Paylaş
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Google Cultural Institute platformunda Türkiye’den katılan ilk araştırma enstitüsü olarak online sergisini açıyor.
Online sergi hakkında bilgi verelim. Üç Kitaplı Kentler: 19. Yüzyıl Fotoğraflarında Kudüs ve Kutsal Topraklar sergisi İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde 10 Eylül-19 Ekim 2008 arasında açılmıştı.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonundaki Sadrazam Kıbrıslı Kamil Paşa’nın fotoğraf albümünden kurgulanan “Üç Kitaplı Kentler: 19. Yüzyıl Fotoğraflarında Kudüs ve Kutsal Topraklar” sergisi, en uzun süreli barışı Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde yaşayan, Kudüs, Gazze, Yafa gibi kentlerdeki inanç çeşitliliğini ve bu zenginliğin mimari yansımalarını konu alırken, mimarlık ve fotoğraf tarihçilerine yönelik farklı bilgiler de sunuyor.
Küratörlüğünü Ekrem Işın’ın, danışmanlığını M. Baha Tanman’ın üstlendiği sergide 19. yüzyıl sonlarında Kudüs ve Gazze sancaklarında bulunan belli başlı yerleşim birimlerindeki yapıların fotoğrafları yer alıyordu. Hem Kudüs ve çevresinin ortaçağdan kalma tarihsel yapılarını, hem de 19. yüzyıl modernleşmesinin bölge mimarisindeki etkilerini yansıtan ve bir kısmı Garabed Krikoryan tarafından çekilen bu fotoğraflarda “Kutsal Topraklar”ın zaman içinde geçirdiği dönüşümü izlemiştik. Ayrıca sergide yer alan fotoğraflar aracılığıyla, bölgede yeni bir meslek kolu olarak gelişen yerel fotoğrafçılığın tarihine de tanık olmuştuk.
Osmanlı döneminin sonlarında inanç ve tutku coğrafyası “Kutsal Topraklar”daki yerleşim yerleri, Hıristiyan, Yahudi ve İslami dini yapıları ile Osmanlı resmi yapıları, gayrimüslim hastaneleri, mektepleri, su mimarisi, konaklama tesisleri, askeri tesisleri ve köprüleri yansıtan fotoğraflarının bulunduğu albüm Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ne ait.
Google Cultural Institute ve İstanbul Araştırmalaları Enstitüsü’nün ortaklığı ile bu önemli sergi online olarak ziyaret edilebilecek. Çekilen fotoğraflar bilgisayar ortamında görülebileceği gibi, gelişmiş ‘yakınlaştırma’ seçeneği sayesinde en ince ayrıntısına kadar bütün kentler, mimari yapılar görülebiliyor.
Google Cultural Institute nedir?
Google, dünyanın kültür hazinelerini internette barındırmak için yüzlerce müze, kültür kurumu ve arşivle iş ortaklığı yapıyor. Kültür sektörünün, çeşitlilik arz eden mirasının daha fazla bölümünü internette sergilemesine ve böylece bu mirası herkesin erişimine sunmasına olanak tanıyan araçlar oluşturuyor. Google Cultural Institute’te, sanat eserleri, tarihteki önemli dönüm noktaları ve dünya mirası koruma alanlarının yanı sıra, tüm dünyadaki kültür kurumlarının arşivlerinin arkasındaki öyküleri anlatan dijital sergileri bulabilirsiniz. Google Cultural Institute’un adresi şöyle:
http://www.google.com/culturalinstitute/home
Söz konusu bu ortaklığın Türkiye’deki ilk örneği ise bu sergi. Anasayfa’daki ‘dönüm noktaları’ bölümünden bulabileceğiniz İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’ne ait serginin web adresi ise:
http://www.google.com/culturalinstitute/collection/istanbul-research-institute?hl=tr&projectId=historic-moments
Sadrazam Kamil Paşa’nın albümü, yalnız bölgenin kutsal coğrafyasını yansıtmıyor. Mimari, fotoğraf gibi sanatsal alanlara olduğu kadar diğer sosyal noktalara da ışık tutuyor. Ekrem Işın, orada fotoğrafçılığın İstanbul’dan çok daha önce başladığını söylüyor örneğin...
* * *
ÇOK önemli bir ortaklık ve önemli bir proje. Hiç kuşkusuz bu platformda, İstanbul’a dair başka sergiler de yer alacak.
Paylaş