Mert Fırat’ın İhtiyaç Haritası’nı keşfedelim

Haberin Devamı

İSTANBUL’da yarın Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Sosyal Fayda Zirvesi’ni düzenliyor.
Zirvede, “Teknoloji, inovasyon ve yeni medya toplumsal fayda için nasıl kullanılabilir” sorusuna cevap aranacak.
Muhtemelen zirvenin panelistleri kendi deneyimleri üzerinden sorunun cevaplarını vereceklerdir.
Dilimize henüz “sosyal sorumluluk” kadar yerleşmemiş olan “sosyal fayda” nedir? Genellikle bu iki sözcük “en yaygın şekilde, en fazla sayıda kişiye ulaşan “fayda” ya da” hizmet” diye özetleniyor.
Bir de ekonomide, kamu harcamalarının bir sınırını tayin etmek ve devlet ekonomisiyle piyasa ekonomisi arasında kaynakların dağılımını sağlayacak “azami sosyal fayda” diye bir teori var ama konumuz bu değil.
İstanbul’daki Sosyal Fayda Zirvesi’ne dönersek programına göz atınca oyuncu Mert Fırat’ın da konuşmacılar arasında olması dikkatimi çekti.
Mert Fırat kurucusu olduğu İhtiyaç Haritası’nı anlatacak.

Haberin Devamı

Mert Fırat’ın İhtiyaç Haritası’nı keşfedelim


www.ihtiyacharitasi.org adresinden incelediğim dijital platform tek kelimeyle müthiş ve kurucusunu kutluyorum.
Platform farklı ihtiyaçları olan insanlarla bunları karşılamak isteyen kişileri buluşturuyor.
Türkiye’nin her yerinden kullanılabilen İhtiyaç Haritası’nın amacı şöyle belirtilmiş:
“Türkiye’de şehir ve mahalle temelinde ihtiyaçların vatandaş katılımı ile sistematik bir şekilde duyurulması, harita tabanlı olarak toplanması ve bu ihtiyaçların gerekli kurum, kuruluş ya da özel kişiler tarafından karşılanmasını kolaylaştırmak”.
www.ihtiyacharitasi.org’a üye olduğunuz takdirde hangi şehirde olursanız olun ihtiyacınızı duyurabiliyorsunuz.
Diyelim mahallenizdeki ilkokulun müzik aletlerine ihtiyacı var.
Online haritayı ziyaret ederek, okulun bulunduğu yeri haritada belirliyorsunuz ve karşınıza çıkan forma ihtiyacı detaylı giriyorsunuz.
Forma iletişim bilgilerinizi de bırakıyorsunuz.
İhtiyacı karşılamak isteyen kurumlar ya da kişiler böylelikle size ulaşabiliyorlar.
İhtiyaç Haritası’na göz atarken bakın hangi ihtiyaçlarla karşılaştım?
Hayvan barınağı, Suriyeli mülteciler için sağlık taraması, Roman çocuklar için çocuk dergisi, 100 parça çocuk elbisesi, anasınıfı için kitap, 100 parça çocuk elbisesi.
Eminim bunları karşılamak isteyen binlerce kişi vardır. Ayrıca 500 kitaplık kitaplık kütüphanesini bağışlamak isteyen birine rastladım.
www.ihtiyacharitasi.org’dan daha önce haberdar olsaydım vermek için aylarca beklediğim ve sonunda nereye yolculuk yaptıklarını bilmediğim değerli ansiklopedileri yararlanacak birilerine ulaştırabilirdim. Mert Fırat dediğim gibi son derece faydalı bir projeye imza atmış.
Son bir ilave; İhtiyaç Haritası’nda ihtiyaç sahipleriyle destekçileri buluşturma sürecine yardım edecek gönüllüler de var ve nakit akışı ise kesinlikle yok.
En iyisi siz acilen bu İhtiyaç Haritası’na bir göz atın.

Haberin Devamı


Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar

BU ülkede biliyoruz ki kadınlar için hayat kolay değil.
Küçük kızlar için ise kolay olmadığı gibi tehditlerle dolu.
Erken evlilikler, ensest gibi sorunlara ilaveten meslektaşımızFigen Atalay’dan, İstanbul’da 10 yaşında “çocuk seks işçileri”nin olduğunu öğrendik.
Dolayısıyla bu perşembe günü BM ile Aydın Doğan Vakfı’nın kız çocuklarının geleceğine yönelik “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” Konferansı kaçırılmaması gereken bir etkinlik.
10 yıl önce “Baba Beni Okula Gönder” seferberliğini başlatan Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner kız çocuklarına eğitimsizliğe ve ümitsizliğe mahkum edilmemesi için gidilecek uzun bir yol olduğunu söylerken haklı.
Vakfın Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, bu uzun yolda vakfın kız öğrencilere çeşitli bursların yanı sıra üniversitelerin kadın araştırmalarına destek verdiğini belirtiyor.
Vakfın hedefi 14-18 yaş grubundaki kızlar için ilerde bir koordinasyon merkezi görevini üstlenmek.

Yazarın Tüm Yazıları