Paylaş
Kasım ayında yapılacak dört günlük Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, üreticilerden gelen talep ve şikayetler doğrultusunda geçmişteki iki kongreden çok daha farklı bir formatta yapılacak.
TÜRKİYE dört mevsimin bir arada yaşandığı, önemli bir coğrafi geçiş bölgesinde. Doğal ve biyolojik varlıklarımız ise hiçbir ülke ile kıyaslanmayacak zenginlikte. Coğrafi konumun getirdiği iklim farklılıkları zengin bitki çeşitliliğini ve verimli bitki varlığını da beraberinde getiriyor. Doğal bitki çeşitliliğince zengin olmamız ve verimli floral kaynakların mevcudiyeti bize dünya arı ürünleri pazarında devamlılık sağlayabiliyor mu? Özellikle Muğla ilimiz büyük oranda sahip olduğu çam balı üretim kaynakları açısından en ön sırada yer alıyor. Ancak bu kaynakları iyi kullanıyor ve “arı”yı iyi yönetebiliyor muyuz? Bu soruları Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin’e sorduk.
Üretici katılımı yetersiz
Ziya Şahin, “Arı Yetiştirici Birlikleri kuruldukları günden bu yana yenilik ve teknolojik gelişmeleri üreticiye aktarmak için yoğun bir çaba içerisinde oldu. Fakat yapılan bütün bu faaliyetlerin çok başarılı olduğunu söyleyemiyoruz. Bunun sebebi yapılan çalışmaların üreticilere iyi anlatılamaması ve yeteri kadar üretici katılımının sağlanamamasıdır. MAYBİR olarak yetiştiricilerimizle bilim insanlarını her vesile ile bir araya getirmeye özen gösteriyoruz. Fakat katılım ve ilgi azlığı doğrusu bizleri üzüyor” diye söze başlıyor.
3. Çam Balı Kongresi
“Bütün amacımız bilimsel çalışmaların sahaya yansıtılması” ifadesinde bulunan Şahin, şöyle devam ediyor;
“Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nin birincisini 2008 yılında, ikincisini ise 2010’da başarıyla gerçekleştirdik. Bu kongrelerde sadece Muğlalı üreticileri değil diğer illerde arıcılık faaliyeti yapan üreticiler ve arıcılıkla ilgili tüm sektörleri buluşturduk. Bu yıl 1-4 Kasım 2012 tarihlerinde 3. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongremizi yapmak için yoğun bir çaba içindeyiz. Fakat bu büyük etkinliği üreticilerimizden gelen talep ve şikayetler doğrultusunda diğer kongrelerimizden çok daha farklı bir formatta yapmayı planlıyoruz. Kongremizde sektörün tüm paydaşlarının buluşması, arıcılarımızın teorik bilgi edinmelerinin yanı sıra uygulama ile ilgili konularda da deneyimlerini artırmalarını istiyoruz. Bu amaçla konaklama ağırlıklı bir katılım sağlanmasının doğru olacağını düşündük. Türkiye arıcılığının teknik ve ekonomik sorunlarını, konularında uzman ulusal ve yabancı kurum yetkilisiyle birlikte akademisyenlerin de desteğiyle tartışma ve fikir alışverişi şeklinde ele almayı hedefliyoruz.”
UYGULAMA ARILIĞI
Şahin, Kongrenin yapılacağı otelin yakın bir yerinde ‘uygulama arılığı’ oluşturulacağını söylüyor. Yeni teknolojileri, anlatma ve görme imkanları sağlanmasının öneminin altını çiziyor. Şahin, “Kongrelerimiz daha önce Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde yapılmaktaydı. Fakat bundan sonra bu uluslararası çalışmayı farklı ilçelerimizde düzenleyeceğiz. Bu yüzden 3. Kongreyi Marmaris Grand Yazıcı Mares Otel’de gerçekleştiriyoruz” diyor.
KIZILÇAM PROJESİ
Ziya Şahin “Muğla Yöresi Kızılçam Ormanlarında Çam Balı Üretiminin Sürdürebilirliği ve Karşılaşılan Sorunların Giderilmesi” projesi üzerinde duruyor. Muğla ilinde Milas, Gökova, Köyceğiz, Marmaris, Ula, Yerkesik, Datça, Fethiye başta olmak üzere birçok orman alanlarında ‘basra böceği’ yayılış yapıyor. Bal üreticileri ile orman idaresi arasında aynı alandan yararlanmada amaç uyuşmazlıkları dolayısıyla sorunlar yaşanıyor. İşte bu sorunları çözmek ve ‘idare müddeti’ dolmuş basralı kızılçam ormanlarının gençleştirilmesi projesini hayata geçirmek üzere MAYBİR, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Muğla Üniversitesi ortak bir çalışmaya başlamış durumda. Konu ciddi çünkü Türkiye ve özellikle Muğla ili çam balında dünya çapında bir üretim gücüne sahip. Bu yüzden basralı ormanlarda bal üretimini durdurmadan, aynı zamanda alanın gençleştirilmesini sağlamak gerekiyor.
Paylaş