Koşulları nelerdir, nasıl bir eğitim beklemeliyiz, çocuklarımız Almanya’da okumak için neler yapmalı, maliyetleri nelerdir gibi sorularımızın tamamını, özellikle Avrupa’daki devlet üniversitelerine uzunca bir süredir öğrenci hazırlayan ve hem lisans hem de yüksek lisans seviyesinde yerleştirmeler yapan Aktif Yurtdışı Eğitim Akademik Direktörü Burak Yılmaz’a yönelttim. Sizler için de keyifli ve çok faydalı bir söyleşi olacağını düşünüyorum.
Burak Yılmaz
*Burak Hocam bu sefer farklı bir ülkeyle tekrar birlikteyiz. Ülke olarak çok iyi tanıyoruz ama sizden eğitim sistemini öğrenmek isteriz. Nasıl bir lisans eğitim sistemi mevcut Almanya’da ve Türkiye’den temel farkları nedir?
Almanya, eğitim almayı planlayan öğrenciler ve aileleri için biraz araştırınca ‘acaba çok mu zor’ sorusunu sordurtan bir ülke. Farklı kurallar ve tabii ki eğitim yöntemlerine dair temel farklar olduğunu düşünüyorum ülkemize kıyasla. Öncelikle lisans eğitimi diğer tüm Avrupa ülkelerinde de gördüğümüz gibi 3 yıl, yüksek lisans ise bizdeki gibi 2 yıl. Yıllık programları incelediğimizde dönem başı ders adedi olarak Türkiye’ye kıyasla daha az ders aldıklarını ancak bu derslere ayrılması gereken zaman ve eforun ters orantılı olarak yoğun olduğunu gözlemliyoruz. Öğrencilerin iyi bir kondisyona ihtiyacı var, çünkü yıl boyu katılımcı ve etkin bir öğrencilik geçiriyorlar. Sunumlar, ödevler, projeler. Direkt vize-final sisteminin dışında dolayısıyla aslında çok faydalı ama yorucu bir maraton olduğunu söyleyebiliriz. Aynı dersi üst üste birkaç kez vermememiz durumunda ilişiğimizin kesildiği okulların varlığı da ‘zorluk’ endişesini tetikleyen kurallardan biri olarak görünüyor. Ancak hep söylediğimiz gibi doğru analiz ve iyi bir hazırlık bu riskleri bertaraf etmemiz için hem gerekli hem de yeterli oluyor.
*Almanya’da üniversiteye başvurmak için hangi adımlar takip edilmeli ve bu süreçte aday öğrenciler nasıl hazırlanmalı?
Almanya’nın uluslararası öğrenci kabul şekli, gelecek öğrencilerin kendi ülkelerinde bir üniversite eğitimi almaya hak kazanışı üzerine kurulu. Yani, Türk öğrencilerin yapması gereken şey YKS’de iyi bir puan alarak burada bir bölümü okumaya hak kazanmak. Burada temel belirleyici sıralama ya da kazandığımız okul değil, aldığımız puan oluyor. AOBP eklenmiş yerleştirme puanından bahsettiğimizi hatırlatmak lazım. Türkiye’de kazandığımız bölüm neyse, ya doğrudan o bölümü ya da ona yakın bir bölümü okuyabiliyor çocuklarımız Almanya’da. Klasik söylemimizi burada da tekrar etmeliyim sanki; çocuklar hiç yurt dışı seçeneği yokmuş gibi YKS hazırlıklarına devam ediyorlar, biz ise kesinlikle Türkiye’de kalmayacakları şekilde Almanya için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Net bir takım çalışması yani... Bizim en doğrusu olarak gördüğümüz erken yaşlarda danışmanlık sürecine başlanmasının özellikle Almanca ve diğer ek gereklilikleri tamamlayacakları bir zaman yönetimine imkân vermesi de oldukça önemli iyi okullarda eğitim alabilmemiz için. Çünkü Almanya’daki devlet programlarının neredeyse yüzde 90’ı Almanca eğitim veriyor.
Bu kapsamda Londra’da da haziran, temmuz, ağustos aylarında robotik ve mühendislik yaz kampı düzenleniyor. Eğitmeni ise ödüllü bir isim olan eğitimci ve yazar Yonca Kurt. Kendisiyle yaptığım röportajda hem kampı hem de robotik alanındaki gelişmeleri konuştum.
Yonca Kurt
*Kendinizden biraz bahseder misiniz?
Kariyerime Türkiye’de başladım ve uzun yıllar boyunca Türkiye’nin önde gelen okullarında öğretmenlik ve teknoloji eğitimi liderliği yaptım. Öğrencilerimle birlikte birçok uluslararası yarışmaya katıldık ve özellikle Kanada ve Polonya’da düzenlenen uluslararası robotik yarışmalarda ülkemize kazandırdığımız altın madalyalarla başarılarımız taçlandırıldı. 2017 ve 2019 yıllarında Microsoft tarafından iki kez ‘yılın en başarılı teknolojinin kadın liderleri’ arasında gösterildim. Türkiye’nin ilk robotik eğitmen kitabını yazarak, öğretmenlerle robotik ve kodlama eğitimi ile ilgili deneyimlerimi paylaşma fırsatı buldum. Toplamda alana katkı sağlayan dört basılı kitabım bulunmakta. Türkiye’de kendi adımı taşıyan bir teknoloji eğitim şirketi kurarak, yüzlerce öğretmene ve öğrenciye kodlama ve robotik eğitimleri verdim. Türkiye’deki çalışmalarım İngiltere tarafından da başarılı görüldü ve İngiltere’de robotik ve kodlama alanlarında eğitimler sunan Tech Study UK şirketini kurdum. Şu anda İngiltere’de çalışmalarıma devam ediyorum, öğrencilere ve şirketlere bu alanlarda eğitimler veriyorum.
*Robotik ve kodlama eğitimleri almak lise öğrencileri için neden önemli?
Çünkü geleceğin ihtiyaç duyulan becerileri kodlama ve robotik. Hatta bilim kurgu filmlerindeki gibi yıllar sonraki bir gelecek değil yakın tarihli bir gelecek, içinde bulunduğumuz tarihte kodlama ve robotik alanları her bilim dalının ihtiyaç duyduğu bir alan haline geldi. Kodlama ve robotik eskiden sadece matematiğin, mühendisliğin çatısı altında sözü edilen beceriler iken, artık bu alanlar sadece bilim ve mühendislik değil, birçok farklı sektörde de kritik. Artık her bilim dalı altında bu becerilere ihtiyaç duyuluyor. Tıp, ekonomi, mühendislik, tarım ve hatta sosyal bilimlerde teknolojiden bağımsız hiçbir çalışma görmüyoruz. Çok değil bundan 15-20 yıl önce günlük hayattaki işlerimizi kâğıt üzerinde yaparken artık her şeyi cep telefonumuzdaki iki dokunuş ile halledebiliyoruz. Her şey dijitalleşti. En yakın örnek, biliyorsunuz geçtiğimiz haftalarda, yazdığımız bir metinden otomatik olarak video üretebileceğimiz yeni bir uygulama olan ‘Sora’ tanıtıldı. Teknoloji inanılmaz bir hızla gelişiyor ve gençlerin geride kalma şansı yok. Bu kadar hızla gelişen ve bu kadar her alanın iç içe geçtiği günümüz dünyasında ve gelecekte artık kodlama, robotik gibi alanlarda bilgi sahibi olmak kaçınılmaz. Kodlama öğrenmek yabancı dil öğrenmek gibi. Ne kadar erken maruz kalırsanız, karşılarsanız, öğrendiğiniz bilgiler çok daha kalıcı olur ve yeni teknolojilere çok daha hızlı adapte olursunuz. Erken yaşta başlamak, öğrencilerin yeni teknolojilere daha kolay adapte olmalarını sağlar.
Öğrencilerin hedefleri ve yaşam standartlarına uygun opsiyonları kendilerine sunarak Birleşik Krallık eğitim yolculukları için tam destek sağlayan EDUKAS öğrenciler ve ailelerine, IB koordinatörlerine ve danışmanlara, Birleşik Krallık’ta okul araştırmaları, lisans (UCAS) başvuruları, yüksek lisans başvuruları, vize ve konaklama başvurularında ücretsiz destek sağlıyor. Deneyimli EDUKAS danışmanlarının gerek uzun yıllardır alandaki deneyimleri gerek kendilerinin de Birleşik Krallık’ta lisans, yüksek lisans seviyelerinde eğitim almış olmaları sundukları danışmanlık hizmetini bir üst seviyeye çıkartıyor. Bir başvuru dosyasındaki en önemli noktalara hakim olarak titizlik ile destek olmak ile kalmıyor, heyecanınızı anlayarak size eşlik ederken kabul sevinçlerinizi de paylaşıyorlar. EDUKAS’ı Birleşik Krallık’ta eğitim konusunda ön plana çıkartan en büyük nokta üniversitelerin direkt resmi temsilcisi olmasıdır. 70’ten fazla Birleşik Krallık üniversitesinin resmi temsilcisi olarak başvuru işlemlerinizde üniversitelerin yetkilileri ile olan yakın ilişkileri ve iletişimleri sayesinde başvurularınızda fark yaratıyorlar. Resmi temsilcilik ünvanı sayesinde EDUKAS, öğrencilere verdiği başvuru danışmanlık servisinin yanı sıra herkesin faydalanabileceği birçok etkinlik de düzenliyor. Bunlara örnek olarak üniversitelerin farklı departmanlarının akademisyenlerini Türkiye’deki okul ve öğrenciler ile buluşturmak, Birleşik Krallık üniversitelerine kampüs turları düzenlemek, eğitimlerine başlayacak öğrencilere veda partileri hazırlayarak onları yeni hayatlarına hazırlamak ve en göze çarpan etkinliklerden biri olarak Türkiye’nin ilk ve tek Education UK Days etkinliğini düzenlemek yer alıyor.
BİREBİR GÖRÜŞME FIRSATI SUNUYOR
Education UK Days’in ülkemizde yer alan diğer yurtdışı eğitim etkinliklerinden en büyük farkı sadece Birleşik Krallık özelinde olması ve ülkenin en önde gelen üniversitelerinin yer almasıdır. Hayalinizdeki eğitime adım atmak için Birleşik Krallık’ta eğitim almış, deneyimli ve güler yüzlü EDUKAS ekibi ile iletişime geçmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Türkiye’nin tek birleşik krallık üniversiteleri etkinliği ‘Education UK Days’ 1-9 Mart tarihleri arasında İstanbul, İzmir ve Ankara’da olacak. Birleşik Krallık Üniversite yetkililerini ağırlayarak Türkiye’deki öğrencilerle buluşturan EDUKAS, lisans hazırlık, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarıyla ilgili bilgi almak isteyen herkese birebir görüşme fırsatı sunuyor. Etkinliğe katılarak aklınızdaki tüm soru işaretlerinin yanıtlarına ulaşabilirsiniz. Kabul şartları ve burs imkânlarıyla detaylı bilgi alarak ön kabul imkânları hakkında fikir edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra üniversite temsilcilerinden şehirlerindeki yaşam şartları, kampüs imkânları ve konaklama imkânları hakkında da detaylı bilgi edinerek ait olduğunuz üniversite şehrini kafanızda netleştirebilirsiniz. Temsilciler ve EDUKAS danışmanları ile olan birebir görüşme imkânına ek olarak, etkinlikler boyunca üniversite temsilcileri kendi sunumlarını da gerçekleştirecekler. Sunumlar sırasında üniversiteler özelinde akademik imkânlar hakkında daha da detaylı bilgi edinebilir, daha spesifik sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. Education UK Days’e katılarak Birleşik Krallık eğitim yolculuğunuza başlamak için sağlam temeller atabilirsiniz.
ETKİNLİK TARİHLERİ VE SAATLERİ
1 Mart-İstanbul Anadolu Yakası – DoubleTree by Hilton Moda 14.00-19.00
2 Mart- İstanbul Avrupa Yakası – Divan Otel Taksim 13.00-18.00
6 Mart-İzmir-Mövenpick Hotel İzmir 14.00-19.00
Sınıftan eve kadar, öğretmenlerin ve ebeveynlerin çocuklarda bu temel nitelikleri beslemek için kullandıkları stratejiler, nihayetinde onları daha iyi insanlar haline getirme konusunda hayati bir rol oynar. Fakat her şey de olduğu gibi burada da denge şaşarsa daha küçücük yaşta narsist kişilik yapısı özellikleri gösteren çocuklar yetiştirmiş olursunuz. Koltukta oturan, TV seyreden çocuğa durup dururken takdir cümleleri söylenmez olumlu takdir vermeniz için olumlu bir davranış görmeniz gerektiğini lütfen unutmayın. Bakalım yapılan araştırmalar neler diyor: Olumlu takdir, istenilen davranışları övgü, ödül veya tanıma yoluyla pekiştirmeye dayanan bir ilkeye dayanır, yalnızca negatif davranışları düzeltmeye odaklanmak yerine. Bu yaklaşım, çocuğun özgüvenini artırmakla kalmaz, aynı zamanda bir büyüme zihniyetini teşvik eder, onları zorluklarla karşılaştıklarında ısrar etmeye ve hataları büyüme fırsatları olarak görmeye teşvik eder. Sınıfta, öğretmenler olumlu takviyeyi teşvik eden ortamlar yaratma gücüne sahiptir. Tanınmış bir strateji, belirli ve samimi övgü kullanımıdır. “Aferin” gibi genel ifadeler yerine, öğretmenler, öğrencinin gösterdiği belirli davranışı veya çabasını takdir eden hedeflenmiş övgüler sunabilirler. Örneğin, bir öğrenciyi matematikte zor bir problemi çözme azmi veya bir sınıf arkadaşına yardım etme konusundaki nezaketi için övmek, bu niteliklere verilen değeri gösterir.
Başka bir etkili strateji, istenen davranışları pekiştirmek için somut ödüllerin kullanılmasıdır. Bu ödüller, istenen davranış ile sonuçları arasındaki bağı pekiştiren anlık geri bildirim olarak hizmet eder. Ancak, burada da denge ve doz önemlidir. Dışsal ödüllere aşırı bağımlılık, içsel motivasyonu zayıflatabilir ve uzun vadeli karakter gelişimini engelleyebilir. Dahası, öğrencilerin değerli hissettiği ve saygı gördüğü bir destekleyici sınıf topluluğu oluşturarak olumlu takviyenin bir kültürünü oluşturmak önemlidir. İş birliği, akran tanıma ve paylaşılan başarılar için fırsatlar yaratarak, öğretmenler, sınıf içinde cesaretlendirme ve kutlama kültürü geliştirebilirler. Sınıf dışında, ebeveynler, çocuklarında pozitif davranışları ve karakter özelliklerini pekiştirmede eşit derecede önemli bir rol oynarlar. Bir etkili strateji, tanımlayıcı övgü kullanmaktır, bu, övgülenen davranışı veya çabayı vurgulayan özel geri bildirim sağlamayı içerir. Örneğin, sadece “Aferin" demek yerine, ebeveynler, “Oyuncaklarını kardeşinle paylaştığın için gurur duyuyorum. Bu çok nazikti” diyebilirler. Ayrıca, açık iletişimi, karşılıklı saygıyı ve paylaşılan değerleri vurgulayan bir ev ortamı oluşturmak, olumlu takviyenin temellerini oluşturur. Net beklentiler belirleyerek, tutarlı rutinler oluşturarak ve destek ve cesaret vererek, ebeveynler, çocukların büyümeleri ve gelişmeleri için güçlendirici bir ortam oluşturabilirler. Ancak, olumlu takviyenin etkisi bireysel çocuktan daha geniş eğitim alanına kadar uzanır. Okullar, bu stratejileri uygulamalarına entegre etme sorumluluğuna sahiptir, böylece tüm çocukların şefkatli, kendinden emin ve yetenekli bireyler olarak gelişme fırsatına sahip olması sağlanır. Okullar olumlu takviyeyi, müfredatlara ve uygulamalara entegre ederek teşvik edebilir. Sosyal-duygusal öğrenmeyi (SEL) müfredatlarına dahil ederek bir yol izlenebilir. SEL programları, öğrencilere öz farkındalık, öz yönetim, sosyal farkındalık, ilişki becerileri ve sorumlu karar verme gibi temel becerileri öğretir.
YURT DIŞINDA LİSEYE ARTAN TALEPLER
Son yıllarda yurt dışında lise eğitimine artan bir talep var. Özellikle 8’inci sınıf ve sonrasında liseye geçiş aşamasındaki sınavlar, iyi sayılacak liselerin azlığı ve lise okuyacak öğrencilerin sayısının fazlalığı velilerin kafasını karıştırmaktadır. Sonrasında özel okula verilen yüksek paralar ve karşılığında istenen kaliteli eğitimin alınamaması bizleri farklı bir eğitim alternatifi araştırmaya yönlendirmektedir. Dünya’da ve Avrupa’da eğitim kalitesi sıralamasında en sonlarda olmamız, çocuklarımızın ezber eğitim sisteminde bulunması, okuyup araştıran, sorgulayan bir yapıda olmaması hepimizi endişelendiriyor. Lise dönemi, bir gencin kendini kişisel anlamda geliştirebileceği, mental anlamda olgunlaştığı ve fiziksel anlamda yetişkin olduğu yıllarıdır. Bu yıllarda öz benliği, dünyadaki yerini sorguladığı yıllardır. Bağımsız hareket etme, geleceği ve farklı perspektifleri kurgulayabilme, empati yapabilme becerilerinin gelişmesi gereken dönemde farklı bir eğitim, bireyin istediği alanı yakalamasını sağlamaktadır. Mevcut eğitim sistemimiz, çocuğa bağımlı ve çocuğun her ihtiyacının anne baba tarafından karşılandığı aile kültür yapımız, çocuklarımızı her alanda kutuya sıkıştırmaktadır. Çocuklarınızın daha iyi bir eğitim almasını ve kendi ayakları üzerinde durmasını istiyorsanız, yurt dışında lise eğitimi de seçeneklerinizin arasında olsun. Tabii ki bu sürecin zor olduğunu unutmayın. Yeni bir kültür, yeni dil ve yeni müfredat, mesafeler, ayrılıklar kolay olmayacak ama bu süreç ile birlikte çocuklarınız birçok alanda gelişerek ve farklı yetenekler kazanarak olgunlaşacaklar. Yurt dışında eğitim gören çocuklarımız yaşadığı çevreye, dolayısıyla kendine, dünyaya duyarlı, sorgulayan ve doğru hedefe yoğunlaşan bireyler olacaklar. Tecrübelerime dayanarak kısa sürede olsa uzun süreli bir program da olsa bu programlar çocuklarımıza mükemmel donanımlar katmakta, birçok açıdan geliştirmekte ve olgun, planlı disiplinli bir yaşam tarzı benimsemekte ve artık bir dünya vatandaşı gibi düşünmekte her milliyetten gelen akranları ile geçirdiği ortamın avantajını kullanmaktalar. Dünya gündemini yaşayarak, okuyarak, sorgulayarak öğrenmekteler. Lise planları, uzun bir süreci kapsar mutlaka çocuğunuzu bu süreçte ve lise eğitiminden önce bir yaz programına gönderiniz. Bu program hem çocuğunuza hem de size kısa bir deneme fırsatı verecektir. Yapabiliyorsanız ve en önemlisi çocuğunuz istiyorsa ve bütçeniz izin veriyorsa çocuklarınıza bu pencereyi açın, geleceğine farklı bir bakış açısı sağlayın.
Günün Sözü: “Eğitimin gerçek amacı, insanı sürekli sorular sorar bir durumda tutmaktır.” (Kevin Kelly)
EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMENİN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.
Haftaya kaldığımız yerden devam...
EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMEN’İN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.
Öğrenciler 7 yaşından itibaren okulda yatılı olarak kalabilmektedir. İlkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç bölümden oluşur. Lisede GSCE, BTEC ve A Level eğitimi verilir. Lise eğitimi Türkiye’deki gibi 4 yıldır. Queen Ethelburga College, 2023 A Level sonuçlarında Britanya’da 5. sırada yer almıştır. Okul Britanya’nın en önde gelen liselerinden birisidir. Mezun olan öğrenciler Britanya’da ve dünyada en önde gelen üniversitelere yerleşmektedirler. Okul York şehri yakınlarında, 220 dönüm bir arazinin içindedir. Okul kampüsü sadece Britanya’da değil ama belki de Avrupa’da eşi benzeri olmayan bir kampüstür. Okul tarihi bir okul olmasına rağmen, konaklama ve sınıfların olduğu binalar son derece yeni, donanımlı ve konforludur. Arazisinin geniş olması nedeniyle, öğrencilerin spor yapabileceği geniş alanlar mevcuttur.
York şehri Londra’ya tren ile 2 saat uzaklıkta mesafededir. “Kuzeyin İncisi” olarak adlandırılan York şehri son derece tarihi, turistik ve popüler bir şehirdir. Eskiden Vikingler’in yaşadığı, Britanya tarihinde çok önemli bir şehirdir. Ama en önemlisi, Britanya’nın güvenli ilk üç şehrinden biri seçilmiştir. (Get Licensed The City Safety Index) Bizlerden uzaklara gönderdiğimiz çocuklarımız için de güvenlik eminim hepimizin en üst listesinde yer almaktadır.
Okuldaki öğrenci dağılımı eğitim açısından çok dengelidir. Yüzde 55 İngiliz, yüzde 45 uluslararası öğrencilerden oluşmaktadır. Uluslararası öğrenciler 42 farklı ülkeden gelmektedirler. Çocuklarımızın hem İngiliz öğrencilerle hem de dünyanın değişik ülkelerinden gelen öğrencilerle aynı okulda olmaları, onları daha global birer birey yapmakta ve ileride hem iş hem de özel hayatlarında onlara değişik bir bakış açısı kazandırmaktadır. Queen Ethelburga’da aynı zamanda sadece yaz aylarında devam eden yaz okulu da var. Bu program sadece temmuz ayında 2, 3 veya 4 hafta olarak gerçekleşmektedir. Öğrenciler son derece güvenli olan okul kampüsünde kalmaktalar ve eğitim görmekteler. Bunun yanı sıra York, Manchester, Londra gibi şehirlere gezilere katılmaktadırlar. İlk aşamada çocuğunuzu uzun vadeli yatılı bir programa göndermekte çekinceleriniz varsa, öncelikle bu okuldaki yaz okulunu deneyebilirsiniz.
Başvuru aşamasında hak kazanan öğrenciler için burs imkânları da mevcuttur. Okul hakkında daha fazla bilgi almak için benimle ya da okulun Türkiye ve Ortadoğu Bölge Müdürü Zeynep Saka ile bağlantıya geçebilirsiniz. E-mail: zsaka@qe.org
Hatta siz bu satırları okurken bugün ben bu okulu bizzat ziyaret ediyor olacağım. İleri ki tarihlerde de okul temsilcisi Zeynep Hanım programıma konuk olacak, izlemenizi tavsiye ederim. Yayın tarihini Instagram hesabımdan bildiriyor olacağım. Çocuğunuzu ilkokul, ortaokul ya da lisede İngiltere’de okutmak istiyorsanız Queen Ethelburga, öğrencilerini üniversiteye yerleştirme oranı ile de oldukça dikkat çeken bir başarıya sahip.
Bu çevrim içi ve yüz yüze ağ oluşturma etkinlikleri delegelerin güvenli iş ilişkileri kurmasına yardımcı olur. Pandemi her ne kadar hayatımızı çevrim içi toplantılar ile değiştirse de ben yüz yüze görüşmelerin faydasına hâlâ inananlardanım. O yüzden bu tür etkinlikleri çok önemserim. Londra’daki bu çalıştaya United Foreign Education Consultancy adlı eğitim danışmanlığı şirketimin kurucusu olarak davet edildim ve gittim. İtiraf etmek gerekirse son derece yorucu oluyor ama bir o kadar da faydalı. Bu etkinliklerde aslında şu oluyor, siz veli ve öğrencinin gözü ile kulağı olarak orada bulunuyorsunuz. Yani kendileri bu etkinliklere katılamayacağına göre siz bu okulları onlar adına dinliyor detayları öğreniyor oluyorsunuz. Hele bir de eğer danışmanınız beğendiği ve anlaştığı okullara kalkıp ziyaretlerde bulunursa siz veliler ya da öğrenciler gitmiş görmüş kadar oluyor danışmanınıza güveniyor ve ona göre kayıt kararınızı veriyorsunuz. O yüzden hep derim Yurt dışı eğitim danışmanının yurt dışında yaşayanı ya da yaşamış olanı pek makbuldür. StudyWorld, Birleşik Krallık’taki akredite İngilizce dil merkezlerinin ulusal organizasyonu olan English UK tarafından organize edilmektedir. StudyWorld adı verilen bu etkinlik 2007’den beri Londra’da düzenleniyor ve gelecek yıl ilk kez Manchester’da yapılacak. 105 eğitimci ve hizmet sağlayıcısının yanı sıra 36 ülkeden 123 temsilcinin olduğu etkinlik Londra’da çok güzel bir otelde yapıldı ve bizler de çok güzel misafir edildik. Öğrencilerim ve velilerim için çok güzel seçimler yaptım. Hatta katılımcılar ile röportajlar da yaptım. 17 Şubat Cumartesi saat 10.00’da Beyaz TV’de izleyebilirsiniz.
KANADA’DA NELER OLUYOR?
Maalesef haberler iyi değil çünkü Kanada, öğrenci vizesini azaltma kararı aldı. Neden mi? Temel sebep barınma sıkıntısı. Ülkeye gelen yabancı öğrenci sayısını azaltırsa konut krizini çözeceğini düşünüyor. 2023’e göre yüzde 35’lik bir düşüş ile üst sınır 2024’te 360 bin vize olacak. Uluslararası öğrenci alımları sadece barınma değil sağlık ve diğer hizmetlerde de baskı oluşturmaya başlamış ve bu yüzden Kanada Göçmenlik Başkanı Marc Miller daha az öğrencinin öncelikle kiraların düşmesini sağlayacağını bile söyledi. Uluslararası öğrenciler Kanada’ya ne kadar bir gelir sağlıyor biliyor musunuz? 16 milyar dolar. Bu kaynak baltalanırsa birçok kurum bundan zarar görecek. Hatta restoran sektörü bile etkilenebilir çünkü işçi sıkıntısı çekerler diye uyarılarda bile bulunulmuş ama nafile, gidişat iyi değil. Peki sizce en çok hangi ülkeden öğrenci akın ediyor Kanada’ya? Hayır Türkiye değil. Hindistan ve onu takip eden ülke de Çin. Bakalım geri adım atılacak mı? Sizi bilgilendirmeye devam edeceğim.
Günün Sözü: “Eğitilmemiş deha işlenmemiş gümüşe benzer.” Benjamin Franklin
EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMENİN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.
* Okul ücretlerini arttırmak zorunda kalan okul sahiplerini de...
* Anne ve babasının okul ücretleri arttıkça sıkıntıya girmesine üzülen ve okulundan ayrılma riski ile korkan o minik kalpleri de...
* Benzin fiyatları ile baş edemeyen servis şoförlerini de...
* Okulun artan masraf ve faturalarını ailelere yansıtmak zorunda kalan yönetimi de...
Anlıyorum! En çok da minik kalplere üzülüyorum!
Ama hep söylerim: Yaşıyorsak hikâyemiz bitmemiştir ve pes etme lüksümüz yoktur.
* * *