Aşırı miktarda tarım ilacı içeren yiyecekler tüketmek sinir sisteminizi etkileyebilir, kalp ve karaciğerinize büyük zarar verebilir. İşte bu zarardan korunma yolları...
ÇEKİRDEKLERİ İŞİ ZORLAŞTIRIYOR
ÇİLEK
LAVAŞ YERİNE MARUL YAPRAĞI
Dürümünüzü lavaş ekmeği yerine marul yapraklarıyla sarın. Izgara tavuk, balık ve sebzelerinizi marul veya lahana yapraklarına sararak hem karbonhidratı azaltmış hem de daha fazla vitamin almış olacaksınız.
TABAKTA DÜRÜM
1. Ballı, çilekli parfeDoğradığınız çilekleri, balı ve bir çay kaşığı ketentohumunu süzme yoğurtla karıştırın. Çilek yerine yabanmersini, muz veya elma da koyabilirsiniz. Biraz tatlı aroma katmak için üzerine tarçın ekleyin.
2. Avokado tostBir dilim tam buğday ekmeğini kızartın, üzerine çok az gerçek tereyağı sürün ve en üste de yarım avokado koyun. Üzerine domates, kabak çekirdeği ya da sahanda yumurta ekleyebilirsiniz.
3. chIa tohumlu pudingBir kavanozda 80 gram chia tohumu, 450 mililitre hindistancevizi sütü, 2 yemek kaşığı bal ve bir yemek kaşığı tarçını karıştırın. En az iki saat buzdolabında bekletin. Karışımın puding kıvamına gelmesini sağlayın. Buzdolabından çıkardıktan sonra kırmızı orman meyveleri, muz, hindistancevizi ve badem ekleyin.
4. Ev yapımı granola Pişirme kâğıdına koyduğunuz 200 gram yulaf, 140 gram çiğ badem ve 30 gram buğday rüşeymini 175 derecede 15 dakika boyunca pişirin. 175 gram bal ve 65 gram esmer şekeri, şeker eriyene kadar karıştırın. Fırınlanmış yulafları bununla karıştırın ve pişirme kâğıdı üzerinde bastırın. 175 derecede bir 15 dakika daha pişirin. Soğuduktan sonra istediğiniz şekilde kesin.
1. GÜNEŞ YANIĞINA...
Yazla beraber gelen fazladan D vitaminine kimse hayır demez ancak güneşte fazla vakit geçirmek son derece acı verici de olabilir. Enflamasyonlu cildi iyileştirmek için soğuğa yakın, bir ılık duş alın veya soğuk suyla kompres yapıp sonra aloe vera gibi rahatlatıcı jeller sürün. Bir dahaki sefere geniş spektrumlu 30 koruma faktörlü güneş kremi, güneş gözlüğü ve bir şapkayla kendinizi güneşten koruyun.
2. YAĞLI CİLDE...
Eğer yağlı cilde sahipseniz yaz sıcağı, nem ve kirli havanın cildinize ne kadar zarar verdiğinin farkındasınızdır. Geniş gözenek, aşırı parlama ve akne sorununu her gün jel temizleyici, SPF ve nemlendirici kullanarak çözün. İnanması güç ama yağlı cildin de yağ üretmesi ve gözenek tıkanmasını önlemek için neme ihtiyacı vardır. Kızarıklık, sivilce ve iltihaplanmayı böyle kontrol edebilirsiniz.
1. hafta: Yağ detoksu
İşe, bütün karbonhidratları mutfak raflarından kaldırarak başlayın. Olabilecek semptomlara direnebilmek için kaldırdıklarınızın yerini sağlıklı yağlarla doldurun ancak abartmayın. Sağlıklı bile olsalar, kalori zenginidirler. İlk haftanın amacı basit karbonhidratlardan kurtulmak. Yağlar sizi tok tutarak açlık krizlerini azaltmaya yardımcı olur ve fazla yemek yemenizi engeller. Ayrıca: Bu hafta, hiçbir yemeğiniz porsiyon başına 4 gramdan fazla şeker içermemeli.
Neleri tercih etmeli? Zeytinyağı, kuruyemişler, avokado, somon balığı gibi yağlı balıklar, ketentohumu
2. hafta: Beyaz yerine esmer
Tam tahıllar sizi hem daha uzun süre tok tutar hem kan şekerini düzenler. Lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından da oldukça zengindir. Tam tahıllar yönünden zengin bir beslenme programının diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite gibi kronik hastalık oranlarını düşürdüğüne dair bulgular mevcut. Erzak dolabınızı lif zengini şu esmer karbonhidratlarla depolayın: Kinoa, yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, esmer pirinç, tam tahıllı makarna.
Kramp
Kramplar, kas spazmından başka bir şey değil. Çabuk ve zararsız olmasına rağmen bazen ağrılı da olabiliyor. Kas spazmı genellikle su ve elektrolit kaybı olduğunda veya kas aşırı çalıştığında meydana geliyor. Örneğin kaslar birden kasıldığında vücudunuzdaki elektrolitlerin dengesi bozuluyor ve sinirlerin kontrolsüzce sinyal vermesine neden oluyor.
Çözüm: Hiç düşünmeden verilen tepki, kramp sırasındaki ağrının hafiflemesine yardımcı olmak üzere bacağa yapılan masaj... Ancak, asıl yapmanız gereken, potasyum zengini besinler tüketerek elektrolit dengesizliğini önlemek. Vücudunuzun kalsiyum, sodyum ve potasyum ihtiyacını doğal ve lezzetli bir yoldan karşılamak için şu sihirli iksiri deneyebilirsiniz: 1/2 çay bardağı su, 1/2 çay bardağı domates suyu, 1/4 çay bardağı portakal suyu, 1 çay kaşığı limon suyu ve 1 tutam tuzu karıştırın, afiyet olsun.
Kulak tıkanıklığı
Kulak tıkanmasını, kulağınızın içindeki basınçla dışarıdaki basınç arasında büyük bir fark olduğu zaman vücudunuzun, kulak zarının yırtılmasını önleme yöntemi olarak açıklayabiliriz.
Risk: Safra taşı
Ölümcül Belirti: Midenizin sağ üstünde birden başlayan ve artan ağrı
Safra kesesi, vücudun en küçük organlarından biridir. Karaciğerin tam altında bulunan safra kesesi, yağ sindirimi için gerekli olan safrayı biriktirir ve ince bağırsağa yollar. Safrada aşırı kolesterol olduğunda, safra kesesinde taşlar oluşmaya başlayabilir, dayanılmaz ağrılara, enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyon karaciğer veya pankreasa sıçrayabilir ve müdahale edilmezse ölümcül olabilir. Ne yapmalı? Ateşle birlikte de görülebilen bu ağrıyı hissederseniz doktora gidin.
Risk: Diyabet
Ölümcül belirti: Bulanık, gölgeli veya çift görme
Yapılan araştırmalar doğru yiyecekleri yiyerek kanserli hücre gelişiminin önlenebileceğini gösteriyor. Nasıl mı?
ABD’de bulunan Damar Gelişimi Vakfı’nın yaptığı yeni bir araştırmaya göre kanseri, büyümeye başlamadan durdurabilirsiniz. Bu yeni önleyici yaklaşıma anti-anjiyogenez deniyor. Anti-anjiyogenez yeme alışkanlığınızı değiştirerek içsel faktörlerinizi de değiştirebilir ve böylece kanser hücrelerinin büyüyüp çoğalmasını engelleyebilirsiniz. Doğru porsiyon ve sıklıklarda yenildiğinde bazı yiyecekler kanserle savaşıcı özellik sağlayabilir.
İşte kanser gelişimini engelleyebilecek 5 yiyecek...
Lahana: Bu besin brokoli, karnabahar, çinlahanası ve brüksellahanasının da içerdiği güçlü bir kanser savaşçısı olan brassinin içerir. Özellikle Çin lahanasının bütün yararlarını görebilmek için haftada 3 kere yenmelidir.
Pişmiş domates: Pişmiş domatesin, çiğ domatese oranla daha çok kanserle savaşıcı özelliği vardır. İkisinde de likopen bulunur, ancak domatesi ısıtmak likopenin kimyasal yapısını değiştirir ve yararları vücudunuza daha hazır bir şekilde sunulmuş olur. Haftada 2-3 (yarım bardak) porsiyon pişmiş domates yenmelidir.
Dilbalığı: Bu balık bol miktarda omega-3 yağ asitleri ve az miktarda cıva içerir. Haftada 3 kere, 170 gram dilbalığı tüketmek yeterlidir.
Çilek: Çileğin içindeki antioksidanlar kanserle savaşmaya yardımcı olur. Suyunu da sayarsak, günde 200 gram kadar tüketilmelidir.
Enginar: