabilirsiniz!
Bayramda nerede olursanız olun, diyetisyenlerin önerisi, güne güzel bir kahvaltıyla başlamanız. Gün içindeki ikramlarla veya büfelerde fazlasıyla tüketeceğiniz için bal, reçel gibi şekerli yiyeceklerden uzak durun. Domates, salatalık gibi hafif gıdaları tercih edin. Peynirinizin de az yağlı olması sizin yararınıza. Yumurta yiyecekseniz haşlanmışını seçin. Sucuk, salam, sosisten uzak durun. Kepek, tam buğday, çavdar ekmeği daha uzun süre tokluk hissi yaşatacaktır. Ayrıca unutmamanız gereken önemli bir detay var: Atlanan öğünler ve ara öğünler sizin tatlıya olan düşkünlüğünüzü artırır.
HER İKRAMI KABUL ETMEYİN
Bayramda illaki şeker, çikolata, tatlı, meyve suyu, kolalı içecek ikramları yapılıyor. Nezaket bir tarafa, her ikram edileni sonuna kadar yemek zorunda değilsiniz. Eğer seçme şansınız varsa, ağır hamurlu ve şerbetli tatlı yerine hafif olanları, sütlüleri veya meyveyi tercih edebilirsiniz. Gelelim yemeklere... Uzmanların önerisi ağır, yağlı yemeklerden kaçınmanız. Posalı besinler ideal. Asitli ve kafeinli içecekler yerine bol bol su için.
ŞEKER HASTALARI DİKKAT
Bazı özel grupların bayramda beslenmesine daha da özen göstermesi gerekiyor. Örneğin diyabet hastalarının şekerli hiçbir besini tüketmemeleri gerekir. Kan şekerinin normal seyretmesi için ara öğünlerine dikkat etmeliler. Art arda yapılan ziyaretlerde "ucundan azıcık al, bir şey olmaz" telkinleri kan şekerlerinin yükselmesine yol açar. Bunlar için tatlandırıcı ile hazırlayacakları meyveli tatlılar iyi bir alternatif olabilir. Hipertansiyon ile kalp ve damar hastaları bir başka risk grubu. Tereyağı, katı margarin veya hayvansal yağlar kullanılmış yemeklerden uzak durmaları önemli. Oldu ya tüm dikkatinize rağmen o gün beslenmeniz kontrolden çıktı... Ertesi günü mutlaka daha hafif yiyecekler tüketerek geçirmeye özen göstermelisiniz.
TATİL KÖYÜ ÖNERİLERİ
Eğer bayramınızı bir tatil köyünde, otelde geçiriyorsanız;
Açık büfeye dikkat! Gözünüzü değil, midenizi doyurmayı hedefleyin.
Fazla tatlı ve çikolata, mutluluk hormonunu arttırır. Ancak doyumu tatilde kafanızı dinleyip stresten uzak kalarak elde etmeyi tercih edin.
Tatil köyünün spor olanaklarından yararlanın.
İLAÇLARA ARA VERMEYİN
Kalp hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar bayramda tuzlu gıdalardan uzak durmalı. Yüksek tansiyon hastaları ilaçlarını düzenli almaya devam etmeli.
Yüksek kolesterol sorunu olan hastalar ilaçlarını yatmadan önce almaya devam etmeli. Bayramda sosis, salam, sucuk, pastırma, börek, kırmızı et ve her türlü kızartmadan uzak durmalı.
Böbrek taşı sorunu olanlar vücutlarının susuz kalmamasına özen göstermeli, günlük en az iki litre su tüketmeli.
Gut hastaları bayramda beslenmelerine özen göstermeli. Yağlı peynir, kırmızı et, kızartmalar, turşu, lakerda gibi gıdalar ve kola, gazoz gibi asitli içecekler gut krizini tetikler.