YENİ Tüketici Yasası, tüketiciyi önemli haklara kavuşturdu. Hatalı ürün ya da hizmet yüzünden zarara uğrayan tüketici 30 gün içinde gerekli başvurusunu yapacak. Tüketici ayrıca ABD'de olduğu gibi muhatap firmadan tazminat talep edebilecek.
KRİZ yüzünden borcunu ödeyemeyip, icralık olan kredi kartı sahiplerine ödeme kolaylığı sağlayan yeni Tüketici Yasası, tüketicilere de önemli yeni haklar getiriyor. Yasa, üretim hatalı malların iade süresini de 15 günden 30 güne çıkartıyor. Bundan böyle aldıkları ürün ya da hizmet yüzünden zarara uğrayan tüketicilere, Amerika'da olduğu gibi üreticilerden tazminat talep etme hakkı sağlayan yeni Yasa, konut, devre tatil, paket tur ve internetten satışları da kapsamına alıyor. Yasa ayrıca, tüketicilerin aleyhinde olan tek taraflı sözleşmeleri de geçersiz kılıyor.
FAİZE KISITLAMA
Yeni Tüketici Yasası'na göre, taksitli satışlarda bundan böyle peş peşe iki taksit ödenmediği taktirde temerrüde düşülecek. Bunda da ödenmeyen taksitlerin toplam borcun en az 10 da biri olma şartı aranacak. Aksi taktirde, yasal faizin dışında aksayan ödemeler için ek bir faiz talep edilemeyecek.
Tüketici kredilerine uygulanan temerrüt faizleri de krediye uygulanan yasal faizin yüzde 30'unu geçemeyecek. Ayrıca, banka asıl borçluya başvurmadan borcun ödenmesi için kefile gidemeyecek.
BENZİNE KOMİSYON YOK
Kredi kartlarında ise yapılacak faiz artırımı, müşterilere 30 gün önceden bildirilecek. Bu bildirimde, tüketiciden borcun tamamının 60 gün içinde yeni faiz oranı yansıtılmadan kapatılması istenecek. Sadece borcu kapatmayan tüketiciler, yeni faiz oranlarından etkilenecek.
Bankalar ayrıca, kredi kartlarında artırdıkları faizi, eskiden olduğu gibi geriye doğru işletemeyecek. Bankalar Arası Kart Merkezi'nin daha önce ayrıcalık tanıdığı benzin istasyonları ve kuyumcular da bundan böyle kredi kartından komisyon talep edemeyecek. Tüketiciler, kredi kartıyla benzin ve altın alırken de, komisyon ödemek zorunda kalmayacak.
TESLİMAT GECİKMEYECEK
Kampanyalı satışlarda teslim süresi 12 ayı geçemeyecek. Bu süre, konutlarda 30 ayı aşamayacak. Ayrıca, teslimat ödemelerin bitmesinin ardından en fazla bir ay sonra yapılabilecek. Yasa, gazetelerin promosyon uygulamalarına da sınırlama getirdi. Gazeteler, bundan böyle sadece kitap, CD, ansiklopedi gibi kültür ürünleriyle ilgili promosyon yapabilecek. Dağıtım tarihi, kampanya başlamadan önce ilan edilecek ve ürün son kupon yayınından en geç 30 gün sonra teslim edilecek.
TARİH OYUNUNA SON
Kapıdan pazarlama yapan kişi ve kuruluşlar, bundan böyle ürünü teslim ederken müşterilerine sadece sözleşme imzalatacak. Peşinat ve senet almak için 7 günlük cayma süresinin dolmasını bekleyecek. Böylece, tüketicinin ürünü almadan önce 7 günlük bir fiyat ve kalite karşılaştırması yapma imkanı olacak. Sözleşmelerde yapılan tarih oyunu da, sözleşme tarihi tüketicilere kendi el yazılarıyla yazdırılarak önlenmeye çalışılacak.
İKİ YIL GARANTİ
Daha önce 1 yıl olan sanayi ürünlerinin garanti süresi, yeni düzenlemeyle birlikte 2 yıla çıkarıldı. Böylece üretici firmalar, birinci yılın sonunda garanti süresi bitti diye sorumluluktan kaçamayacak. 500 milyon liraya kadar olan uyuşmazlıklarda Mahkeme kararına gerek kalmayacak. Hakem heyeti kararları bağlayıcı olacak.
Reklamlarda, ürünle ilgili yapılan iddiaları, reklamı veren ispatlamak zorunda kalacak. Bunun sonucunda lekeleri temizleyemeyen deterjanın, insanları uçuramayan yağların reklamı yapılamayacak. Yaptığı taktirde ispat etmek zorunda kalacak.
Turkcell: Vergi iadesi için başvuruya gerek yok
TURKCELL, fazladan alınan Özel İletişim Vergisi'nin başvuru şartı aranmaksızın tüm abonelerine iade edileceğini açıkladı. Maliye Bakanlığı'nın iade için başvuru koşulu aradığına dikkat çekilen açıklamada ‘‘Ancak biz ayrım yapamayacağımız için tüm abonelerimize iade yapmaya kararlıyız. Bunun için de faturalı hat abonelerimizin Turkcell'e yazılı başvuru yapmasına gerek bulunmuyor. Özel iletişim vergisi geri ödemesi ilk fatura döneminde abonelerin hesabından mahsup yoluyla yapılacak’’ denildi.