Bir yılı Hürriyet’ten okuyun

GEÇEN yıl neler oldu?

Haberin Devamı

Siyasetten toplumsal olaylara, magazin dünyasından spora, yurtiçinden dünyanın başka ülkelerine kadar olup biten olaylar, Türkiye’de ve dünyada her alanda öne çıkan kişileri hatırlamak için mutlaka Hürriyet Almanak 2014’ü okuyun. Günlük gazeteleri okurken, dergilere bakarken, televizyon seyrederken, geçmişte neler olduğunu hatırlamak için belleğinizi zorlamayın, ona güvenmeyin, doğru bildiğiniz birçok gerçeği, olayı yanlış hatırlamış olabilirsiniz. Ünlü sözü bir kez daha yazalım: “İnsanlık belleği unutmak ile maluldür.”
Takvimlere göre gerçekleşmiyor savaşlar, kıyımlar, yıkımlar. Birçok olay etkisini yıllarca sürdürüyor. Devam ediyor. Unutmamak ve devam duygusunu yerleştirmek için başvuracağımız kaynaklar almanaklardır.
Hürriyet gibi, inanılırlığın, güvenilirliğin simgesi bir basın organından geçen yılı izlemek sanırım bütün okurlar için bir kazançtır.
Günlük Hürriyet’i okudunuz, gerek haber gerek yazılara baktınız, peki şöyle bir soru sormalıyız, şimdi durum ne, siyasetin çizelgesi nasıl, sanat dünyasında neler oldu. Bu yılı veya önümüzdeki yılları değerlendirirken geçen yılın birikimiyle hareket etmek, bilgili, donanımlı bir bakış sağlamak daha doğru sonuçlara varmanızı sağlar. Çok güzel, nesnel bir seçim yapılmış, okuduğunuzda Hürriyet’in de her türe, kişi ve konuya ne kadar nesnel yaklaştığını da bu almanakla göreceksiniz.
Her güne iki sayfa ayrılmış, yeterli bilgiyi bu sayfalarda bulabileceksiniz.
Türkiye’yi ve dünyayı kavrayan bir almanak olduğunu tekrar belirtmeli ve Almanak’ı hazırlayanların emeklerini kutlamalıyım.
Yayın Yönetmenliğini Hulusi Oran’ın yaptığı almanağın Genel Koordinatörlüğünü Alper Sualp, Görsel Yönetmenliğini Hilal Rakıcı üstlenmiş. Redaksiyonu ise Hüseyin Alemdar yapmış.


* * *

Haberin Devamı


EĞER yıllar öncenin yayın ortamı olsaydı özel almanakları da tanıtabilirdim.
Şimdi bu tür almanaklar çıkmıyor. Burada edebiyat ve sanat dünyasını içeren özel almanaklardan söz ediyorum. Her yıl da bunun eksikliğini duyuyor, yazımda yansıtmaya çalışıyorum. En ünlüsü, Yaşar Nabi Nayır’ın çıkardığı Varlık Yıllığı’nın düzenini bilmeyenlere, genç kuşağa bir kez daha nasıl olduğunu aktarayım. Bir yılın çeşitli alanlarının dökümü yapılırdı. Edebiyattan resme, sinemadan tiyatroya kadar her alanı bir kişi yazar, son sayfalarda da Sami N. Özerdim’in hazırladığı bir yıllık bibliyografya yer alırdı.
Bir yıl içinde gözden kaçırdığınız kitapları oradan öğrenip alma şansınız olurdu.
Toplu halde yapılan dökümle birçok kişiyi bir yıl hakkında bilgilendirirdi.
Daha sonraları Aziz Nesin’in hazırladığı Nesin Yıllığı yayımlanmaya başladı.
Bu yıllıkta da edebiyat üzerine müstakil yazılar yer alırdı. Bir de edebiyatçılarla ilgili önemli yıldönümlerinde olanlarla konuşmalar yapılırdı. Bu yıllığın da hâlâ belge niteliğini koruduğunu belirtmeliyim. Gerçi şimdi de şiir yıllıkları, öykü yıllığı çıkıyor ancak sayıca çok az olduklarını da belirtmek gerek... Başka bir yazımda onlardan da söz edeceğim. Sanat yıllıklarının, görsel sanatlar açısından yararlı olduğunu belirtmek tekrardan ibaret kalacaktır... Ancak Hürriyet Almanak 2014’ün önemi, bütün bu türleri kapsayan bilgileri tek ciltte toplamasında yatıyor. Bu almanağı okurken, belki belli konular, belli kişiler, belli olaylar hakkında inceleme yapmak istersiniz ama ilk çıkış noktasını bu almanak size sunuyor.


* * *

Haberin Devamı


MASANIZDA bulunduracağınız ölçüde gerekli bir toplam Hürriyet Almanak 2014.

Yazarın Tüm Yazıları