Paylaş
Orhangazi’ye bağlı Gedelek Mahallesi, yaklaşık 80 civarındaki irili ufaklı turşu üretim merkezi ile Türkiye’nin Ankara Çubuk’tan sonraki en önemli üretim merkezi konumunda.
Geçmiş yıllarda yıllık 25 bin ton olan turşu üretim kapasitesi, son yıllarda yapılan atılımlar ile 50 bin ton civarına ulaşmış durumda. Daha da önemlisi, bu bölgede üretilen turşuların ciddi bir miktarı da ihraç ediliyor.
Orhangazi’nin Gedelek köyü turşu üreticiliği sayesinde tersine göç alan bir merkez. Buradaki işletmeler özellikle Gedelek’in Pınarbaşı suyu ile yapılan turşu sayesinde Türkiye genelinde markalaşmış durumda. Bundan 4-5 yıl öncesine kadar daha çok merdivenaltı üretimin yapıldığı Gedelek bölgesinde, şimdilerde daha ciddi tesisler ve Avrupa normlarında işletmeler ile üretim devam ediyor.
*
Turşuculuğun daha da gelişimi için Orhangazi’de son yıllarda somut güzel adımlar da atıldı. Orhangazi Belediyesi ve Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası 5 yıldır Orhangazi’de bir Turşu Festivali düzenlemeye başladı. Bu festival sayesinde Gedelek’te hem turşuculuk daha da ciddiye alınmaya başladı, hem de tanıtımı gayet iyi yapılmaya başladı.
*
Bu konudaki daha önemli adım ise Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası’nın Kaymakamlık ve belediye ile birlikte yürüttüğü coğrafi işaret çalışmasıydı. Bu konuda da nihai çalışma geçen yılın sonlarında tamamlandı.
Orhangazi Turşu Üretiminde coğrafi işaretini almış oldu. Bu da Orhangazi’deki Turşu üretiminin artmasına ve ihracatına da büyük katkı sağlayacak.
*
Bir diğer adım ise Orhangazi Belediyesi’nin Gemiç altındaki bir arsada yaptığı plan düzenlemesi sonrasında yapılması planlanan Turşu Üretim merkezi. Bu konuda yapılan ön başvurularda ise bu bölgeden yer talebinde bulunan işletme sayısının 100’ü geçmiş durumda. Yerel seçim sürecinin başlaması ile birlikte bu konuda henüz somu adım atılamamış olsa da, Gemiç altında planlanan Turşu Üretim merkezi planlamaları tamamlanmış, yeni gelecek olan Belediye yönetiminin inisiyatifine bırakılmış durumda.
*
Orhangazi Gedelek’teki turşu üretimi Orhangazi için ciddi bir ekonomik getiri olmasının yanı sıra, 3-4 bin çalışanı ile de önemli bir istihdam merkezi.
Orhangazi’de yeni gelecek yerel yönetim, Orhangazi Kaymakamlığı ve Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası’nın Turşu üretiminin artırılması, ihracat rakamlarının daha da yukarı çekilmesi için bu organizasyonları sürdürmeli. Sürdürmeli ki, Orhangazi Zeytin ve Sanayi getirisine, Turşu üretiminden elde edeceği ciddi geliri de eklesin.
Yeniden inşa sürecinde epey yol katedilmiş olan Orhangazi, bu tür ortak çalışmalarla geleceğe daha iyi hazırlanacak, daha güçlü ve yere sağlam basarak yürüyecektir.
*
Turşu üretiminin yanı sıra Turizm için yapılacak yeni yatırımlar ve çalışmaları da eklediğimizde, Orhangazi için geleceğin çok daha iyi olmaması için hiç bir neden yok.
Paylaş