Paylaş
Artık beğeneceğiniz yeni bir dergi daha okuyabileceksiniz.
GEO Türkiye’de çıkmaya başladı.
GEO’nun başlığı altında ne yazıyor: “Bakış açını değiştirirsen dünyan değişir”.
Çok doğru bir söz, hayata ben daima prizmatik bakmaya çalışırım. Her köşenin bir başka lezzeti olduğuna inanırım.
GEO’nun içindekiler sayfasına baktığımda şu değerlendirmeyi uygun gördüm.
Herkesin zevk alabileceği, herkesin ilgilenebileceği, yaşamı her yönden, her özelliğinden kuşatan bir dergi. Bazı konular var ki (yazımın devamında bunları açıklayacağım), GEO’ya işte benim dergim dedirtiyor. Kapak konusu: İktidarın ardındaki gizli güç: Kadın.
Başlıkta bir düzeltme yapabilirim: Gizli güç yerine “açık güç” demeliyim.
Annenin iktidarı yazısının başlığını görünce, acaba benim biyografimden kesitler mi almışlar diye heyecanlandım, neyse ki değilmiş. Ama, çok hoşuma giden bir yazı.
O incelemeden öğrendim, erkekler kazanıyor, parayı kadınlar yönetiyormuş. Tıpkı benim ailemdeki, hayatımdaki gibi.
GEO’nun derginin başındaki fotoğrafların vuruculuğunu, etkileyiciliğini dergiyi alacaklara anımsatırım.
Sayfalarca yazının görsel özeti.
* * *
BİR dergi ne kadar iyi olursa olsun, beni ilgilendiren bir sayfaya, konulara rastlamazsam, takipçisi olmam. İki konu var ki bu derginin sürekli okuru olmaya beni ikna etti.
Yazının beni çeken başlığını, spotunu önce okuyun, sonra özetine sıra gelecek: “Popüler bir yanılgı: Fedakâr tekler.
Tek çocukların, kardeş sahibi olanlardan daha egoist olduğu söylenir. Oysa araştırmalar sanılanın aksini ortaya koyuyor”.
Yıllardır akrabalarım, dostlarım, çalışma arkadaşlarım, benim benmerkezci olduğum konusunda imada bulunurlardı, yemek seçmemden hobilerime, meraklarıma kadar, her şeyime bu iddianın gölgesi düşerdi. Meğer işin aslı böyle değilmiş. Yazıdan aktaracağım bir bölüm hem tek çocukları sevindirecek hem de üzerimizden bir şaibe kalkacak:
“Tek çocukları yaşıtlarından farklı kılan tek şey, konuşmayı öğrenmede daha erken bir gelişim göstermeleri, Yine Amerikalı araştırmacılara göre, ebeveynlerinden daha çok ilgi gören bu çocuklar, gördükleri ilgiye konuşarak karşılık vermeye yaşıtlarından daha erken başlıyorlar. Bunun yanında kardeşsiz büyüyen çocukların zekâ seviyelerinin daha yüksek olduğu araştırmalarla kanıtlandı!”
Beni sevindiren, yaptığımı onaylayan diğer haber de çikolataya dair: Çikolata kalp krizini önlüyor. “Kakaonun içinde bulunan flavanol maddesi, kan basıncını düşürüyor ve kalp ile ilgili rahatsızlıklardan korunma imkânı sunuyor”.
Ben çikolatada çoğunlukla % 80’in üzerinde kakao ararım. Birçok yakın dostum bunun bir kaşık kuru kahve yemekten farksız olduğunu söylese de, aslında faydalı bir şey yapıyormuşum... Başlıktan habere geçelim.
Yüksek kakao oranına sahip çikolatalar yüksek kan basıncı ve kalp krizi ihtimallerini düşürüyor. Uluslararası araştırmacılardan oluşan ekip, ileri yaştaki 32 bin İsveçli kadın ile yaptıkları uzun soluklu çalışma sonucunda, bu etkinin dozla da ilgisi olduğunu ortaya koydu”.
* * *
GEO’ya uzun bir yayın ömrü diliyorum. Okuru bol olsun.
GEO, Mart 2013, Sayı: 01, Doğan Burda Dergi
Paylaş