İsmet Solak: Öz Türk çocuğu: TOROS!

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Emekli Korgeneral Hasan Muratlı aradı: - SAGE tarafından yapılan TOROS'un anası da babası da Türk'tür. Türk milletinin öz çocuğudur. Bu rokete sahip çık İsmet!

Önce, SAGE'nin ne olduğunu anlamaya çalıştım. TÜBİTAK'a bağlı, Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nün kısa adı. Toros, hiç yabancı gelmedi. Bu roketin ilk denemesini televizyondan izlemiştim.

Hasan Paşa, ‘‘Bu kadarı yetmez’’ diyor:

- TÜBİTAK'ın bu öz Türk projesine ve projeyi gerçekleştiren o çocuklara sahip çıkın. Onları destekleyip teşvik edin. Bu çocuklar birer kahramandır.

Projeyi, bir avuç idealist, tüm zorlukları yenerek hayata geçiriyor:

- Çok güzel bir silah! En önemlisi de, Türk milletinin ilk kez kendi emeğiyle, hiçbir yerden bir şey almaksızın bunu gerçekleştirmesidir.

Hasan Muratlı'yı tanıdığımda, Topçu Üsteğmen'di. Atatürk'ün Büyük Türk Devrimi'ne oturttuğu Türklük bilinci ve vatan sevgisi en üst seviyede idi.

Şile'deki Hava Uçaksavar Er Eğitim Merkez Komutanlığı Atış Alanı'ndaki ilk denemeyi izlerken, görmedim ama yemin edebilirim, sevinç gözyaşlarını tutamamıştır. Katı görünümüne rağmen ağlamıştır. Ve haklıdır!

Karadeniz'e fırlatılan Toros 230-A roketi, 65 kilometre ötedeki hedefe 143 saniyede ulaşıyor. 340 saniye sonra patlama sesi geliyor:

- Tam isabet... İşte, Türk'ün bu öz çocuğu, ilk kez kendi gücüyle belli bir mesafeye ve belli bir hıza çıkıyor. Türkiye için hayati olaydır!

Hasan Paşa'nın coşkulu sesi yüksek tonda sürüyor:

- Abartmıyorum ama; Türk bilim ve teknoloji tarihimizde Selimiye Camii kadar önemli iştir bu roket. Buna senin gibi yazarlar sahip çıkmalıdır.

İşin tarihine ve felsefesine de eğiliyor:

- Hezarfen Ahmed Çelebi var ya! Bu mühendislerimiz onun devamı. Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'u alırken 21 yaşında bir çocuk. Bunları düşünemez ama, arkasındaki adamlar sanırım düşünmüşlerdir. 'Ehl-i Hiref' diye bir grup kurmuşlar, 'Herifler Heyeti' demek. Aslında, bir bilgi üretme grubu.

Tarih dersi sürüyor:

- Hezarfen Çelebi de, Tophane sırtlarında çağın en modern gözlemevini kuran Takiyeddin adlı genç, Kuşçu İshak adlı matematikçi de Ehl-i Hiref'in adamları. İmparatorluğun savunma sanayiine cevher ve bilgi üretiyorlar. Taa, 1838 yılında imzalanan İngiliz Ticaret Sözleşmesi'ne kadar.

Paşa susuyor. Bu tarihe özellikle dikkatimi çekiyor:

- O sözleşme, her şeyin köküne kibrit suyu ektiği gibi savunma sanayiine de ekti. Ama şimdi bu çocuklar, çok uğraşıp didinerek roketi geliştirdiler.

Bu işler kolay mı? Almanlar 1931'de işe başladı, sekiz yıl sonra deneme atışı yapılabildi. B-1 ve B-2 roketlerini ise 1942'de atabildiler:

- Bizimki bu kadar uzum sürmedi. 4-5 yıldır uğraşıyorlar. Ben bu grubu toparladığımda yıl 1994... Arzu ve büyük özveriyle uğraştılar. Şimdi, 'Madem başlattın, sahip çık' diyorlar. Bu millet, kendi oğluna sahip çıkmalıdır.

SAGE'nin sistem mühendisi ve basın sözcüsü Eyüp Serdar Gökpınar, Toros Projesi'ni anlatırken izleyenlerin göğsü kabarıyor:

- Türkiye'de geliştirilen ilk ana silah sistemi... Bunu, Türk milletine mal etmek istiyoruz. Amacımız, savunma sanayii alanında dışa bağımlılıktan ve dünyanın en çok silah ithal eden ülkesi olma konumundan kurtulmaktır. Toros roketinin yüzde 95'i yerli malzemedir. Ve ihraç edip döviz kazanabiliriz.

Selam size isimsiz kahramanlar!

Hoş geldin Toros...

Hoş geldin çocuğum!

Yazarın Tüm Yazıları