Paylaş
Gaziantep’te bir düğün evinde yaşanan felaket haberini aldığımda, Bodrum’da D-Marin Klasik Müzik Festivali’ndeydim. Konser öncesi ve sonrası buluşmalarda tek konu, terör ve onun getirdiği karanlıktı.
Öncelikle şunu belirtmeliyim; müzik hele ki klasik müzik sadece bir eğlence değildir. Hatta eğlence değildir. Bu ve benzer kitlesel hadiselerin akabinde birbiri ardına konserler, etkinlikler iptal edilir, ertelenir hale geldi. Tür farkı gözetilmeden... O yüzden tekrar belirtiyorum, klasik müzik bir eğlence değildir.
İnsanların maneviyatını düzeltmede müziğin, bilhassa klasik müziğin etkisini dünya savaşı dönemlerinde ve sonraki felaketlerde gördük, yaşadık.
Yaralarımızı sarmada da önemli bir etkisi vardır.
Yazlık yerlerin, tatil yörelerinin sadece deniz ve güneşten ibaret olmadığı gerçeği yapılan festivallerle kanıtlanıyor. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali bunun iyi bir örneği. Yazı burada geçirenlerle, kısa süreliğine tatile gelenlerin festivale gösterdiği ilgi, bu yörelerde müziğe, sanata ne kadar ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Yalnız müzik değil, resim alanındaki çalışmalar da artık burada varlığını gösteriyor.
Evin Galerisi Casa dell’Arte’de bir sergi açtı, aynı mekânda geçen sene Hüsamettin Koçan’ın yapıtlarından bir sergi ziyaretçilere sunulmuştu.
Bugünlerde de Devrim Erbil’in resimleri sergileniyor.
Burada yaşayan dostlarımız sık sık yeni kitapları mağazalardan takip ettiklerini söylediler. Artık Türkiye’nin her yerinde kitapçılar var.
Butik kitapçıların yanı sıra D&R gibi zincirler ve diğer başka mağazalar okurlara kitapları ulaştırlaya devam ediyorlar.
***
D-Marin Klasik Müzik Festivali’nde Ankara’dan, İstanbul’dan birçok dostuma rastladım. Tatilini bu festivale denk getirenler özellikle dikkatimi çekti.
Bu festivale katılanlar ve dinleyenler artarken ne yazık ki bazı etkinlikler iptal ediliyor.
Turizmin yükselmesi için yapılan girişimler, devletin sunduğu önlemler ortadayken, bazı festivallerin iptal edilmesini anlamak mümkün değil.
Bunların başında Aspendos’ta düzenlen festivalin ortadan kaldırılmasını akıl yoluyla anlamak mümkün değil.
Turistlere ihtiyaç duyulan, çiçeklerle karşılanan bir dönemde uluslararası festivale karşı bu kayıtsızlığı, umarım kültüre karşı duyarlılığını bildiğim, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı el koyacak, sorumlulardan hesap soracaktır.
Antalya gibi turizmin nabzının attığı bir kentteki bu umursamazlık, turizme vurulan bir darbedir.
Yerli ve yabancı turistlerin ilgisine tanıklık yaptığımdan bu üzüntüyü yazıya döktüm.
Bodrum’da yapılan Bale Festivali de yapılmadı. Özel teşebbüs, belediyeler, yerel yönetimler kültürle turizm arasındaki bağlantıyı güçlendirirken, Devlet Opera ve Balesi’nin bu anlayışın dışında kalmasını birinin açıklaması lazım.
***
FESTİVAL’in ‘Onur Ödülü’ bu sene dünyaca ünlü piyanistimiz İdil Biret’e verildi. Kendisiyle uzun uzun konuştuk. O sohbetimizden notları ve dinleyicilerin imza gününde söylediklerini daha sonra yazacağım.
Paylaş