Paylaş
Ancak estetik için dudak yapısının uygun olması şart! Çünkü kötü bir uygulama, güzel bir kadını bile yüzüne bakılması zor haline getirebiliyor!
Dudak M şeklindeki dış çizgisel yapısı ve içindeki kırmızı bölümden oluşuyor. Bazı kişilerde alttaki kımızı dudak hattı kısa olabiliyor. Bazılarında da M çizgisi yeterince oluşmuyor. Her iki durum için farklı estetik işlemler uygulanıyor.
Dudaktaki kırmızı çizgiyi belirlemek için iç kısmını belirgin şekilde doldurmak lazım. Bunu yaparken dudak-burun mesafesine dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Burun ve dudak arasındaki mesafenin uzun olması nedeniyle, aradaki mesafeyi artırıcı estetik işlemlerden uzak durmak gerekiyor. Bu mesafeyi kısaltan açık cerrahi işlemler ise dışardan kesilerek yapılabiliyor. Ancak unutulmaması gerekir ki, bunlar bazı izleri de beraberinde getiriyor.
Dudak estetiğinde en çok uyguladığımız yöntemleri şöyle sıralayabiliriz:
DUDAK ÇıZGıSıNı DOLDURMAK: Jel kıvamında, kolay uygulanabilen, 4-6 ay kadar kalıcılığı olan, hemen etki eden, zararsız ve güvenli ilaçlar, muayenehane ortamında uygulanabilir. Bunları özellikle dudak çizgisini belirginleştirmek için kullanırız. Dudağın içine de yapılabilir, ancak buradan emilimi çabuk olduğundan etkisi kısa sürer. O yüzden hastaları iyi bilgilendirmek önemlidir.
SENTETıK MALZEME DAHA KALICI: Sentetik enjeksiyon materyalleri dediğimiz silikon ya da ona benzeyen sentetik orijinli, daha yoğun kıvamlı malzemeler, 4-10 yıl arasında kalıcı olabiliyor. Öte yandan sentetik materyaller her zaman riskler içeriyor. Vücut bu sentetik materyalleri tutmak için fazla doku biriktirdiği için kontrol dışı büyümeler ortaya çıkabiliyor. Bu durumda dudak şişmiş gibi görünüyor. Transeksüellerde olan kocaman dudakları işte bu duruma örnek gösterebiliriz. Diğer yandan, kötü silikon uygulamalarının geri dönüşü de çok zordur. Çok detaylı ameliyatlarla dokuyu kesip partikülleri ayıklamak gerekir.
YUMUşAK KIVAMLI BANTLAR: Çok yumuşak kıvamlı sentetik materyaller var. Bunlar enjeksiyon şeklinde değil, bant şeklinde yerleştirilir. Sentetik olması dezavantaj olsa da, uygulama yapıldıktan sonra geri alınması kolaydır. Lokal anestezi ile dudağın iki tarafından girilerek yerleştirilir.
CERRAHı DOLGU ışLEMLERı: Yağ enjeksiyonları ve doku kokteylleri ile de dudak estetiği mümkün... Ameliyat sırasında çıkan dokular ya da karından ameliyat sırasında alınan yağ dokuları ile enjeksiyon yapılır. ıstenilen dolgunluk böylece sağlanabilir. Bu enjeksiyonları, belirli miktarlarda birkaç kez yaparak kalıcılığını artırabiliriz. Genellikle vücuttan aldığımız yağ dokusunu altı ay saklarız, çünkü birkaç kez daha enjeksiyon yapma şansımız vardır. Tek dezavantajı, ameliyat olarak planlanmasıdır.
MESAFE KISALTAN ESTETıK: Dudak ve burun mesafesi çok uzunsa, dudağın bu mesafesini kısaltmak için dudak kenarından bir kesi yapılarak mesafe kısaltılır. Dudağın üst kısmında iz oluşabilir ve bu da kişiye rahatsızlık verebilir. Bu hastalarda dolgu yaptığınız zaman, dudak ördek gagası gibi öne doğru gidebilir. Bu yöntemlerin olası dezavantajlarını hastalara önceden açıklamak gerekir.
LOKAL ANESTEZı ıLE DUDAK BÜYÜTME: Dudak içinden ve dudak kaslarıyla oynayarak yapılan öne doğru büyütücü işlemleri, lokal anestezi ile uygulayabiliyoruz. Ancak burada da dudak yapısını göz önünde bulundurarak hareket etmek, yüz güzelliğini bozmamak gerekir.
ıNCE ÇıZGıLERE BOTOKS: Çizgilenmeleri tedavi ederken, botoks enjeksiyonları yararlı olabilir. Dolgu materyalleri kullanılabilir.
Ama daha da derin çizgiler varsa, bunlara zımpara, dermabrazyon, lazabrazyon uygulayabiliriz.
Paylaş