Adana Derbisine giderken yanınıza bir kitap alın!

Mehmet Çelikcan, Refik Semih Özsoy, Esma Doruk, Burcu Gökçe, Halil Pelvanoğlu, Şeyda Çelikcan, Ahmet Uğurtay, Esra Köylüoğlu, Yusuf DemirbilekOnlar Çukurova Üniversitesi’nin 9 harika öğrencisi aynı zamanda Sinerji Kulübü’nün yönetimi.

Haberin Devamı

Adana Derbisine giderken yanınıza bir kitap alın

Geçen yıl Gençlik Spor Bakanlığı’na “40. Yıla 40 Kütüphane” projesini sunmuşlar ve kabul edilmiş. Şimdiye kadar 21 okulun kütüphanesini kurdular. Geriye 19 kütüphane kaldı.
Herkesten en az 1 kitap istekleri var.
Röportaj sırasında da yeni bir fikir ortaya çıktı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelen Pazar günü oynanacak Adana Derbisine gelen taraftar eline bir kitap alsa, girişlere koyulacak kutulara bıraksa 19 okulun kütüphanesi de bitmiş olacak.

Adana Demirspor Şimşekler Tribün Lideri Göksel Tel ve Adanaspor Turbeyler Tribün Lideri Refik Gül de “Biz varız...” desteğini dile getirdiler.

Mehmet Çelikcan, kimsin biraz seni tanıyalım?
Mehmet Çelikcan:
Maden Mühendisliği 3. Sınıftayım. Sinerji Kulübü Yönetim Kurulu Başkanıyım. Geçen sene 40. Yıla 40 kütüphane adı altında Gençlik Spor Bakanlığı’na başvuru yaptık. 2014 Nisan ayında kabul edildi, 21. Kütüphanemizi kurduk. Geriye 19 kütüphanemiz kaldı.

Haberin Devamı

Bütün kitaplarınız bağış mı?
Evet.


Bakanlığın size verdiği ödenek ne peki?
200 bin TL. Kütüphane kurulumu, yol ücretleri, kütüphane kurulumundaki araç gereçleri o parayla karşılıyoruz.

Neden kütüphane projesi?
Büyük eksiklik olarak görüyoruz. Mesela Adana köy okullarında büyük eksiklik, merkezde bile kütüphane sıkıntısı olan okullar var.
Esra Köylüoğlu: Hem kendimizi geliştirmek hem de insanlara yardım edebileceğimiz proje olsun istedik. Sadece kütüphane kurmak değil, hayatlara dokunmak bizimkisi. Düşünsenize üniversite okuyan birini görmemiş çocuklar var.
Umutcan Olmuş: 2 sene önce Urfa’nın Viranşehir ilçesine proje için gitmiştik. Orada okuyan öğrencilerin bize ilgisi ve oradan ayrılırken gitmememiz için ceketlerimizden çekiştirmeleri çok etkilemişti. O yüzden daha ilgili davranıp böyle bir proje ile onlarla olmak istedik. Hani bazen bir şey olur da “Dünyayı sen mi kurtaracaksın” derler ya biz de belki dünyayı kurtaramayız ama dünyayı değiştirecek birçok insanı yetiştirmeye öncülük edebiliriz.

Haberin Devamı

Neler yapıyorsunuz?
Mehmet Çelikcan:
Amaç kütüphane kurup sonra çıkıp gitmek değil. Öğrencilerle iletişim kuruyoruz, onlara üniversiteyi aşılıyoruz. Daha sonrasında da bizimle iletişim kurabiliyorlar onlara ağabeylik, ablalık yapıyoruz.

Bu parayla başka ne yapılabilirdi sizce?
Başka bir proje düşünmedik, tek odağımız bu projeydi. Ama 2. Projemiz engelliler için olacak.

Peki sizi en çok etkileyen okul hangisiydi?
Mehmet Çelikcan:
15. Kütüphanemizi Soma’ya kurduk, orada fena etkilendik.

“Boşuna bu okula geldik!” dediğiniz an var mı?
Mehmet Çelikcan:
Asla! Bizim için bir kişi bir kişidir.
Adana Derbisine giderken yanınıza bir kitap alın

Şimdi e-kitaplar filan var. Bunun çelişkisini yaşadınız mı?
Biz eskiyi yaşatmak istiyoruz. Kültürümüzü unutmamamız lazım.

Haberin Devamı

Hayatınız boyunca okuduğunuz kitap sayısını bilen?
Toplu cevap:
Hayır…


Sizler ne düşünüyorsunuz projeniz hakkında?
Yusuf Demirbilek:
Kütüphane projesinden sonra zaten yönetim içinde de kitap okuma ve bilinçlendirme eğilimi oldu. Kitabın aslında okumayla değil hayal etmeyle çok alakasını olduğunu anlatıyoruz. Hayal etmeyi ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Bunları eğitim şeklinde aktarıyoruz. Sadece kütüphane kurma yapmıyoruz. Kitap okumanın faydalarını ve madde bağımlılığını anlatıyoruz.
Esra Köylüoğlu: Kitabı amaç değil araç olarak kullanıyoruz. O çocuklar kendilerini önemsediğimizi hissediyorlar, ilgi görüyorlar bu da bizi çok mutlu yapıyor.
Şeyda ÇELİKCAN: Manevi açıdan çok tatmin edici bir durum, çocukların hayatlarına dokunup bir nebze de olsa katkıda bulunduğumuz için çok mutluyuz.

Haberin Devamı


Sonrasında ne gibi projeleriniz var?
Mehmet Çelikcan:
Şuanda bu projenin bitişine odaklıyız ve Mayıs ayında da bitmesi gerekiyor. Ne kadar çok kitap bağışı alırsak o kadar iyi. 27 Şubat-8 Mart arası CNR Kitap Fuarı’nda olacağız orada kitap toplayacağız. 9 Mart’ta Mandra Filozofu bizimle iletişime geçti, kitap toplama kampanyasını filmin galasında beraber yapacağız.


Sizce okuma oranı neden düşük?
Umutcan Olmuş:
Eğitim sistemi ile de alakalı. İlkokuldan üniversiteye kadar sürekli sınav sınav… Aileler de “Hadi çocuğum git test çöz” sisteminin dayatmasından dolayı kitaplardan uzaklar.

Tribünlere de bu duyuruyu yaptınız mı?
Yusuf Demirbilek:
Her iki takım taraftarıyla da görüşüyoruz. Zaten bir isteğimizde tribünlerde kitap okuma kampanyasının gerçekleşmesi. Adana olarak bu projeye öncülük etmek gurur verici olacak. İnşallah her iki tribünde de olumlu destekleri alacağımıza inanıyoruz.

Haberin Devamı


Kitap bağışında bulunmak isteyenler nasıl iletişime geçmeli?
Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Akıllı’ya PTT Kargo’dan karşı ödemeli gönderi yapılabilir. Adana içinden yapılacak kitap bağışları için de 05398148914 nolu telefondan direkt bana ulaşabilirler.


Sizlerin en çok beğendiği kitaplar hangileri?
Şeyda Çelikcan:
Murat Menteş, Ruhi Müreccet
Elif Ertan: Oğuz Atay, Tutunamayanlar
Emine: Kürk Mantolu Madonna
Yusuf Demirbilek: Sabahattin Ali, Kuyucaklı Yusuf.
Muhammet Başaran: Düşün ve Başar, kişisel gelişim
Halil Pelvanoğlu: Metal fırtına
Esma Doruk: Turan Yavuz ve 5-6-2
Mehmet Çelikcan: Mevlana’nın Mesnevisinden hikayeler
Semih Özsoy: Cemil Meriç
Umutcan Olmuş: Her şeyin bir anlamı var
Burcu Gökçe: Kürt mantolu Madonna


Son olarak eklemek istedikleriniz neler?
Yusuf Demirbilek:
Ozgecan Aslan’ı son olması dileğiyle. Hunharca işlenen cinayeti kınıyoruz. Ve herkesin daha çok kitap okumasını diliyoruz.
Mehmet Çelikcan: Herkes gönüllü olarak bizimle olabilir. Siyaset değil bizim işimiz. İşimiz insan. Siyasi olmadığımız için de bütün belediyelerden destek bekliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları