İsmail Sarı

Genlerinden gelen tutkuyla 3 kıtada 100 şehir gezdi

11 Ocak 2017
Nazlı Bakht (32) yüksek mimar. Aslen Pakistanlı ancak İzmir’de büyüdü. Şimdi de İstanbul’da yaşıyor. Annesi ve babası da tıpkı kendisi gibi gezgin. Seyahat onun genlerinde var. Babası daha 15 yaşındayken otostopla dünya turuna çıkmış. Nazlı Bakht ise bugüne kadar Avrupa, Amerika, Güney Amerika ve Asya’da 30 ülke ve 100’den fazla şehri gezdi. Gittiği şehirlerde bir yerli gibi yaşıyor.

Seyahate olan ilgi nasıl başladı?
Bu durum bana göre genetik. Dedem emekli olduktan sonra 1970’li yıllarda Pakistan’dan başlayıp tüm Avrupa’yı karadan gezmiş. İlk otostop tecrübesini 15 yaşında yurtdışına çıkarak yapan babam, hâlâ beni seyahat etmeye teşvik eden kişilerin başında geliyor. Küçükken hiçbir hafta sonunu evde geçirmezdik. Seyahat olmasa bile yakındaki köylere gider, doğada koşturur, köy evlerine misafir olurduk. Antikçağlara kadar gidemiyorum ama hani şu bahsedilen ‘DRD4-7R’ geninin (Merak ve keşif geni) aileden olması muhtemel. Bugüne kadar Avrupa, Amerika ve Doğu Asya’da 30’dan fazla ülke gezdim. En son Güney Amerika’da üç ay seyahat ettim.


Portekiz

Onca ülke içinde en çok hangisinde aklınız kaldı?
Gittiğim her ülkede birçok şeyden etkilendim ama hâlâ aklım Bolivya’da. Güney Amerika’nın yoksul ülkesi Bolivya’ya geldiğinizi daha sınırda anlıyorsunuz. Şehirleşme gerçekten başarısız ancak doğası eşsiz. Şili’nin San Pedro de Atacama şehrinden Bolivya’nın Uyuni şehrine yaptığım üç günlük yolculuk boyunca çektiğim her kareden ekran koruyucu yapılabilir. Arjantin yaşamın renkliliğiyle, insanlarıyla, yemekleriyle, sokaktaki tango şovlarıyla kalbimi çaldı. Her gelen Buenos Aires’e âşık olur klişesi tarafımdan test edildi ve onaylandı.


Yazının Devamını Oku

Löplete löplete devriâlem

11 Ocak 2017
Semih Diken (38) makine mühendisi. Eşi Özenç (34), çocukları Ege (4) ve Tuna (2) ile dünyayı farklı lezzetler peşinde geziyorlar. Vietnam’da kızarmış serçe, Kamboçya’da timsah fileto, Estonya’da ayı sosisi gibi birçok farklı lezzeti tattılar. Kendilerini löplöpçü olarak adlandıran çift, bugüne kadar 52 ülkeye ayak bastı. Löp löpçüleri Namibya’da yakaladık ve serüvenlerini sorduk.

Seyahate olan tutku nasıl başladı?

Semih Diken: Bu durum çocukluktan gelen bir aşk...  Çocuk yaşta bu keyfi yaşayınca zamanla dünya görüşünüz değişiyor. Evde haritaları, coğrafya ansiklopedilerini karıştırmaya başlıyorsunuz. Sonunda hedefler de büyüyor. Avrupa veya Amerika sizi kesmiyor. Asıl film 2001 yılında Tayland’a gidince koptu. Ucuza nasıl gezilir, beş kuruş harcamadan nasıl konaklama yapılır, ucuz sokak lezzetleriyle nasıl karın doyurulur. Hepsini bundan 15 sene önceki ilk Uzakdoğu seyahatimizde öğrendim. Sonrasında aşk iyice büyüdü.

Avusturya

Sonra ne oldu da farklı tatların peşine düştünüz?

Dünya mutfakları çok ilgimi çekiyor. Türk mutfağı güzel ama üç tarafımız denizlerle çevrili olmasına rağmen ülkemizde balık dışındaki deniz ürünlerini bulmak zor. Bizde midye, sadece ‘yenibaharlı karabiberli midye dolma’ olarak yenirken, dayım bana 12 yaşındayken Adriyatik Denizi’nin ortasında kabuklu midye yemeği yaparak hayata bakış açımı değiştirmişti. Sonra farklı ülkelerin değişik yemeklerini keşfetme arzusu oluştu. Artık iki günlüğüne Üsküp’e ‘Pleskavitsa’ (20 cm çapında köfte) yemeye, Tel Aviv’de Yahudi yemeklerini denemeye, Batum’da ise mersinbalığı löpletmeye gider olduk.

Endonezya

Seyahatlerinize çıkmadan önce nasıl bir hazırlık yapıyorsunuz?

Bu güne kadar 52 ülke gördüm. Çoğunluğu kendi yaptığımız yeme içme odaklı löp löp turları. Seyahate çıkmadan aylar önce internette araştırma yaparım. O ülkede yaşayan ve bizim gibi yemek üzerine blog yazan kişilerin önerilerini not alırım. Öğlen yemeğini nerede yiyeceğimizden, akşam yemeğinde hangi restoranda ne sipariş vereceğimize kadar çıkarırım. İngilizce mönüsü olmayan yerlerde (Kamboçya, Kırgızistan, Zanzibar) sürprizle karşılaşmamak için yemeğin fotoğrafını yanımda götürür, garsona “Bundan istiyorum” derim.

Yazının Devamını Oku

Eksi 40 derecede saatlerce kuzey ışıkları için bekledim

11 Ocak 2017
Abdülkadir Göksel, yüz plastik cerrahisi uzmanı. İş hayatı oldukça yoğun ve stresli. Bu yorucu yaşamı içinde en büyük tutkusu seyahat etmek ve fotoğraf çekmek oldu. Küçük yaşlarda babası sayesinde başlayan fotoğraf aşkı, seyahat tutkusuyla birleşince Avrupa, Asya ve Amerika’da 30 ülkeye ayak bastı. Sıradaki rotasında ise Berlin ve St. Petersburg gezileri var.

Ne zaman başladı seyahat ve fotoğraf tutkusu?
1987’de üniversiteye girdim. Aynı yıl gezilere de başladım. Fotoğraf çekme tutkum seyahatle birleşti. Farklı ülkelere gitmek, farklı kültürler tanımak hiçbir zaman bitmeyecek bir arzu.

Her geziden yeni dostlar edinerek ve değişik yaşam şekilleri görerek dönüyorum. Böylece kısacık bir yaşama farklı kültürlerin deneyimlerinden yararlanarak birçok değişik yaşam katabiliyorum.

İlk seyahatinizi nereye yaptınız?
1988’de İngiltere’ye gittim. Hem İngilizcemi geliştirdim hem de en ucuz yoldan öğrenci tren biletiyle İngiltere’yi gezdim. Gezi sırasında yanımda babamın eski Canon EX serisi fotoğraf makinesi vardı ve sadece üç adet 36’lık film bulunuyordu.

Trenle Londra’dan Bath kasabasına geldiğimde tüm filmleri bitirdiğimi ve yanımda yeni film alacak kadar para kalmadığını fark ettim. Öğrenci olarak sadece bir ay yaşamımı idare edebilecek kadar param ve bir dönüş biletim vardı. İçim kan ağlayarak fotoğraf makinemi sattım. Bu nedenle bu seyahatimi unutamıyorum.

Yalnız yıllar sonra aynı makineyi Nice’te bir eskicide bulup sattığım fiyatın10 misli fiyat ödeyerek geri aldım.

Moskova/Rusya

Yazının Devamını Oku

El ele Avrupa ve Asya’da 20 ülke 50 şehir

11 Ocak 2017
Özlem Köksal Savaş (27) sigortacı. Sabah sekiz akşam beş mesai düzeninde çalışan bir beyaz yakalı. Ama bu yorucu iş temposundan artırdığı zamanlarda ise bir gezgin. İlk gezisi İtalya, seyahate olan bakış açısını değiştirdi. Seyahat etmenin kendisini özgürleştirdiğini anladı. O günden sonra eşi Ali ile birlikte Avrupa’da 20 ülke ve 50 şehre ayak bastı. Sonra rotayı Tayland’a çevirip en güzel kumsallarda yüzdüler, Thai halkının peşine düştüler ve Asya lezzetlerini tattılar. Sıradaki rotaları ise Slovenya...

Yeni yerleri keşfetme isteği nasıl başladı?
- Gazetecilik mezunuyum. Araştırmak, keşfetmek en büyük tutkum. Küçükken ailemle yıl içinde seyahatlerimiz oluyordu ancak kendi paramı kazanmaya başlayınca art arda seyahatler de başladı.

İlk seyahatiniz nereye oldu, nasıldı?
- İtalya... Roma’dan araba kiralayarak inanılmaz kilometreler yaptık. Tüm şehirleri ve irili ufaklı bir sürü kasaba gezdik. Sonra her sene yazları 10’ar günlük araba ya da motor kiralayarak farklı rotalar çizmeye başladık.

Dünyayı gezerken dinlenecek şarkılar:

Neden İtalya?

Yazının Devamını Oku

Günde 80 lira harcadı, bir yılda 25 ülke dolaştı!

11 Ocak 2017
Ahmet Türkoğlu (31) inşaat mühendisi. İşinden fırsat buldukça kısa geziler yapıyordu. Seçenekler o kadar çok dardı ki özgürce gezemediğini fark etti. İstifa etti. İki yıllığına dünya turuna çıktı. Rotası Bulgaristan’dan başladı. Sonra tren, otostop derken Asya’ya kadar ulaştı. Tam bir yılını yolda geçirdi ve 25 ülke gezdi. Daha sırada 25 ülke var. Gezerken de servet harcamadı. Günlük 80 TL... Bunu nasıl mı yaptı? İşte yanıtı...

Dünya turuna çıkmadan önce de sık seyahat ediyor muydunuz?

- Bulgar göçmeniyim, bu nedenle Türkiye-Bulgaristan arası sayısız defa gidip geldim. Hatta akşam sınırı geçip, köfte ve rakı sofrasına oturup, iki üç saatte geri dönmüşlüğüm bile var. Ama ilk gezim Roma beni çok olgunlaştırdı. Sonra parça parçada olsa 10’a yakın ülkeye gittim.

 Neden dünya turuna çıkmak istediniz?

- Bu tutku mu, hastalık mı bilmiyorum. Fırsat bulduğum her an, dünyanın güzelliklerini araştırmaya başladım. Diğer gezginler neler yapmış, ne maceralar yaşamış bunları araştırıyordum. “Yaşım 30, bir miktar param var. Şimdi çıkmazsam ne zaman” dedim ve kararımı verdim.

 Bir anda düzeni bozup böyle bir şeye atılmak sizce çılgınlık mı?

- Toplum açısından çılgınlık... Ama kendim için bunu yaptım. Gezgin olmak böyle bir şey. Kendime yatırım için en iyi seçenek buydu ve bastım istifayı. Planlarımı yaptım, yola koyuldum.

Nasıl bir planlama yaptınız?

Yazının Devamını Oku

Bir karavan, bir aile ve 41 günde Ege

10 Ocak 2017
İspanyol asıllı Manuel Reina (45) Türkiye’de yaşayan bir dansçı, Eşi Işıl Reina (44) ise reklam yönetmeni. İkisi de bugüne kadar birçok ülke gezse de bu sefer aile boyu bir maceraya atılmak istediler. Bu macera ise Ege'de gerçekleşti. Reina ailesinin babası Manuel ile Ege turu serüvenlerini konuştuk. İşte Reina ailesi ve Ege turu
Yazının Devamını Oku

Mutlaka size iyi gelecek yılbaşı seçenekleri

6 Ocak 2017
Acısı ve tatlısıyla koca bir yılı daha geride bırakmaya sayılı günler kaldı. Kar da ufaktan göz kırpmaya başladığına göre sıra yılbaşı kutlamalarını planlamaya geldi.Sizin için yılbaşında nereye gidilir, neler yapılır sorusuna 10 farklı seçenek hazırladık. İşte 2017'de size iyi gelecek yılbaşı seçenekleri...
Yazının Devamını Oku

Yılbaşının kaçırılmayacak 12 fırsatı

6 Ocak 2017
Yeni yıl yaklaşıyor... "Ne yapsak, nereye gitsek?" gibi sorular sorulmaya başladı. Yeni bir hayata başlangıç anlamına gelen yeni yıla, farklı bir ülkede girmek gibisi yok. Bu yıl 2017'ye farklı bir şekilde merhaba demek istiyorsanız işte size kaçırılmayacak masalsı Noel alternatifleri...

AMSTERDAM TURU

Eğlencenin kalbiDam Meydanı, Kraliyet Sarayı, Çiçek Pazarı, ünlü elmas fabrikası ve otobüsle panoramik şehir turu yapılacak. Kanalların yer aldığı Delft kenti veya Rotterdam gezilecek. Gece hayatıyla öne çıkan kentte yılbaşına eğlenerek girin. 

Tatilbudur.com; 31 Aralık - 3 Ocak. Fiyatı: 1.535 TL. (444 04 84)

MS ALENNİA İLE REN TURU

Doya doya üç ülke 

Yazının Devamını Oku