EKONOMİ safyalarına taşındığım yaklaşık iki yıldan beri temcit pilavı gibi gündeme getirdiğim Zeugma ile ilgili önemli bir gelişme daha.
Bugünlerde Petkim ihalesiyle uğraşan Sanko Grubu bir Zeugma Müzesi için kesenin ağzını açmaya hazırlanıyor.
İsabet, zira ben Ankara'dan tamamıyla ümidimi kesmiştim.
Geçenlerde İstanbul'da İSO'nun düzenlemiş olduğu Sanayi Forumu'nda rastladığım Gaziantep milletvekili Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'de de meseleyi ona ilk açtığımda gösterdiği tepkiyi, duyduğu heyecanı görememiştim.
Anlaşılıyor ki, Zeugma'ya sahip çıkmak Gaziantepli işadamlarına kaldı.
Yakın çevresinden sızan bilgilere bakılırsa, Sanko Grubu'da mali işlerinden sorumlu Adil Konukoğlu, Zeugma Müzesi'nin yapımı için gerekli parayı vereceklerini söylemiş.
Belediye Başkanı Celal Doğan 20 dönümlük bir yer gösterdiği takdirde müzeyi hayata geçireceklermiş.
Konukoğlu'nun bu jestini duyunca çok sevindim.
Müzenin maliyetinin milyonlarca dolar tutarında olabileceğini hatırlatanlara Adil Konukoğlu ‘‘Maliyet ne olursa olsun gerekini yapacağız’’ demiş.
Dün konuştuğum Belediye Başkanı Celal Doğan müze için elverişli bir alan göstermeye gönüllü.
Celal Doğan yeni kurulmuş olan Zeugma Derneği'nin Başkanı aynı zamanda.
Şu aralar her zamankinden fazla politikayla uğraşıyor olsa da bu meseleye önem vereceğinden hiç kuşkum yok.
TOBB'un desteğini alan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer gelişmeleri yakından izleyenlerden.
Bir de UNESCO meselesi var.
Bursa'da geçtiğimiz hafta yapılan Tarihi Kentler Birliği toplantısına katılan Celal Doğan ile Gaziantep Sabah Gazetesi sahibi Aykut Tuzcu'nun ‘‘lobi’’ faaliyetleri sonucu UNESCO'nun ‘‘Dünya Miras Komitesi’’ Zeugma ve Gaziantep'e ilgi gösteriyor.
Ancak ‘‘Dünya Miras Komitesi’’nin tam anlamıyla devreye girmesi için Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın talepte bulunması gerekiyor.
Zeugma için iş müzeyle bitmeyeceğine göre UNESCO'nun da dahil olacağı uluslararası bir seferberlik iyi sonuç verebilir kanımca.
Aznar hızlı trenin startına neden gelemiyor
BU pazar günü Ankara Tren Garı'nda saat 14.00'te bir yılan hikayesi daha sona eriyor.
1998 yılı, ocak ayında İspanya ile Türkiye arasında imzalanan protokol uyarınca 2000 yılında ihalesi yapılan Ankara-İstanbul hızlı tren projesi nihayet start alıyor.
Uzun bir hikaye.
Hazine'nin bir türlü onaylamaya yanaşmadığı İspanyol kredisi, İspanya Başbakanı Aznar'ın ricasıyla Ecevit'in, Derviş'in devreye girmeleri derken aylar, yıllar geçti ve bugüne gelindi.
Ankara Garı'ndaki tören için İspanya Başbakanı Aznar'ın gelmesi bekleniyordu.
Ancak İspanyol Elçisi Manuel de la Camarra'dan öğrendiğime göre Aznar gelemiyor.
‘‘Başbakan gelemiyor çünkü İspanya'da durum tatsız. Maalesef ölü gömmekten başımızı alamıyoruz. Önce Afganistan'dan dönmekte olan İspanyol askerlerini Trabzon'daki uçak kazasında kaybettik. Ardından iki polis Bask terörstlerine hedef oldu, derken birkaç gün önce bir tren kazası..’’
Aznar önümüzdeki yıl başbakanlıktan ayrılıyor. Ancak Ankara-İstanbulyolculuğunu 2,5-3 saatte indirecek olan hızlı tren projesinin bitiminde gelmeyi planlıyormuş.
Her şey iyi giderse projenin bitişi 2005 yılı sonu.
İspanyol elçisi dün Urfa'dan dönmüş, bana başka bir projeden bahsediyor.
İspanyol Mondragon ve Türk Kolin şirketlerinin birlikte yaptıkları 150 milyon Euroluk Bozova basınçlı sulama projesi askıdaymış.
Nedeni bütçe sıkıntısı.
Daha doğrusu İspanyol elçinin bana gösterdiği gerekçe bu.
Urfa ve çevresi için hayati bir anlamı olan projenin askıya alınış nedeni bütçe mi yoksa DSİ'nin politikası mı bilemiyorum.
De la Camarra ‘‘Yazık’’ diyor.
‘‘Sulama projesi Urfa'nın ekonomik hayatını değiştirebilir. İspanya'da örneğin Almaria bölgesi 20 yıl önce tamamıyla çöldü sulamayla şimdi ülkenin en zengin bölgesi oldu.’’
Bozova projesi. Bir yılan hikayesi daha mı?
KAGİDER boş durmuyor
KADIN Girişimciler Derneği asla boş durmuyor.
Eylül 2002'de kurulan dernek henüz birinci yılını doldurmadı ama faaliyetlerine bakarsarız sanki yıllar geçmiş.
Şimdi de projesi olan kadınları desteklemek için kolları sıvamış bugün ‘‘girişimcilik bilinci’’ üzerine ücretsiz bir eğitim semineri düzenliyor.
İTÜ Taşkışla'daki Deneme Bilim Merkezi'ndeki bir günlük seminer için 150 kadın girişimci başvurmuş.