Emenike konusunda mahkemelerden ve Etik Kurulu’ndan önce karara varan Engin Tuzcuoğlu Tahkim Kurulu’nun başına getirildi.
Hukuk Kurulu’nda başta Avukat İlhan Helvacı olmak üzere tam 9 hukukçunun birden görevine son verildi.
Futbol Müsabaka Talimatı alelacele değiştirildi. Şimdi sırada çok tartışılan 58. madde var. O da her an değişebilir.
TFF Etik Kurulu’ndan “Şike sahaya yansımış mı yoksa yansımamış mı?” sorusunun yanıtını isteyecekler.
3Temmuz’dan bu yana Türk futbolu kriz yaşıyor. Ve bu krizden çıkmanın yollarını arıyor. Kriz, Mehmet Ali Aydınlar federasyonunun sonunu getirdi.
Yeni bir başkan ve yönetim ile Yıldırım Demirören yola çıktı.
Hedef aynı: Futbolu içine düştüğü krizden kurtarmak. Ama nasıl? Herkes nefesini tutmuş bekliyor. İsterseniz yaşadığımız gelişmelere göz atarak futbolun nereye doğru yelken açacağına bakalım.
* 4 Temmuz’dan itibaren TFF, belli bir süre her gün düzenli olarak rapor gönderdi. Bu raporlar özellikle polis tarafından sorgulanan ve tutuklanan kişilere ilişkin idi.
* Arıboğan ve Helvacı, 18 Tem-muz’da Nyon’a gelip, soruşturmadaki gelişmelere dair bize bilgi verdi. Ellerindeki bilgilere göre şike Türkiye içindeki maçlarda oldu...
* Başsavcı, iddianame açıklanıncaya kadar TFF’nin, belgeleri üçüncü kişilere açıklamasını engelleyen mahkeme emrini teyit etti. Burada belge incelenmedi, verilmedi.
* 22 Ağustos akşamı Aydınlar, Arıboğan ve Helvacı ile toplantı yaptık. Burada Trabzonspor ve Beşiktaş’a tedbir uygulanması için erken bir aşamada olunduğu sonucuna vardık...
* İstanbul’daki toplantıda, şike konusunda karar yetkisinin öncelikle TFF’ye ait olduğunu ve buna uygun bir çözüm bulunması gerektiğini belirttim. Bu konuda mutabakat sağladık...
* Bana iletilenlere dayanarak, TFF nin Fenerbahçe hakkında, en azından Şampiyonlar Ligi’ne katılımı ile ilgili bir karar almak için elinde yeterli delil olduğunu TFF’ye söyledim.
Cornu'yu İstanbul'da Lutfi Arıboğan karşılamıştı
Cornu, 22 Ağustos’ta İstanbul’a geldiğinde, Lutfi Arıboğan ile İlhan Helvacı tarafından karşılandığını ve şike ile ilgili bütün bilgileri bu ikiliden aldığını bildirdi.
Cornu’nun sözü edilen raporunu öğrenir öğrenmez hemen UEFA’yı aradık, uyardık. Arkasından yazı yazdık ve “Bu yanlışı düzeltin” dedik.
Ben acemi bir yönetici değilim. 3 Temmuz’dan bu yana TFF olarak süreci son derece dikkatli yönetiyoruz. Kaostan çıkmak için çok titiziz.
Cornu, İstanbul’dan giderken F.Bahçe ile ilgili kararını almıştı.
FENERBAHÇE Asbaşkanı Ali Koç, geçtiğimiz cuma günü oynanan G.Birliği maçı sonrası, “UEFA’nın kararı ile ilgili endişelerimizin doğru olduğunu gördük. Önümüzdeki günlerde Şampiyonlar Ligi’nden niye men edildiğimiz daha açık ve net ortaya çıkacak” sözleri yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Koç’un bu açıklamasından sonra ortaya müthiş bir iddia atıldı:
- F.Bahçe’yi UEFA’ya Lutfi Arıboğan ve İlhan Helvacı şikayet etti.
Bu müthiş iddiada suçlanan isimlerden biri olan Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Lutfi Arıboğan’a sorduk:
Ne yazık ki, Türkiye bir iftira çağı yaşıyor
TFF’nin eski yöneticileri: “Hiddink’e sözleşmesinin sonuna kadar alacağı rakam olan 5 milyon 250 bin Euro verilir ve sözleşmesi feshedilir.”
Mevcut yönetim: “Hiddink, önce FIFA’ya sonra CAS’a gider. Biz de bu durumda yıllık 8-8.5 milyon Euro’dan 25 milyon Euro tazminat öderiz.”
Bu riske giremeyiz, göze alamayız. Davalık oluruz. Guus Hiddink istemezse onu göndermek zor.
Hürriyet’in manşetinde yer alan bu haber gündeme oturdu.
İtiraz edenler oldu:
- 25 milyon Euro mu.. Mümkün değil.
Hak verenler oldu:
Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, salı günü oynanacak Hırvatistan maçından sonra Hiddink ile bir araya gelerek, medeni bir şekilde ayrılmak için ikna etmeye çalışacak.
TFF, 2012 Temmuz’una kadar sözleşmesi olan Hollandalı hocayı, bu tarihten önce istese de gönderemez. Çünkü, böyle yaptığı taktirde rekor miktarda tazminat ödeyecek.
ŞİKE operasyonuyla büyük bir darbe yiyen Türk futbolu Hırvatistan hezimetiyle dibe vurdu.
2012 yılında yapılacak olan Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılma umutlarımız da hemen hemen kayboldu.
Ama biz hemen teşhisi koyduk, tedaviye başladık bile:
- Hiddink gönderilsin...
- Futbolcular ruhsuz...
ÖNCEKİ gün, kelimenin tam anlamıyla herkesi şoke eden bir karar alındı;
- Beşiktaş-Fenerbahçe maçına sarı lacivertli taraftarlar alınmayacak.
Haberin duyulmasıyla birlikte ortalık karıştı. Öncelikle sosyal medya... Orada çok büyük bir tepki vardı. Hatta bu kararın geri alınmasında sosyal medyanın gücü sorgulanmaya ve teslim edilmeye başlandı.
Peki neler yaşandı, o karar nasıl alındı, sonra nasıl geri çekildi?
Bunları tek tek ele alalım...
***
Ama önce 6222 sayılı yasaya bir göz atalım. Bu yasa, yani yeni yasa kulüp yöneticilerine bir sorumluluk yüklüyor ve özetle şöyle diyor;
AZ sonra okuyacaklarınızı iki kaynaktan doğrulattım. Takımların isimlerini, hangi maç olduğunu, suçlananları (kısmen de olsa) isimleriyle biliyorum. Ama haber yapamıyorum. Çünkü belgelere ulaşamadım.
Böyle bir durumda ya yutkunacaktım ya da isim vermeden bildiklerimi yazacaktım.
Yutkunmaktansa yazmayı tercih ettim. Nasılsa zaman beni haklı çıkaracak. Ve bugün yazdıklarımı o gün okuyup “iyi ki bunları kaleme almışım” diyeceğim.
Bir kulübümüzle ilgili kısa ama açıklandığında oldukça ses getirecek bir bilgi.
* * *
Türk futbolunda zaman zaman çantaların, çantaların içinde dolarların taşındığından söz edilir.
Fısıltı gazetesi o kadar yoğun çalışır ki, gerçekle dedikoduyu birbirinden ayırt edemezsiniz.
Türk spor tarihine geçen ödülün 18.6 milyon TL’si 16 sporcuya, 8.3 milyon TL’si 15 kişilik teknik ve idari heyete, 1 milyon TL’si de organizasyonda görev alan 37 kişiye bölüştürüldü.
Başbakan Erdoğan, 2010’daki dünya ikinciliği sonrası 12 Dev Adam’a rekor prim verdirmişti
Ortalama olarak sporculara 1.1 milyon, teknik ve idari heyete 550 bin lira ödeme yapılmış.
Bu paranın 1 milyon 460 bin 535 lirası ise vergiler ve diğer kesintilere gitmiş.
LİTVANYA’da devam eden Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda çeyrek finale kalamayarak hayal kırıklığı yaşatan A Milli Takımımıza geçen yıl ödenen 28 milyon 70 bin TL’lik prim çok konuşuldu, çok tartışıldı. Geçtiğimiz yıl ülkemizde yapılan ve 12 Eylül’de sona eren şampiyonanın finalinde, ABD’ye 81-64 yenilerek ikinci olan 12 Dev Adam, bu başarısı nedeniyle 28 milyon TL prime hak kazandı. Hürriyet, bu paranın kimlere ve nasıl dağıtıldığını soruşturdu.
Bu para kimlere ve hangi şartlarda dağıtıldı?
Çeşitli medya kuruluşları ve Hıncal Uluç tarafından zaman zaman dile getirilen konunun bir numaralı muhatabı olan Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), hep suskun kaldı. Yaptığımız araştırmaların sonunda kamuoyunun 1 yıl boyunca merak ettiği konuya açıklık getirdik. İşte çok tartışılan prim olayının öncesi, sonrası ve dağılımı...
Hidayet istedi, Başbakan söz verdi