Çocuk koltuğu zorunlu olacak, araç sahipleri 45 milyon lira yatıracak

İÇİNDE çocuk bulunan tüm araçlarda güvenlik koltuğu bulundurma zorunluluğu 1 Haziran 2010’da başlıyor. Uygulamanın taksi, dolmuş, okul servisi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılan tüm araçları kapsaması, çocuk oto koltuk pazarının 10 kat büyüyerek 300 bin adede ulaşmasını sağlayacak. Pazarın yıllık hacmi 4.5 milyon liradan 45 milyon liraya çıkacak.

Haberin Devamı

YILDA 1 milyon 400 bin bebeğin dünyaya geldiği Türkiye’de, 1 Haziran 2010’dan itibaren içinde çocuk bulunan tüm motorlu taşıtlarda güvenlik koltuğu bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Bu da yıllık satış adedi 30 bin olan çocuk oto koltuk pazarının bir anda 10 kat büyüyerek, 300 bin adetlere ulaşmasını sağlayacak. Bu da, pazarın yıllık hacminin 4.5 milyon TL’den 45 milyon TL’ye çıkmasına yol açacak.
Trafik ceza kesecek
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın araştırmasına göre, Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde çıkarılan yeni Trafik Yönetmeliği, 1 Haziran 2010’dan geçerli olacak ve cezai yaptırımları beraberinde getirecek. Boyu 135 santimetrenin, ağırlığı da 36 kilogramın altındaki (12 yaş) çocukları kapsayan oto çocuk koltuğu bulundurma zorunluluğuna uymayanlar, trafik kontrollerinde 55 TL’den başlayan para cezalarını ödemek zorunda kalacak. Uygulama taksi, dolmuş, servis gibi şehiriçi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında kullanılan tüm araçları da kapsayacak.
70 TL’den başlıyor
Pazarın ilk etapta hızla büyümesine, özellikle 18 bini İstanbul’da olmak üzere toplam 90 bin taksi, yine 6 bin 200’ü İstanbul’da bulunan 20 bin hatlı minibüs ve okul öncesi eğitim gören 950 bin öğrencinin taşınmasını üstlenen 33 bin servis aracı neden olacak. Bu koltukların fiyatı 70 liradan 1300 liraya kadar ulaşıyor. Pazarın yüzde 83’ü ithal markaların hakimiyetinde bulunuyor. Tek yerli marka olarak Pilsan’ın rekabet ettiği pazarda, Recaro, Maxi Cosi, Britax Römer, Concord, Chicco, Storchenmuhle, Kraft, Baby Max, Koala, Nania, Bebe Confort, Sunny Baby gibi ithal ürünler ön plana çıkıyor.
Ölümlü kazalar azalıyor
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, doğumdan itibaren çocuk oto güvenlik koltuğu kullanımının zorunlu olduğu gelişmiş ülkelerde trafik kazalarında çocuk ölüm oranı yüzde 3’lere geriliyor. Yasal zorunluluk olmayan ülkelerde ise yüzde 46’lara kadar çıkıyor. Bu oto koltukları doğru kullanıldığı taktirde kaza sırasında ölümlerin yüzde 71 azalmasına yol açıyor. Oto çocuk koltuklarında fiyat, ürünün markasına, çarpışma testlerindeki güvenilirlik derecesine, kullanılan malzemenin kalitesine, Isofix (sabitleme yöntemi) standartlarına uygunluğuna göre değişiyor.
Yasak savmanın yolu
Maxi Cosi çocuk oto güvenlik koltukları Türkiye Distribütörü Grup Baby’nin Satış ve Pazarlama Direktörü Ayla Müstecaplıoğlu, yasal zorunluğun ucuz ve standart dışı kalitesiz modellere yönelimi artırabileceğini söylerken, “Bu da yeterli koruma sağlamayan kalitesiz çocuk oto koltuklarının kullanımının artışına neden olabilir” uyarısında bulundu. E-bebek Genel Müdürü Halil Erdoğmuş ise, “Yasal zorunluluk, çocukların ön koltukta ve kucakta seyahat etmesinin önüne geçmede en önemli etken olacak” dedi.

Haberin Devamı

Her 100 çocuktan 13’ü oto koltuğunda oturuyor

Haberin Devamı

E-bebek adlı kuruluşun araç sahibi çocuklu aileler üzerinde yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de her 100 çocuktan 26.3’ü ön koltukta oturuyor. Oto güvenlik koltuğuna oturtulması gereken her 100 çocuktan da sadece yüzde 13’ü bu koltuklarda seyahat ediyor. Çocuk güvenlik koltuklarının da sadece yüzde 7’si kuralına uygun olarak araca bağlanıyor. Geri kalan, ya yanlış bağlantı yapıyor ya da bağlamadan araca koymakla yetiniyor.

12 yaşına kadar 3 farklı koltuğa ihtiyaç duyuluyor

Bir bebek doğumundan itibaren 36 kilogram oluncaya kadar (12 yaş) 3 farklı oto güvenlik koltuğuna ihtiyaç duyuyor. Bunlardan ilk grup, 9 aya kadar olan bebekleri kapsıyor.
Bu koltukların otomobilin arka koltuğuna, bebeğin yüzü sürüş istikametinin tersine gelecek şekilde bağlanması gerekiyor.
9 aylıktan 3.5 yaşa kadar kullanılan ikinci grup çocuk oto güvenlik koltukları ise sürüş istikametine doğru aracın koltuğuna yerleştirilmesi gerekiyor.
3.5 yaş ile 12 yaş arası çocukların kullandığı güvenlik koltukları da çocuğun doğrudan aracın emniyet kemerlerine bağlanmasını sağlıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları