Türkiye’nin en kapsamlı tasarım projesi Design Turkey Tasarım Ödülleri
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Türkiye ve Anadolu kültürleri dünya tasarımcılarının yeni ilham kaynağı olarak popülerleşirken, Türk tasarımcıları da durmuyor ve hem yerel, hem de uluslararası pazarlar için üretim yapıyorlar.
Sonuçları geçtiğimiz hafta açıklanan "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", Türk tasarımcılarının çalışmalarını 3 kategoride derecelendirip ödüllendirirken, Türkiye’de endüstrinin, ihracatın, uluslararası markalaşmanın ve endüstriyel tasarımın gelişimine ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Lansmanı, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in himayelerinde 30 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirilen ve başvuruları 1 Eylül 2008 tarihinde sona eren "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" 2008’e toplam 12 sektörden, ürün tasarımında 386, kavramsal tasarımda ise 58 ürün başvurusu oldu. Yapılan ön elemenin ardından, ulusal ve uluslararası önde gelen markaların oluşturduğu toplam 293 ürün ve 24 kavramsal proje ön elemeyi geçerek, 21 Ekim Ğ 2 Kasım 2008 tarihlerinde İstanbul Antrepo 3’de düzenlenecek sergiye katılma hakkını kazandı.
Ön elemeyi geçerek sergilenmeye değer bulunan toplam 293 endüstriyel tasarım ve 24 kavramsal proje, geçtiğimiz hafta düzenlenen ödül töreninden iki gün önce, ulusal ve uluslararası seçkin uzmanlardan oluşan 29 kişilik bir jüri heyeti tarafından sektörel bazda değerlendirilerek "İyi Tasarım Ödülü"; "Üstün Tasarım Ödülü" ve "TURQUALITY Tasarım Ödülü" olmak üzere 3 kategoride derecelendirildi.
En çok başvuru ’mobilya’ sektörlerinden
"İyi Tasarım Ödülü", "Üstün Tasarım Ödülü" ve "TURQUALITY¨ Tasarım Ödülü"nden oluşan "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", 12 sektörü kapsıyor: Ambalaj; aydınlatma; elektronik ürünler; ev cihazları; ev ve ofis gereçleri; kamusal ve ticari ürünler; mobilya; spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler; ulaşım ve taşıma araçları; yapı gereçleri; yatırım ürünleri; tıbbi cihaz ve gereçler. Bu sektörler içinde en fazla katılım ise, mobilya; ev ve ofis gereçleri ve aksesuvarları; yapı gereçleri ve ambalaj sektörlerinden oldu.
Projenin kazanımları
Bu yarışma ve ödüllendirmenin kazanımları, yarışma yetkilileri tarafından şöyle açıklandı: " Endüstriyel tasarım, ürünün doğru hedef kitleye seslenmesini, hedef kitlenin ihtiyacını en iyi şekilde karşılamasını ve pazarda farklılık yaratmasını sağlar. Bu katkı, ürünün değerini en fazla artıran unsurlardan biridir. Endüstriyel tasarım böylelikle, üretimin ve teknolojinin ürün için yarattığı değeri, sonuç ürüne kazandırdığı kullanım değeriyle, katma değere dönüştürmüş olur. Ödül alan tasarımlar, iyi tasarımın taşıması gereken nitelikler konusunda sanayiciyi yönlendirecek, ürün geliştirme sürecinde doğru tasarım stratejilerini belirlemelerinde yol gösterecektir. Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri sayesinde, her yıl yapılacak yeni ödüllendirmelerle, Türkiye’nin tasarım envanteri ortaya konulacak, bu birikim, ulusal ve uluslararası tasarım gündemine sanal ve gerçek ortamlar aracılığıyla sunulacaktır. Bu şekilde Türkiye’deki tasarım kültürü uluslararası ortamda görünür hale gelecek, ülkemizin kültürel tanıtımında, Türk tasarım kimliğinin oluşturulmasında ve dünyaya tanıtılmasında katkıları olacaktır. Ulusal kökenli tasarım ürünlerinin uluslararası pazarlarda tanıtılması ve kendilerine yeni pazarlar bulması, böylelikle ülke ekonomisine de fayda getirecektir. Türkiye’nin ihracatında sürdürülebilir artışın sağlanabilmesi için, fason üretim yerine; katma değeri yüksek, yenilik ve farklılığıyla tüketicinin ihtiyacına cevap verebilen, markalı ürünlerle küresel rekabete uyum sağlanması gerekmektedir. İşte bu yüzden endüstride tasarım farkındalığının gelişmesini ve tasarım kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen Design Turkey; dünyadaki devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan TURQUALITY¨ Programı dahilinde yürütülmektedir."
Değerlendirme kriterleri
Jüri, "İyi Tasarım" ödüllerinin değerlendirme kriterlerini şöyle sıraladı: Yenilik ve farklılık, işlevsellik , ihtiyaca cevap verme, dürüstlük ve içtenlik, estetik katkı, kullanım kolaylığı, sağlık ve güvenlik, ekonomi, üretim için tasarım kalitesi, çevreye etki. "Üstün Tasarım" değerlendirme kriterleri ise yenilikçilik (inovasyon), işlevsel üstünlük, estetik üstünlük, kullanıcıya duyarlılık, endüstrinin gelişimine katkı, markaya ve iş ortamına katkı, topluma ve kültüre katkı, çevreye katkı olarak belirlenmişti.
Mobilya kategorisinde ödül kazananlar
WOODY KOLTUK , Marka: AUTOBAN
Üretici: DE LA ESPADA
Tasarımcı: SEYHAN ÖZDEMİR , SEFER ÇAĞLAR
ONE ARMED SANDALYE , Marka: AUTOBAN
Üretici: DE LA ESPADA
Tasarımcı: SEYHAN ÖZDEMIR, SEFER ÇAĞLAR
KAYRA SANDALYE, Marka: ADNANSERBEST
Üretici: ADNAN SERBEST
Tasarımcı: ADNAN SERBEST
MIS KOLTUK, Marka: ADNANSERBEST
Üretici: ADNAN SERBEST
Tasarımcı: ADNAN SERBEST
SPIN BANKO, Marka: ALPARDA
Üretici: ALPARDA MOBİLYA
Tasarımcı: AZİZ SARIYER
LEAF HAMAK , Marka: GAEAFORMS
Üretici: GÖVSA KOMPOZİT
Tasarımcı: PINAR YAR, TUĞRUL GÖVSA
BOLERO FONKSİYONEL KANEPE, Marka: CASA
Üretici: CASA MOBİLYA
Tasarımcı: HASAN KASAN
OVAL KANEPE, Marka: ALPARDA
Üretici: ALPARDA MOBİLYA
Tasarımcı: AZİZ SARIYER
U TOO OFİS SİSTEMİ, Marka: NURUS
Üretici: NURUS A.Ş.
Tasarımcı: SEZGİN AKSU, SILVIA SUARDI
CASE CASE KİTAPLIK, Marka: ADNANSERBEST
Üretici: ADNAN SERBEST
Tasarımcı: ADNAN SERBEST
WL SS ÜÇLÜ BEKLEME KOLTUĞU, Marka: TAUTMANN
Üretici: KBB ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ VE TIBBİ DAN. TİC. VE SAN. A.Ş..
Tasarımcı: ÖZKAN IŞIK, WOLF GIEBEL
TURQUALITY¨ ödülleri kimin oldu
KALEMKUMANDA UNIVERSAL KLİMA KUMANDASI
Marka: AIRFEL, Üretici: AIRFEL ISITMA VE SOĞUTMA SİS.
Tasarımcı: HULUSİ NECİ
TT X-RAY WT SS HASTA TRANSFER SEDYESİ
Marka: TAUTMANN , Üretici: KBB ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ
Tasarımcı: MEHMET ATAMAN, STEFAN LIPPERT, ÖZKAN IŞIK, WOLF GIEBEL
6500 ÇAYDANLIK TAKIMI
Marka: JUMBO, Üretici: JUMBO
Tasarımcı: MİNAS ÇOLAKYAN
ARÇELİK DIVIDE AND COOL BUZDOLABI Ğ BÖLÜNEBİLİR SOĞUTMA TEKNOLOJİSİ