Paylaş
1970’li yıllarda başlayan sanayi hamlesi Orhangazi’nin özellikle otomotiv yan sanayinde bir çok sanayi kuruluşuna kavuşmasına sebep olmuş. 2000’li yılların başına kadar ilçe sanayisi sürekli büyüme eğilimi göstermiş. Ancak, 2000’li yıllardan itibaren bu büyüme tamamen durağanlaşmış durumda.Mevcut sanayi kuruluşlarının kapasite artırımı dışında Orhangazi ne yeni yatırıma kavuşturulabilmiş, ne de istihdam için yeni alanlar oluşturabilmiş.
2000’li yıllarda istihdama katkı sağlayacak sadece iki yatırım gerçekleşmiş. Birincisi Marzim tesisleri, diğeri ise Orzim ile birlikte çevrede kurulan birkaç zeytin entegre tesisi. Bunların dışında istihdam artırıcı, ekonomiye direk katkı sağlayacak yeni yatırımlar bir türlü yer almamış. Ve bugün gelinen noktada ise ciddi ve sıkıntılı bir sürecin Orhangazi’yi beklediğini söyleyebiliriz. Çünkü, zaten bugün yaşanan ekonomik sıkıntılar, sanayi kuruluşlarının iş yoğunluğunun günden güne azalması gelecekte ciddi işsizlik sorunlarına neden olabilecek durumlar. Dolayısıyla Orhangazi bu hususta önlem almak zorunda.
***
Son 5 yılda aslında alternatifler için de ciddi ve somut adımlara rastladık. Örneğin, zeytin üretiminde her geçen yıl üretim miktarı artıyor. Bununla birlikte zeytinin ticaretinin merkezi olma yolunda da Orhangazi ciddi mesafeler katetti. İlçede son 10 yılda oluşturulan zeytin entegre tesisleri ile ticaret hacmi artarken, kısmi olarak istihdama da yansımaları oldu.
Turşu üretiminde de her geçen gün artan kapasite yine sevindirici gelişme olarak görülüyor.
Turizm konusunda yapılan hamleler, termal turizm konusunda Çakırlı ve Keramet Mahallelerinde devam eden yatırımlar gelecekte ilçe ekonomisine de, turizmin canlanmasına da istihdama da katkı sağlayacak diğer unsurlar.
Turizm konusunda yeni atılımlar ile birlikte güzel şeyler de ilçeyi bekliyor olabilir. Ancak sanayi yatırımları ne yazık ki gelecek adına çok da iç açıcı görünmüyor. Bu hususta gelecek konusunda endişeler var. O halde yapılması gereken hangi sektörde olursa olsun ilçedeki sanayi yatırımlarına da direk katkı sağlayacak adımlar atmak. Bu konuda önümüzde duran en önemli konu Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi.
Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası’nın yürüttüğü Gıda OSB konusunda artık atılacak olan somut adımlar ile gıda sektöründen yeni yatırımcıları Orhangazi’ye çekmemiz de mümkün. Çünkü, bunun sinyallerini daha önceden almıştık.
Orhangazi TSO’da Gıda İhtisas OSB konusu ciddi bir şekilde konuşulmaya başladığı dönemde, Orhangazi TSO ön talep formaları almıştı. 130 civarında ön talep başvurusu da göstermişti ki, Orhangazi’de böyle bir yatırımın hayata geçmesi ile ciddi bir yatırımcı bölgeye akın edebilecek. Bu durumu bir an önce fırsata çevirmek de işte yerel idarecilerin görevi. Kaymakamlıktan belediyeye, TSO’dan ilçenin diğer dinamiklerine kadar tüm kesimler bu hususta bir hareket ettikleri takdirde, Gıda İhtisas OSB konusu daha da hızlanacaktır.
***
Bir şehrin doygunluğa ulaşması demek, o şehir için geleceğin risklerle dolu olduğunu gösterir. Orhangazi sanayi yatırımları ve diğer yatırımlar hususunda eğer bir doygunluk noktasına erişmiş ise, bu da gelecek adına kaygı vericidir. Çünkü zaten Marmara’nın ortasında yer alan, otoyolun geçmesi ile birlikte gelecekte yeni göçlerin alması muhtemel görünen Orhangazi, şayet istihdama katkı sağlayacak yeni adımlar atmazsa gelecek sıkıntılı olacaktır.
Türkiye yeni bir döneme girerken, Orhagazi’de bu yeni dönemde gardını gelecek adına almak durumunda. Buna her kesimin de katkı sunması kaçınılmazdır.
Paylaş