PEPSİ’nin Max’ı piyasaya sürmesinin ardından Coca-Cola’nın sıfır şekerli Zero’yu çıkarması, light pazarının yüzde 28 büyümesini sağladı.
Coca-Cola, Zero’yu pazara sürerek, light kola alışkanlığı olmayan erkeklerin şekersiz, kalorisi düşük kolalara talep oluşturmasını sağladı.
LIGHT kola içme alışkanlığını erkeklere de kazandırmak için Pepsi’nin geçtiğimiz yıl Max’ı piyasaya sürmesinin ardından Coca-Cola’nın şubat ayında sıfır şekerli Zero’yu Türkiye’de de pazara sunması, light pazarının yüzde 28 büyümesini sağladı. Sıfır şekerli ürünlerin bu büyümedeki payı yüzde 18’e ulaştı. Bunda da kola üreticilerinin uygulamaya koyduğu reklam kampanyaları etkili oldu. Pepsi Max reklamlarında manken Aysun Kayacı ve söz yazarı Aysel Gürel’in sürücülere şeker ölçümü yapan polisleri, Coca-Cola Zero’nun reklamlarında ise Uğur Yücel’in gönüllü açıklama yaptıran bir mafya babasını canlandırması, light kola alışkanlığı olmayan sağlığına ve kilosuna önem veren erkeklerin şekersiz, kalorisi düşük kolalara talep oluşturmasını sağladı.
1.4 MİLYAR YTL: AC Nielsen’in araştırmasına göre, 2 milyar 93 milyon YTL’lik meşrubat pazarının 1 milyar 474 milyon 448 YTL’lik kısmını kolalı içecekler oluşturuyor. Bunun içinde light kolalı içeceklerin payı ise sadece 81 milyon 253 bin YTL’de kalıyor. Bu da, erkek tüketicilerin light ürünleri tercih etmemesinden kaynaklanıyor. Erkeklere de bu ürünleri tükettirmenin yolunu farklı tat ve ambalajda bulan üreticiler, çarpıcı reklam kampanyalarıyla erkekleri şekersiz ve az kalorili ürünlere yöneltmeyi başardı. Bunun sonucunda yüzde 28.5’le gazlı meşrubat pazarında en hızlı büyüme gerçekleştiren ürün light kolalar oldu. Bu ürünü yüzde 27.7’yle meyveli gazlı içecekler izledi.
ERKEKSİ KOLAYLA KIZIŞIYOR: Her yıl ortalama yüzde 10 büyümme gerçekleştiren kolada yeni piyasaya sürülen sıfır şekerli erkeksi ürünler, light kola pazarında büyüme oranının yüzde 30’ları zorlamasını sağladı. Coca-Cola ve Pepsi’nin yanı sıra Bixi, RC ve Kristal gibi yerli kolalı içecek üreticilerinin de rekabet ettiği pazara, 2003 yılının temmuz ayında giren Ülker Grubu, Cola Turka ile pazardan pay kapmaya çalışıyor. Rekabetin kızışmasıyla birlikte 2003’te yüzde 35 büyüyen pazarda son 5 yıl içerisinde 600 milyon litrelik büyüme sağlandı. Türk tüketicileri damak tadı olarak genellikle klasik kolayı tercih ediyor. Light ürünleri ise genellikle kadınlar içiyor. Light kategorisini yeniden tanımlamak zorunda kalan üreticiler yeni ürünlerinde klasik kola tadını yakalayıp, şekersiz ürünlerine erkeksi bir tarz kazandırma yoluna gidiyor.
Rakamlarla kolalı içecek sektörü
Türkiye kolalı içecek toplam gazlı içecek pazarının yüzde 66.8’ini oluşturuyor. Yılda 1 milyar 262 milyon litre kola tüketiliyor.
1955’te üretilen Nur Kola’yı, 1964 yılında Coca-Cola ve Pepsi izledi.
Bu markalara daha sonra Bixi, RC ve Kristal gibi yerli markalar eklendi.
2003’te Çamlıca’yı satın alan Ülker, Cola Turka’yla pazara girdi.
Türkiye’de kişi başına yıllık kola tüketimi 30 litre.
Kola pazarında satışın yüzde 49’u bakkallarda, yüzde 29’u süpermarketlerde gerçekleşiyor.
Zero, 22 yılın en büyük yeniliği
PEPSİ’nin geçen yıl piyasaya sürdüğü sıfır şekerli Pepsi Max ürünü sadece 1 kalori içeriyor. Coca- Cola’nın şubat ayında Türkiye’de satışa sunduğu sıfır şekerli Zero ise sıfır kalorili. Coca-Cola, Zero’yu son 22 yıldır yaptığı en büyük yenilik olarak görülüyor. En son 1986’da Coca-Cola light piyasaya sürülmesinin ardından Coca-Cola portfoyündeki en önemli atılım olarak nitelendiriliyor.
Türkiye, önce Nur Kola’yı tanıdı
TÜRKİYE kolayla ilk olarak 1955 yılında Erbak Uludağ’ın ürettiği Nur Kola’yla tanıştı. 122 yıllık geçmişi olan Coca Cola ve 110 yıllık geçmişi olan Pepsi, 1964 yılında itibaren Türk pazarına girdi. Coca Cola Türkiye pazarındaki liderliğini korurken, pazarın diğer iki büyük markasını Pepsi ve Cola Turka oluşturuyor. Kola satışlarının yüzde 49’u bakkallarda, yüzde 29’u süpermarketlerde gerçekleşiyor.