‘350 TL’ye usta dönemi

2015 yılından itibaren sınava girip sertifika almayan ustalar kamu ve özel sektörde çalışamayacak. Ustalık belgesi almanın bedeli ise KDV hariç en az 350 TL’den başlayacak.

Haberin Devamı

SON dönemlerde hızla artan iş kazalarını azalmak amacıyla 2015 yılından itibaren sertifikalı usta dönemi başlatılıyor. Boyacıdan, berbere, sıvacıdan masöre, kalıpçıdan elektrikçiye, tornacıdan tesisatçıya kadar belirli iş kollarında çalışanlar, sınava girip, Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorunda kalacak. Ustalık belgesi olmayanlar ise, kamu ve özel sektör işlerinde çalışamayacak. Ustalık belgesi almanın bedeli de KDV hariç en az 350 TL’den başlayacak. Birden fazla mesleği olanlar, her meslek için ayrı ayrı belge almak zorunda kalacak.

44 KURULUŞ YETKİLİ

Avrupa Birliği uyum süreci içinde hızla artan iş kazalarını azaltmayı da amaçlayan bu uygulama için Mesleki Yeterlilik Kurumu ve TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu), şu ana kadar toplam 44 kuruluşu yetkilendi. Yetkilendirilen bu kuruluşların, farklı illerde farklı meslek gruplarına yönelik açacağı sınavlara girenler, yazılıdan 100 üzerinden 60, uygulamadan ise 100 üzerinden en az 80 alması gerekecek. Sertifikalı usta çalıştıran kurum ve kuruluşlar, SGK’ya yatırılan sigorta bedelinin işveren payını 48 ile 54 ay arasında değişen sürelerde ödemekten muaf tutulacak. Çalışanlar da 12 ay süreyle sigorta primi ödemeyecek.

Haberin Devamı

BOYADA DYO VAR

Kamu ve özel sektör inşaatlarında çalışacak boya ustaları ise belge alabilmek için DYO’nun kapısını çalacak. DYO, Türkiye çapındaki 35 bin boya ustasının Mesleki Yeterlilik Belgesi almalarını sağlayacak. TS-EN ISO/IEC 17024 Standardı kapsamında Türk Akreditasyon Kurumu’ndan akredite edilerek Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen DYO Akademi Belgelendirme Bölümü, KDV hariç 350 lira karşılığında girilecek sınavlarda başarılı olan boya ustalarına belge verecek. DYO Genel Müdürü Serdar Oran, “Yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlıklarımızı tamamlayarak öncelikle TS E ISO/IEC 17024 standardı şartlarına uygun MYK11UY0023-3 Ulusal Yeterliliği kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesi vermek üzere Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) Akredit asyon Sertifikasını aldık. Ardından Mesleki Yeterlilik Kurumu’na yaptığı yetkilendirme başvurusu da kabul edilerek, inşaat boyacılarına yönelik ulusal yeterliliklere dayalı sınav ve belgelendirme yapma konusunda resmen yetkilendirildi ve bu alanda ülkemizdeki 41’inci kuruluş olduk” dedi.

Haberin Devamı

Belgeli çalıştıran teşvik alacak


İNŞAAT sektöründe çalışanlar için bu belgenin alınması 2015’te yasal olarak zorunlu hale gelecek. Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip bir kişiyi işe alan işverenin, prim işveren payını 48 aydan 54 aya kadar devlet karşılıyor. Çalışırken bu belgeyi alanların sigorta primlerini de 12 ay boyunca yine devlet ödüyor. İnşaat sektöründe özellikle de devlet ihalelerinde bu belge zorunlu olarak aranıyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçi çalıştıran işveren para cezaları ile karşı karşıya kalacak. Önümüzdeki yıldan itibaren bu cezaların uygulanması konusunda ciddi yaptırımlar gelecek.

Yazarın Tüm Yazıları