Bizim İstanbul dışındaki iddialı şehirlerimiz İzmir, Gaziantep, Mersin yabancı yatırımcı çekmek Çin modelini örnek alamaz mıydı?
Bölgesel kalkınma üzerinde çalışan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın iki, üç yıl önce başlatmış olduğu ‘Kalkınma Ajansı’ projesine durumdaydı?
Ohmae’nin konferansından böyle düşüncelerle döndükten sonra Gaziantep Sabah Gazetesi’nin sahibi Aykut Tuzcu telefon ediyor.
Meğer, Gaziantep 14 Aralık günü şehre gelecek olan 100 kadar İtalyan yatırımcıyı buraya çekmek için müthiş bir hazırlık içerisindeymiş.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın organize ettiği, dış ticaretten sorumlu İtalyan Devlet Bakanı Adolfo Urso başkanlığındaki heyet İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te yatırım olanaklarını araştıracakmış.
Gaziantepliler, İtalya konusunda daha avantajlı oldukları görüşündeler.
Şehrin ithal ettiği tekstil, gıda, ayakkabı makinelerinin tümü İtalya’dan.
İTALYANCA GAZETE
Dolayısıyla İtalya ile arasında sağlam ticari ilişkileri var.
Gaziantep, İtalyan yatırımcılara anlamlı bir jeste de hazırlanıyor.
Gaziantep Sabah, 14 Aralık tarihinde ‘İtalyanca-Türkçe’ yaklaşık 80 sayfalık bir ek çıkartacak.
Tuzcu anlatıyor: ‘Romalılar 2000 yıl önce, yani M.S. 52’de Gaziantep’e gelmiş. Roma İmparatorluğu’nun dördüncü lejyonu Zeugma’ya yerleşiyor. Şehir o dönemde ticaretle zenginleşiyor. Nüfusu 70 bini buluyor. Aynı yıllarda Londra’nın nüfusu sadece 13 bin. 2000 yıl sonra Romalılar yine Antep’e geliyor ama bu kez ordusuyla, askeriyle değil sanayicisiyle’...
Düşünün ki, İtalyan sanayiciler ellerine aldıkları gazete ekinde bunları da okuyacaklar.
Bence bu müthiş bir şey.
Birbirleriyle rekabet eden Çin şehirlerinden tarihsel ve kültürel olarak kesinlikle daha zenginiz.
Geçmişimiz Avrupalı yatırımcı için Çin’in geçmişinden çok daha yakın