Bankalara ceza bütçeye gelir

REKABET Kurumu’nun başlattığı soruşturmadan bankalara ceza çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

Kendilerine ceza kesileceğine artık inanmış bulunan bankacıların bir bölümü, bu girişimi “sadece teknik bir soruşturma” olarak görüyor. Buna karşılık bazı bankacılar bu soruşturmanın ardında “bütçe gelirlerini artırmak isteyen siyasi otorite”nin bulunduğuna inanıyorlar.
Rekabet soruşturmasının ardında siyasi otoriteyi yani Hükümeti gören bankacıların bu kanısını pekiştiren birkaç unsur var. Birincisi; bu dönemde tüm bağımsız kurumlarda olduğu gibi Rekabet Kurumu’nda da bağımsız bir soruşturma ve girişim olabileceğine pek inanmıyorlar. Bu inançsızlığın ardında, elbette Hükümetin bu Kurumlara ilişkin uygulamaları var.
İkinci argümanları ise Rekabet Kurumu’nun kestiği cezaların Maliye Bakanlığı tarafından tahsil edilmesi, dolayısıyla kesilecek cezaların tümüyle bütçeye gidecek olması. Bütçe dengelerinin bozulduğunu, büyümeye bağlı olarak vergi gelirlerinin azaldığını, özelleştirme geliri gibi vergi dışı gelirlerin de eskisi kadar olmadığını hatırlatıp, bu açıdan bakıldığında bütçe dengelerine takviye olması için kendilerine ceza verilebileceği görüşündeler.
Bankaların çok karlı gibi algılandığını, halbuki sermayelerine oranlandığında bu karların yüksek değil aksine düşük kaldığını kaydeden bankacılar, “halkın yanında siyasi otoritede de bankalardan daha fazla gelir elde etme niyeti bulunduğunu görüyoruz” diyorlar. Dolayısıyla kamuoyu baskısı da olmadığı için bankaların sürekli bir kar kapısı olarak görülmeye devam ettiğinden yakınıyorlar.
Rekabet Kurumu kestiği bu cezaları bütçeye aktarmakla yükümlü. Daha önce Kurum cezaların yüzde 25’ini kendisinde tutup, yüzde 75’ini bütçeye aktarıyordu ama daha sonra bu değişti. Yeni uygulama ile cezaların tümü bütçeye gidiyor, bir başka deyişle; Maliye Bakanlığı kesinleşen cezaları doğrudan kendisi tahsil ediyor.

Haberin Devamı

2013 HESAPLARINA GİRECEK

Rekabet Kurumu soruşturmasının tamamlanmasının önümüzdeki Şubat-Mart aylarını bulması bekleniyor. Bu nedenle bankaların 2012 yıl sonu bilançolarında kesilecek cezalar yer almayacak. Büyük ihtimalle 2013 yılı bilançoları ise kesilecek cezaların boyutlarına göre olumsuz şekilde etkilenecek.
Ancak bu cezanın gerçekleşme ihtimali çok yüksek olduğu için, bankaların 2012 yıl sonu bilançolarında belirli bir ihtiyat akçesi ayırmaları söz konusu olabilir. Yılsonuna kadar banka yönetimleri cezanın boyutunu tahmin etmeye çalışacaklar ve ona göre 2013 yılı bilançoları için hazırlık yapacaklar.
Bankalara kesilecek cezaların, 2013 yılı bütçesine katkı yapması bekleniyor. Kesilecek cezaların peşin ödenmesi halinde belirli bir indirim uygulandığı için, miktar çok yüksek olmadığı sürece, bankaların cezaları peşin ödemeleri bekleniyor. Dolayısıyla 2013 bütçesine, cezaların tümünün gelir olarak yazılabileceği tahmin ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları