Türk New Age’i

BAZEN sevdiğimiz müziğin cinsini şöyle tanımlarız: Dinlendirici müzik.

Nedir bu müzik? ‘Dinlendirici’ sözü neyi ifade eder? Herkes için ortak bir tanımı yoktur, ruh halimize göre değişir. Hatta mevsimler, günün değişik saatleri bu sözü değişken kılar.

Yurtiçinde ve dışında, insanı sükûna kavuşturan, huzur veren, ünlü Batılı bestecilerin yapıtlarından seçilmiş CD’leri görmüşsünüzdür, belki dinlemişsinizdir de.

Peki Türk Sanat Müziği bestelerinden bu özellik göz önünde bulundurularak derlenen bir CD dinlediniz mi?

Akustik Müzik tarafından hazırlanan bu türden bir seçmeler dizisi Relaxation Music with Turkish Instruments (Türk Enstrümanlarıyla Rahatlama Müziği) adını taşıyor. Her kavramı bir enstrüman seslendiriyor.

On CD’nin adlarını sıralarken, parantez içinde de enstrümanların adını, icracıları yazdım.

Sabah (Ud: Ersin Ersavaş), Sonsuzluk (Perküsyon: Murat Özer), Dost (Bağlama: Murat Kaya), Huzur (Tanbur: Hulusi Babalık), Sükûn (Ney: Hüseyin Özkılıç), Rüya (Çeng: Cenk Celásin), Keyif (Keman: Alper Asutay), Bahar (Kanun: Mesut Bingöl), Umut (Klarnet: Serkan Çağrı), Okyanus (Klásik kemençe: Kaan Sezerler).

Áşina olduğum sesler elbette beni etkiledi, yalnız başınıza dinlediğinizde, dinlenme ile birlikte içinize dönebilirsiniz. Bir iç gezisine eşlik edecek müziktir Türk Sanat Müziği.

Müzikte tür arayışlarına, Batı ile Doğu’yu karşılaştırmaya benim gibi meraklı olanlar için gerçekten değişik zevk çeşitlemeleri sunuyor bu dizi.

Üstelik adını, tınısını bildiğiniz bir enstrümanın sesini bir başka açıdan dinlemek de ayrı bir zevk alanı yaratmaktır.

Ben diziden Huzur’u, Sükûn’u, Umut’u, Bahar’ı baştan sona dinledim. Diğerlerinden ise birkaç parçayı.

Bazısını bildiğiniz sözlü eserleri enstrümantal dinlemek ayrı bir zevk kompartımanını oluşturuyor.

İlahilerden şarkılara, peşrevlere, saz semailerine kadar, geniş bir Türk Sanat Müziği repertuvarından seçmeler dinlenmeye değer.

* * *

AKUSTİK MÜZİK’
in diğer CD’lerini de dinledim.

Yalnız Türk Sanat Müziği sevenlerin değil, iyi müzik dinleyicisinin yakından tanıdığı kanuni Göksel Baktagir’i, udi Yurdal Tokcan’ı, neyzen Murat Salim Tokaç’ı da dinleyebilirsiniz.

Bütün müzikler, icra tarzları da değişiyor, gelişiyor. Yalnız bildiğimiz besteler değil, iyi icracıların bestelediği eserler de bugün Türk Sanat Müziği’nin genç dinleyicisinin yenilik isteğine karşılık veriyor.

Genç klarnet sanatçısı Serkan Çağrı’nın Nefesim’ini özellikle dinlemenizi salık vereceğim, bu sazın büyük virtüözü Şükrü Tunar’ın Anısına, Taksim’ini ses dikkatinizden kaçırmayın.

Serkan Çağrı için referans istiyorsanız, albümün kapağındaki Seláhattin İçli, Sadun Aksüt, Niyazi Sayın, Erol Sayan’ın övgülerini okuyun.
Yazarın Tüm Yazıları