Paylaş
Yeni yılı karşılarken, belki de ailemizle yılbaşı sofrasında veya arkadaşlarımızla bir mekânda eğlenirken yılın son gününün verdiği coşkuyla kendimizi çok yormuş olabiliriz. Ancak yılın ilk gününe de kötü bir başlangıç yapmak istemiyoruz. Öyleyse gecenin iyi anlarını bizimle tutalım ama olumsuz etkileriyle vedalaşalım. Böylece yeni yılın ilk gününe zinde başlayalım, günü iyi geçirelim ve mutlu sonlandıralım.
Dün akşam yediklerimiz ve içtiklerimiz yeni yılın ilk gününe ödemle uyanmamıza yol açabiliyor. Ödemin atılmasındaki en büyük yardımcımızsa su. Öyleyse dünden kalan fazlalıklarla vedalaşmanın ilk adımı uyandıktan sonra güne bir veya iki bardak ılık suyla başlamak. Gün boyunca da 2-3 litre su tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Suyumuzun içerisine ekleyeceğimiz az miktarda taze zencefil ve limon sindirimimizi kolaylaştırırken ödemi atmamıza da yardımcı olacak.
‘ERTESİ GÜN’E BİREBİR
Kuşburnu çayı bugün tercih edebileceğiniz çok güzel bir ‘ertesi gün’ çayıdır. Kuşburnunun kuvvetli ödem giderici, ağrı kesici, şeker düşürücü, ülseri iyileştirici etkileri belirlenmiştir. Yılbaşı gecesinin bugüne bıraktığı iz düşünüldüğünde iki fincan kuşburnu çayı şikâyetlerimize çare olabilir. İçeriğindeki C vitamini ve taşıdığı polifenolik bileşikler sayesinde kuşburnu meyvelerinin kuvvetli antioksidan etki göstermesi de cabası...
2022’nin ilk gününde karşılaşabileceğiniz problemlerden biri de baş ağrısı! Burada da doğa imdadımıza yetişiyor. Nane yağı koklayarak ağrınızla vedalaşabilirsiniz. Nane yağı koklamanın ilaç gereksinimini azaltabildiğini gösteren çalışmalar var. Koklamanın yanı sıra alın ve şakaklarınızı nane yağıyla ovmanız da iyi bir etki sağlayabiliyor. Tabii gözünüze kesinlikle gelmemesine dikkat ederek ve cildinizi tahriş edebilecek abartılı dozlardan kaçınarak...
KAYNATMADAN YAPIN
Yeni yılın ilk gününde gecenin etkisiyle yaşayabileceğimiz birçok soruna çözüm olabilecek bitkiyse Alman papatyası. Latince adı Matricaria recutita olan bitkinin çiçeklerinin mide-bağırsak kasılmalarını, şişkinliği, gaz şikâyetlerini giderici ve sindirime yardımcı etkileri bilimsel olarak gösterilmiş.
Papatyadaki flavonoitler ve uçucu bileşenler; siklooksigenaz, lipoksigenaz, fosfolipaz A2 enzimlerini baskılayarak geniş spektrumlu ödem giderici etki de gösteriyor. Bu sayede vücutta ödemi boşaltmaya yardımcı olduğu da bildiriliyor.
Papatya çayından beklediğimiz etkiler flavonoitlere ve alfa-bisabolol isimli uçucu yağ bileşenlerine bağlı olduğu için etkinin kaybolmaması adına hazırlarken kaynatılmaması gerekiyor. Çayı porselen bir demlikte 10 dakika demledikten sonra içebilirsiniz. Yemeklerden sonra içilmesi midenizi rahatlatacak. Rezene çayıyla birlikte kullandığınızda etkisi daha da artacak. Öyleyse bugün öğünlerimizden sonra papatya çayından yararlanabiliriz. İçeriğindeki flavonoitler merkezi sinir sistemi üzerinde hafif yatıştırıcı etki gösterdiğinden rahat uyumanıza da destek olacak.
C VİTAMİNİ DOPİNGİ
Alkol tüketimi, uykusuzluk ve yorgunlukla zayıflayan vücut direncinizi yükseltmek ve enerjinizi arttırmak için yılın ilk günü doğal gıdalardan yararlanarak bir C vitamini dopingi yapın. Bugün menülerinize yeşilbiber, mango, karnabahar, lahana, brokoli, portakal, mandalina, greyfurt, böğürtlen, siyah üzüm, patates, domates, bezelye, pırasa, muz, çilek, şalgam ve yeşil yapraklı sebzeleri ekleyerek C vitamini düzeyinizi arttırabilirsiniz.
DOĞA BANYOSU YAPIN
Yılın ilk gününe yorgunluğunuzu atmanıza destek olacak, sizi zinde kılacak, stresinizi azaltıp yaratıcılığınızı arttıracak bir aktiviteyle başlayın. Doğa banyosunun nasıl yapılacağını merak ediyorsanız, çok basit olduğunu belirterek başlayayım. En yakın ormana gidin, duyularınızı açın, ana odaklanın ve tüm hislerinizle derinleşin. Elbette bunlar için öncelikle telefonunuzu ve kameranızı kendinizden uzaklaştırın. Çünkü amacımız doğayla aramızda bağ kurmak. İzin verin, doğa tüm duyu organlarınızın içine girsin. Hadi biraz gözlerinizi yumun ve doğanın sesine kulak verin, rüzgârı dinleyin. Kokuları içinize çekmek için derin derin nefes alın.
Paylaş