İsthanbul’da ’yol’ yetmedi, bu kez aidat krizi çıktı
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
ANAYOLLARI tamamlanmadığı için konut sahiplerinin dairelerine taşınamadığı, taşınanların da çamura gömüldüğü İsthanbul Evleri’nde yönetim, aidat isteyince ortalık karıştı.
Kasım ayında teslim edilmesi gereken ikinci etap inşaatları duran projeden konut alanlar, "8 aydır taşınamadığımız evler için bize kira ödenmesi gerekirken aidat isteniyor" diye tepki gösterdi.
ANAHTAR teslimlerinin 8 ay önce yapılmasına rağmen, ana yolları tamamlanmadığı için konut sahiplerinin bir türlü dairelerine taşınamadığı, taşınanların da balçıkla mücadele etmek zorunda kaldığı İsthanbul Evleri’nde şimdi yönetimle sakinler arasında aidat krizi patlak verdi. Aralarında AKP Bakırköy Belediye Başkan adayı Oğuz Satıcı, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Tekofaks’ın sahibi Ayhan Bermek, Orka Group’un Başkanı Süleyman Orakçıoğlu’nun da bulunduğu 17 ortağın kurduğu Han Yapı’nın Beylikdüzü’ndeki ilk projesi 1660 konutluk İsthanbul Evleri’nin üçüncü etabı da, yaşanan ekonomik krize takıldı. Kriz nedeniyle 800 konutluk üçüncü etabın askıya alındığı projenin geçtiğimiz kasım ayında teslim edilmesi gereken ikinci etabının durdurulan inşaatına da, mart ayından itibaren yeniden başlanması planlanıyor.
Yol sorunu çözülemedi
Projenin 696 konutluk ilk etabından daire alanların büyük bölümü, anahtar teslimlerinin yapılmasına rağmen, yol sorunu yüzünden bir türlü evlerine taşınamıyor. Buna rağmen oluşturulan site yönetimi, aralık ayından itibaren bahçıvan, güvenlik, personel gibi masrafların karşılanması için sakinlerden aidat talebinde bulunuyor. Yol sorununa çözüm beklerken, yönetimin aylık 144 TL ile 174 TL arasında değişen aidat bedellerini talep etmesi, site sakinlerini de çileden çıkardı. Yolu olmayan siteye, bahçıvan için aidat ödemek istemeyen sakinler, "8 aydır taşınamadığımız evler için bize kira ödenmesi gerekirken, şimdi bir de aidat talep ediyor" diye tepki gösteriyor.
Aidat, hizmetler için
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın görüştüğü site yönetimi ise aralık ayından itibaren sakinlerden talep edilen aidatların, birbirinden bağımsız olan adalardaki bloklarda güvenliği sağlamak, temizlik elemanlarının, tekniker, mekaniker, bahçıvan ve diğer personelin maaşlarını ödemek ve jeneratör, havuz bakımı, asansör, ortak alan aydınlatmaları, yeşil alanların bakımı, ilaçlama gibi hizmetleri karşılamak için talep edildiğini söylüyor.
Taşlar döşeniyor
Han Yapı Satış Müdürü Gül Küsefoğlu, imar yollarında ilk çalışmalara 2008 Ekim ayından itibaren başlandığına da dikkat çekerek, "Şu anda tüm adaların etrafına öncelikli olarak çamurdan kurtulmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden temin edilen asfalt kırığı döktürüyoruz. Belediye birleşmeleri nedeniyle Kıraç’ın Esenyurt’a bağlanması, Esenyurt Belediyesi’yle başlattığımız görüşmeler neticesinde, hem Han Yapı’nın, hem Esenyurt Belediyesi’nin katkılarıyla satın alınan kilit taşları da bu asfalt kırıklarının üzerine döşenmeye başlandı. 1 ada haricinde tüm adaların kaldırımları ile 3 ada dışında diğer adaların kilit taşı döşeme işlemi tamamlandı. Son kalan adaların önünde de çalışmalar devam ediyor. Kısa bir süre sonra bunların da tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.
Belediyeler bütçe ayıramadı
İMAR yolları sorumluluğunun belediyelere ait olduğunu savunan Han Yapı Satış Müdürü Gül Küsefoğlu, "İsthanbul Evleri birinci etabında oturumun 2008 ortasında başlamasına rağmen, etabı oluşturan 6 adanın çevresinde belediyeye ait imar yolları, Kıraç Belediyesi tarafından yapılamadı. Bölge iki buçuk yıl öncesine kadar tarlaydı. İnşaatlar aniden gelişti ve hızla yaygınlaştı. Belediye bütçeleri, yol, altyapı gibi hizmetleri vermekte yetersiz kaldı" dedi.