Paylaş
18 Kasım’a kadar açık kalacak sergideki fotoğraflar konteynerler içinde sergileniyor.
Bu sistemde birçok sanatsal etkinlik yapılabilir. Beşiktaş Belediyesi, Barbaros Meydanı’nı başka sanatsal faaliyetler için bu şekilde kullanabilir.
Sergi için hazırlanan kataloğun başında Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, fotoğrafın 175. yılı için bu sergiyi hazırlandıklarını belirtiyor.
Festival Koordinatörü Utku Kaynar, festivalin, FOTOİSTANBUL 2014’ün içeriğini açıklıyor.
Fotoistanbul 1. Uluslararası Fotoğraf Festivali hakkında Sanat Yönetmeni Gültekin Çizgen, festivalin özelliğini yazarken, “Neden Şehirler ve Hikâyeler?” sorusunun yanıtını veriyor: “Fotoğraf aslında modern sanayileşmenin doğduğu kentle birlikte doğdu. Bu tarihsel süreci incelediğimizde fotoğrafın sosyolojiyle kardeş olduğunu söyleyebiliriz. Bundan dolayı fotoğraf daha doğuşundan itibaren kentten beslenmiş, modern burjuva kentin ve toplumun bütün sancılarına, çelişkilerine ve değişimlerine tanıklık etmiştir. Festivalimizin ana temasının ‘Şehirler ve Hikâyeler’ olmasının temel nedeni belirttiğimiz bu sorunların ve dinamiklerin fotoğrafçılar tarafından görsel olarak sunulması yoluyla dünyanın farklı kentlerinde yaşanan sorunların aslında hepimizin ortak sorunu olduğunu dile getirmesidir. Sergilerde kentlerdeki dışlanmışların, soylulaştırmanın, gerilimlerin, yabancılaşmanın, mimari çarpıklaşmanın, çatışmanın ve daha birçok olgunun içinde bizim de dahil olduğumuz hikâyeler bulacağınıza hiç kimsenin kuşkusu olmasın.” Serginin küratörleri: Attila Durak, Jason Eskinazi, Hüseyin Yılmaz.
* * *
SEÇİLEN fotoğrafçıların iki dilde, Türkçe ve İngilizce biyografileri var. Türk ve yabancı fotoğrafçıların fotoğraflarında kentlerdeki hayatın çeşitli cephelerini bu fotoğraflarda izleyebiliyorsunuz.
Şehirlerden görüntüler ayrı coğrafyaların birbirine benzer görüntüleri olduğunu gösteriyor. Hepimiz yaşadığımız kentlerdeki ortak kareleri görebiliriz. Üniversitelerin çalışmalarına da bu sergide rastlıyorum. BAU’nun öğrencilerinin Berlin ve diğer fotoğraflarını görün. Bizim fotoğrafçıların çektiklerine baktığınızda günlük yaşamınızda gözden kaçırdıklarınızı objektifin yakaladığnı fark edecekseniz. Birçok tip, yakınınızdaki birçok kişi bu sergide karşınıza çıkacak. Fotoistanbul sergisi sırasında birçok panel de yapıldı. Başlıklar şöyle: Fotoğrafçının Eğitim Modelleri, Şehirleşme ve Fotoğraf, Sansür, Yıldız Albümleri, Fotoğraf Nereye Gidiyor?, Fotoğraftan Fotoğraf Kitabına, Yeni Medya ve Yeni Fotojurnalizm, Sosyal Etki Fotoğrafı, Yeni Medya ve Sokak Fotoğrafçılığı.
Ustalarla Söyleşiler bölümünde yer alan adlar ise: William Klein, Ozan Sağdıç, Thomas Roma, Murat Germen, Ken Schles, Yusuf Darıyerli, Christopher Anderson, Seifj Kurata. Katalogda yer alan koleksiyonlar ise şunlar: Banu Vargı Tümay Koleksiyonu, Beşiktaş Belediyesi Beltaş Serdar Bilgili Koleksiyonu, Mehmet Bayhan Koleksiyonu, Sinan Kafadar Koleksiyonu, Suna İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu.
* * *
BARBAROS MEYDANI’nda konteyner içindeki sergi, günlük yaşamımızın karmaşasını ve şehirlerin hikâyesini yansıtıyor.
Paylaş