Paylaş
Il Magnfico katılan yüzlerce yağ arasında sadece bir tanesinin en iyi seçilmesiyle diğerlerinden ayrılan bir yarışma.
Zeytinyağı makinesi üreticisi Mori Tem, Toscana bölgesi, Chianti Bölgesi, Chianti Bankası, parçası olduğum Anapoo tadımcılar birliği kurumsal sponsorlarından...
Yarışmanın yarı final tadımları, onlarca tecrübeli panelist tadımcı tarafından bir ayı geçen bir süre zarfında yapılıyor.
Her oturumda her tadımcı sadece dört zeytinyağını değerlendirebiliyor bu eleme sürecinde.
Neredeyse başlangıcından beri yarı final jürisinde
yer aldığım Il Magnifico’nun son iki yıldır final jürisindeyim.
Geçen sene hem yarı final tadımlarına, hem de finalde tadım yapmıştım bu sene sadece final.
Yarı final tadımlarında konsantrasyonun çok yüksek olması gerekiyor.
Önünüze gelen dört yağa kusursuz bir şekilde bakmalısınız, en ufak adaletsizlik bir yağın finale kalmasını engelleyebilir.
Katıldıkları dünyanın en iyi yarışmalarından altınsız dönmeyen üreticiler için, Il Magnifico’nun finaline kalmak bile çok önemli.
Il Magnifico yani muhteşem seçilemeseler dahi finale kaldıklarını iletişim kanallarından gururla duyuruyorlar.
Finali belirleyen elemenin tadımları bu açıdan çok daha zor ve stresli.
Final jürisinde armut zaten pişmiş ve ağzınıza düşmüş oluyor bir bakıma.
Yağların hepsi o kadar iyi ki, ne seçseniz haklısınız.
Final tadımlarının ilk günü çocuk oyuncağı.
Yağların hepsi çok iyi olsa da “muhteşem” olma şansı olmayanları taramak kolay.
İkinci gün gelip yelpaze daraldığında terlemeye başlıyorsunuz.
Yağların hepsi o kadar iyi ki, bir tanesinin diğerlerinden daha yukarıda olduğuna karar vermek çok zor.
Finalin daralarak dört yağa inen en son oturumu ecel terleri döktüren türden.
İşin enteresan yanı 20 kişilik jürinin hemen her yağda aşağı yukarı aynı puanları veriyor olması.
Yarışmanın sonucuna hiçbir etkisi yok ama diğer üyelerin aynı yağa kaç puan verdiğini bilmek iyi geliyor insana.
Yarışma bittiğinde sonuçlar açıklanana kadar biz de bilmiyoruz kimin kazandığını, finalde tattıklarımızın kim olduğunu.
7 Mart’ta bitirdiğimiz final tadımları, 17 Mart’ta düzenlenen törenle açıklandı.
Yılın ‘muhteşem zeytinyağı’, Toscanalı Franci’nin Maurino çeşidi zeytinden yaptığı tek bahçe zeytinyağı.
Il Magnifico sonuçlarından bağımsız bu yıl tattığın en iyi İtalyan yağı hangisiydi diye sorsalar bine yakın tattığım yağ arasında zor da olsa cevabım Franci’nin Maurino’su olurdu.
İtalya için çok kötü, Toscana için daha da kötü bir yıldı.
Ama Franci öyle bir Maurino yapmış ki, burun çiçek tarlası, damak burundan da zengindi.
Franci’nin Il Magnifico ödülünü alması bir tadımcı olarak beni çok duygulandırdı.
Zaten Il Magnifico’da amaç en iyi yağı değil en yüksek duyguyu uyandıran yağı seçmek.
Toscana’da, ülkenin en hafızada kalan yağlarından birini üretmesi muhteşem kılıyor Franci’yi.
Acılık ve yakıcılığı orta düzeyde, baş döndürücü bir dengeye sahip bu yağ finalde, Mimi, Cioccolella, Decimi gibi dünyanın en iyi, en ‘kaslı’, çok dengeli yağları geride bırakması yıldız jüride de bir değişim habercisi gibi.
Sektörde bu denli belirleyici bir yarışmanın ‘kaslı yıldızları’ kenara bırakıp, daha narin bir yağı öne çıkarması yabana atılır haber değil.
Paylaş