Paylaş
Özellikle Türk Beşleri’nden Adnan Saygun’u her zaman repertuvarına koyması ona ayrı bir önem kazandırmaktadır.
Hocası olan besteci 2. piyano konçertosunu ona ithaf etmiştir.
Ulusal ve uluslararası birçok ödül almıştır.
Bütün dünyayı dolaştı iyi orkestralar eşlik etti, 20’yi aşkın CD’si çıktı.
Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin sanat danışmanlığını yapmaktadır.
Çalışmalarından konu başlıklarını özetledim:
İz TV’nin yaptığı belgesel tamamlandı, yayına girdi.
9-10 Mart’ta İzmir’de piyano öğrencileriyle bir workshop gerçekleştirecek.
13 Mart’ta İstanbul’da bir konser verecek.
15 Mart’ta İstanbul’da bir masterclass çalışması ardından Adıyaman’a gidecek, Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde Adıyaman Filarmoni Orkestrası’yla festivalin açılışını yapacak.
3 Nisan’da Ankara’da Rachmaninoff’un piyano konçertosuna Gürer Aykal’ın yönetiminde Bilkent Senfoni Orkestrası eşlik edecek.
8 Nisan İzmir - Resital
13 Nisan Ankara - Resital
17 Nisan İstanbul
Grieg’in piyano konçertosunu çalacak, Gürer Aykal yönetiminde Yıldızlar Topluluğu eşlik edecek.
*
YENİ CD’sinde iki bestecinin eserini seslendirdi*:
Sergey Rachmaninoff
2 . piyano konçertosu
Emil Tabakov yönetiminde Bilkent Senfoni Orkestrası
Edward Grieg
Piyano konçertosu
Albümdeki besteciler üzerine Tony Scholl’un yazdığı Burcu Tümer’in dilimize çevirdiği yazı:
“Bu albümdeki iki konçerto, kendi türünün en popüler örneklerinden olmanın yanı sıra, bestecilerinin kariyerlerinin dönüm noktalarından bestelenmiştir.
Grieg, la minör piyano konçertosunu henüz 25 yaşında iken yazmış, kısa zamanda büyük bir başarı elde etmiş ve bestecinin zamanının en iyileri arasında yer almasını sağlamıştır. Bu eser aynı zamanda, bestelemesinden kısa süre sonra çalınmasını reddettiği bir senfoni dışında, Grieg’in büyük ölçekli tek orkestra eseridir. Rachmaninoff’un İkinci Piyano Konçertosu’nun bestelendiği şartlar, en azından ana hatlarıyla iyi bilinir. O günlerde besteci, birinci senfonisinin St. Petersburg’daki prömiyerinde (1897) başarısızlığa uğramasının ardından ciddi bir bunalım yaşamaktadır. İki yıl boyunca herhangi bir beste üretememiş, bu müzikal kısırlık ancak aile dostu ve nörolog Dr. Nikolaus Dahl tarafından uygulanan hipnoterapi sayesinde sona ermiştir. Bestecinin hayatını kaleme alan yazarların eserlerinde ve sayısız program notlarında bu bilgiler mevcuttur. Daha az bilinen ise bu olayların Rachmaninoff’un hayata çok zor şartlarda adım atmış olmasından kaynaklandığıdır. Bestecinin annesi çok zengin bir aileden gelmektedir. Çocuklarına karşı mesafeli ve katıdır. Sevgili babası ise bir kumarbaz ve zamparadır ve eşinin çeyizi olan 5 kırsal mülkü kısa zamanda çarçur eder. Sonuçta aile kırsaldaki aristokratik yaşamlarını bırakıp St. Petersburg’da küçük bir apartman dairesine tıkılmak zorunda kalır. Baba bir süre sonra evi terk eder, anne çocuklarına karşı daha da umursamaz bir tavır içine girer. Bu esnada Rachmaninoff’un iki kız kardeşi salgın hastalıktan hayata veda eder. Sonunda Rachmaninoff’un olağanüstü müzikal yeteneğinin St. Petersburg’da harcanacağına karar verilir ve henüz bir ergen olan Rachmaninoff’un Moskova’da, Moskova konservatuarının çetin ama bir o kadar da işinin ehli bir öğretmeni olan Nikolai Zverev yanında yetişmesine karar verilmiştir. Hakkında yazılanlardan aşk hayatının da mutluluktan çok uzak olduğu anlaşılmaktadır. Şartlar böyle iken İkinci Konçerto’nun nostaljik melankolisi de daha karanlık ve umutsuz bir hava yaratmaktadır.
Beste Rachmaninoff’un kendine özgü uzun ve dolambaçlı melodileri ile doludur. Bunun bir örneğini, orkestral yorumun tam 44 ölçü sürdüğü ilk bölümün açılışında görüyoruz. Bir diğer örnek ise ikinci bölümün ana temasında görülür. Flüt ve klarnet için yazılmış kasvetli ve düşük tempolu bir düete sonraki ölçülerde solist katılır. Bu temaya yazdığı piyano eşliğinde besteci 1891 yılında Vera Skalon ve iki ablası için yazdığı 6 El İçin Romans’ından ilham almıştır. Rachmaninoff’un melodik üslubu herkese hitap etmemiştir. Eser Amerika’da başarısızlığa uğramıştır. 1966 yılına gelindiğinde bile piyanist Rosalyn Tureck, Rachmaninoff hakkında şu sözleri kaleme dökmüştür: ‘Daha zengin eserler bekleyen müzisyen ve dinleyiciler, Rachmaninoff’un adını büyük besteciler listesine almamışlardır ve bunda haklıdırlar.’ Ancak günümüzde ikinci konçerto melodik zenginliği ve piyanistin maharetini sınar hali ile konçerto repertuvarında en sevilenler arasında yerini bulmuştur.”
*
İKİ iyi besteciyi iyi bir piyanistten dinlemenizi salık veririm.
.................................................................
(*) MK2 - Babil Dağıtım
Paylaş