Leyla Gencer Şan Yarışması başlıyor

OPERA dünyasındaki yokluğu gün geçtikçe daha çok hissedilen, tek Türk divası, opera tarihine adını yazdırmış olan Leyla Gencer adına düzenlenen şan yarışması bugün başlayacak. 20 Eylül Perşembe akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek final gecesiyle son bulacak.

7. yaşına basan yarışma, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, La Scala Tiyatro Akademisi’nin işbirliğiyle Doğuş Grubu ve Garanti Bankası’nın sponsorluğunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Borusan Holding’in katkılarıyla gerçekleşiyor.
18 Eylül Salı günü 11.00-17.00 saatleri arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, piyanist Jeong Un Kim eşliğinde dinleyicilere açık olarak gerçekleştirlecek yarı finalde 8 finalist belirlenecek.
20 Eylül perşembe akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde yapılacak final gecesinde, 8 finaliste, İtalyan şef Pietro Mianiti yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.
Ön elemeler Berlin, Londra, Viyana, Madrid, Milano ve İstanbul olmak üzere altı farklı şehirde jüri karşısında yapıldı. 176 katılımcı arasından 22 farklı ülkeden 40 genç şancı finalde yarışacak.
Türkiye’den finale kalan isimler şunlar:
Ayşe Şener (soprano), Caner Akgün (bariton), Çiğdem Aladağ (soprano), Deniz Yetim (soprano), Elif Tuğba Tekışık (mezzosoprano), Esra Çetiner (soprano), Görkem Ezgi Yıldırm (soprano), Hatice Zeliha Kökçek (mezzosoprano), Özgecan Gençer (soprano) ve Senem Demircioğlu (mezzosoprano).
Uluslararası Jüri şu isimlerden oluşuyor:
Leyla Gencer Şan Yarışması Jüri Başkanlığı’nı bu yıl büyük İtalyan soprano Mirella Freni üstlenecek. Jürinin diğer üyeleri ise Opera dergisi editörü John Allison, Quartetto Cemiyeti Sanat Direktörü Paolo Arcà, Devlet Opera ve Balesi Baş Rejisörü Yekta Kara, La Fenice Operası Sanat Yönetmeni Fortunato Ortombina, Piyanist Vincenzo Scalera ile Uluslararası Osimo Opera Sanatı Akademisi Sanat Direktörü, Brindisi Verdi Tiyatrosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Eurobottega Sanat Direktörü Vincenzo de Vivo.
* * *
ÖDÜL kazananlara neler verilecek?
Birincilik ödülü 12.500, ikincilik ödülü 7.500, üçüncülük ödülü 3.500 Euro olarak belirlenmiş.
Bir finalist de La Scala Tiyatro Akademisi’nin üç aylık Eğitim Bursu Özel Ödülü’nü alacak.
Müzikseverler bu yıl oylarıyla aktif olarak yarışmaya da katılabilecekler.
Yarışmanın sponsorlarından Doğuş Grubu’nun bu yıl ilk kez vereceği Doğuş Halk Ödülü ise dinleyicilerin oylarıyla belirlenecek. Doğuş Halk Ödülü’nün sahibi olacak bir finalist 2013 D-Marin Turgut Reis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’ne davet edilecek.
Yarışmayı daha önceki yıllarda kazananların dünya sahnelerindeki durumunu özetlemekte fayda var. Zira, yarışmanın devamlılıktaki önemini daha iyi anlayacaksınız kanaatinteyim:
2010 yılında Leyla Gencer Şan Yarışması’nda birinci olan Güney Afrikalı soprano Pretty Yende, yarışmanın ardından Operalia’da da tüm büyük ödülleri topladı ve dünyanın önde gelen prodüksiyonlarında, en önemli sahnelerinde göz kamaştıran başarılara imza attığı baş döndüren bir kariyere başladı. Aynı sene üçüncülüğü kazanan koloratür soprano Pervin Çakar, her gün bir yenisini eklediği uluslararası başarılarını son olarak, jüri başkanlığını Teresa Berganza’nın yaptığı 28. Maria Caniglia Opera Yarışması’nda aldığı birincilikle taçlandırdı. Daha önceki yılların dereceye giren yarışmacılarından Gürcü sopranolar Nino Machaidze ve Anita Rachvelishvili, Arjantinli tenor Marcello Alvarez, Yugoslav bariton Nikola Mijailovic gibi isimler ise dünya starları arasında kabul ediliyor.
Bu isimler bir kez daha gösteriyor ki, Leyla Gencer Şan Yarışması, ilerleyen yıllarda, dünya sahnelerinin yıldızlarının adlarını ilk defa duyduğumuz uluslararası önemde bir yarışma olma yolunda hızla ilerliyor...
* * *
LEYLA GENCER adına yakışan bir yarışmayla daha da ölümsüz ve unutulmaz oluyor!
Yazarın Tüm Yazıları