Duygu Sedefoğlu

Anne olmak mı yoksa “Bekârlık Sultanlık” mı?

9 Mart 2015
11 soru hazırlayıp evli, bekâr kadın ve erkeklere sordum… Erkeklerin cevapları açık söylemek gerekirse beni çok şaşırttı…

Kadın olarak genel anlamda erkeklerin dış dünyayı daha çok sevdiklerini düşünürüz… Sanırım kadınlar olarak erkeklere fena haksızlık yapıyoruz!!!
Onların cevapları haftaya… 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olma sebebiyle hemcinslerimin cevap yayınına birazcık torpil...
Buyurun okuyalım, kadın olmak mı? Erkek olmak mı? Bekârlık mı? Evlilik mi?
Gizem Geylani, Elvan Kanlı, İklim Teker, Alev Güneroğlu, Sabriye Batıbay, Pelin Kaya’dan cevaplar…

(Soldan sağa; Pelin Kaya - Gizem Geylani - Elvan Kanlı - Alev Güneroğlu)


Yazının Devamını Oku

Gamze anne melek oldu...

5 Mart 2015
Ah be Atakan... Annen en çok da senin için direndi.... Ama seni koruması gereken bir melek olması gerekmiş demek ki...

Ne tuhaftır hayat….
Sabah bir video izledim... Bir bebek anne karnında annesiyle konuşuyor... Cıvıl cıvıl başlatıyor güne...
Sonra bir haber... Melek anne... Gamze anne....
Gamze Akbaş ile ilk kanser evrelerinde telefonlaşmıştık.. "Yaşamak istiyorum... Yaşamam lazım! Yaşıcam.." Cümleleri kulaklarımı tırmalıyor... Sadece "Tabii ki..." Diyebilmişim.. Gözlerimizden aka aka....
Anne olan mı bu hisleri anlar bilmem… Anne değilim… Ama kalbi olanın anlayacağı kesin..
İçim eridi aktı.. Darma duman oldu.. Parcalandı.. Bir milyon tarifsiz duygu....

Yazının Devamını Oku

Adana Demirspor Tuba Çinerkan ile Futbol...

2 Mart 2015
Fena Demirsporlu… Öyle böyle değil, sağ kolunda Adana Demirspor’un dövmesi var! “Annem babam ve Demirspor… Ailem benim!” diyor.

Fotoğraf: Akif ÖZDEMİR – DHA

2011 yılında Adanaspor’un Dişi Kaplanlarıyla bir araya gelip röportaj gerçekleştirmiştik. Adana Demirspor kızlarını bilmiyordum, ortamımız da olmamıştı…

Ama artık biri hariç, Tuba Çinerkan! Tribünde, internette, sosyal medyada çok yer alıyor, tanışmamız da çok tesadüf oldu… Fena Demirsporlu… Öyle böyle değil, sağ kolunda Adana Demirspor’un dövmesi var! “Annem babam ve Demirspor… Ailem benim!” diyor.

Yazının Devamını Oku

Adana Derbisine giderken yanınıza bir kitap alın!

24 Şubat 2015
Mehmet Çelikcan, Refik Semih Özsoy, Esma Doruk, Burcu Gökçe, Halil Pelvanoğlu, Şeyda Çelikcan, Ahmet Uğurtay, Esra Köylüoğlu, Yusuf DemirbilekOnlar Çukurova Üniversitesi’nin 9 harika öğrencisi aynı zamanda Sinerji Kulübü’nün yönetimi.

Geçen yıl Gençlik Spor Bakanlığı’na “40. Yıla 40 Kütüphane” projesini sunmuşlar ve kabul edilmiş. Şimdiye kadar 21 okulun kütüphanesini kurdular. Geriye 19 kütüphane kaldı.Herkesten en az 1 kitap istekleri var.Röportaj sırasında da yeni bir fikir ortaya çıktı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelen Pazar günü oynanacak Adana Derbisine gelen taraftar eline bir kitap alsa, girişlere koyulacak kutulara bıraksa 19 okulun kütüphanesi de bitmiş olacak.

Adana Demirspor Şimşekler Tribün Lideri Göksel Tel ve Adanaspor Turbeyler Tribün Lideri Refik Gül de “Biz varız...” desteğini dile getirdiler.

Mehmet Çelikcan, kimsin biraz seni tanıyalım?Mehmet Çelikcan: Maden Mühendisliği 3. Sınıftayım. Sinerji Kulübü Yönetim Kurulu Başkanıyım. Geçen sene 40. Yıla 40 kütüphane adı altında Gençlik Spor Bakanlığı’na başvuru yaptık. 2014 Nisan ayında kabul edildi, 21. Kütüphanemizi kurduk. Geriye 19 kütüphanemiz kaldı.

Bütün kitaplarınız bağış mı?
Evet.


Yazının Devamını Oku

Evde götürü, pazarda getiri…

19 Şubat 2015
Bu haftaki röportaj adresimiz “Kadınlar pazarı”Çalışan, üreten kadınlar.

Aklınıza kermes gelmesin ama benzeri bir şey. Yine kendi ürettikleri ürünlerle oradalar…“Gellll gelll… Gel ablaaa…” diye bağıran yok. Çok harika ses tonlarıyla “Buyurmaz mısınız?” diye nazikçe davet ediyorlar.Hepsi harika börekler, pastalar, içli köfte, yaprak sarması yapmış, ev yapımı baklama açmış. El emeği göz nuru takılar yapmışlar, örgüler örmüşler, dikiş dikmişler. Nevresim, yorgan… Ne ararsanız var… Pazarın sonunda da tek bir erkek var o da baharat satıyor…Ev kadınlarına bu fırsatları veren belediyeleri kutlamak, bu kadınları da hep cesaretlendirmek gerek…Hepsi bir zincir… Birileri üretsin, birileri desteklesin…

Kim demiş kadınların toplu olduğu yerde kavga çıkar diye! Hepsi bir araya gelmiş Çukurova Semt Pazarı’nda Adana ekonomisine can veriyor.Önce örgü yapan Emine Yılmaz ve kardeşi Edibe Taşdelen Yiğit ile muhabbet ettik sonra takı yapan Hülya Cömertbay sonra harika yemek yapan kadınlardan dördü Elife Der, Emine Birgin, Figen Yaldır, Hatice Gözütok…


Sizi tanıyalım biraz kimsiniz, kaç yıldır buradasınız?


Yazının Devamını Oku

“Aklımı kevgir değil kepçe yaptım…”

9 Şubat 2015
Ercan Kont 1942 doğumlu. Eski Adanalılar çok yakından bilir, yeni nesilden de elbet bilen vardır. Ben çok hayal meyal hatırlıyorum. Gittiğim bir düğünde sahne almıştı…

Çok güzel bir lafı var “Beni annem doğurdu, öğretmenim yoğurdu, basın duyurdu, insanların sevgisi doyurdu…”

“Sıra dışı adam unvanını verdiler bana” diyor ve devam ediyor “Kahvelerde zamanını geçirmeyen, kütüphanelere giden, kitap okuyan insanlara bu unvanı veriyorlarmış.” Türkiye’de onun gibi 5 adam seçilmiş… Oturup kitap okuyorlarmış, dinletiler yapıyorlarmış…

Konuşurken bile tiyatroyu yaşıyor, sahne hali kim bilir nasıldır...Röportaj boyunca onu seyirci koltuğunda dinledim, o da sahnede anlatacaklarını anlattı.

Ne kadar güzel söylemişsiniz, “Beni anam doğurdu, öğretmenim yoğurdu, basın duyurdu, insan sevgisi doyurdu…”
Bir gün sahnedeyim. 3 şiir okudum… Beni anam doğurdu, öğretmenim yoğurdu, basın duyurdu, insanların sevgisi doyurdu. Doğuran anama rahmet, yoğuran öğretmenlerime saygı, duyuran basına teşekkür, sevgisiyle doyuran insanlara da kalbimi sunarım diyordum. 3 şiir yine okuduktan sonra annemle babam için konuşma yapardım. Ben çok doğal yetiştim, doğal ortamlarım oldu. Bunları da unutmadığım için dile getirmek isterdim.


Yazının Devamını Oku

Adana'da Bir küçük oda içinde koca bir dünya!

6 Şubat 2015
Bu haftaki röportaj konuğumuz Zihinsel Engelli Bireyler İŞ ve Meslek Edindirme Derneği Başkanı Sabiha Taciser Derici.

Bugüne kadar harika işler başarmışlar. Ve başarmaya da devam ediyorlar. Ne yalan söyleyeyim bilmiyordum, Dilek Kıraç aracılığı ile yaptıklarından haberdar oldum.

Galoş yapmışlar, takı tasarlamışlar, ahşap boyamışlar. Şimdi de kültür mantarı üretiyorlar. Bunları da satıp zihinsel engelli gençlere gelir olarak parayı paylaştırıyorlar. Ama maalesef gelir çok az! Pek kimse onların bu yaptığı işlerden haberdar değil. Yeni başladıkları kültür mantarını hale bile gönderip satıyorlar, tanıdık restoranlar onlardan satın alıyor. Kim bilir sizin de restoranınız varsa, mantar tüketmeyi seviyorsanız bu dernekle iletişime geçip siz de satın alıp o gençlere yaptıkları işin ne kadar doğru olduğunu anlatıp, destek olup özgüvenlerine bir damla olabilirsiniz.


Sabiha Taciser Derici kimdir?
Tarsusluyum, 15 yıldır da Adana’da yaşıyorum. 2006 yılından bu yana Zihinsel Engelli Bireyleri İş ve Meslek Edindirme Dernek Başkanıyım


Yazının Devamını Oku

Devlet hastanelerinde CEO dönemi…

26 Ocak 2015
Bu haftaki röportaj konuğumuz Adana İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan.

2012’de başlayan devlet hastanelerindeki CEO dönemini Osman Kürşat Arıkan ile görüştük.Bu sistemin sağlık sektöründe çalışanlara, halka faydası nedir ne değildir oturup konuştuk.“Hastaları mutlu etmek için öncelikle çalışan memnuniyeti, eğitimi çok önemli” diyor Arıkan.

Osman Kürşat Arıkan kimdir biraz sizi tanıyalım?
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Bölümü’nde ihtisas yaptım, 2000’de uzmanlığımı aldım. 2001-2002 yıllarında kendi branşımla alakalı İngiltere’de bulundum. 2002’de Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne Yardımcı Doçent olarak atandım. 2006’da aynı fakültede Doçent oldum, 2010’da Dekan Yardımcısı, 2011 yılında da Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Kliniğine, Klinik Şefi olarak atandım. 2012 yılında Kafkas Üniversitesi’nden Prof. Unvanımı aldım. 2012 yılında Başhekim oldum, 2015 Ocak itibariyle de Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri oldum.


Nedir bu hastanelerdeki CEO olayı?2 Kasım 2012 tarihinden itibaren Kamu Hastaneler Birliğinin kurulmasıyla “Yerinde yönetim” anlayışı Sağlık Bakanlığı’nda hâkim kılınmaya çalışıldı.

Ne işe yarıyor?

Yazının Devamını Oku