* Mansur Yavaş, Cengiz Topel Yıldırım, Bülent Kuşoğlu’nun yanı sıra sizin de isminiz Büyükşehir adaylığı için geçiyor. Düşünceniz nedir?
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı gibi bir göreve yakıştırılmak, vatandaşlarımızın bir kısmı tarafından bu görevde görülmek istenmek onur verici. Ben siyaseti hiç profesyonel düşünmedim, 2009’da bir ihtiyaç doğrultusunda partimizin o dönem ki genel başkanı ve genel sekreteri düzeyinde bir adaylık sürecim oldu. Yenimahalle’yi de iyi tanıyorum, 1963’ten beri Yenimahalle’de yaşıyorum. Biraz siyaset, biraz ticaret yaptık. İyi tanıdığım, iyi bildiğim için bu görevi kabul ettim. 10 senedir de Yenimahalle’ye hakikaten güzel şeyler yaptık. Sokakta rahat gezebiliyorsam, vatandaş ‘bizi bırakma’ diyorsa bu benim için en büyük mükâfat. Geçtiğimiz aylarda kaybettiğim ağabeyimle de istişare edip bir dönem daha görev verildiği takdirde Yenimahalle’den aday olmam konusunda karar kılmıştık. Şimdi o sözümün arkasındayım. Parti gösterirse, Yenimahalle halkı oy verirse, bir dönem daha Yenimahalle’de hizmet etmek benim için onur. CHP’de, Ankara’da belediye başkanlığını benim gibi yapacak çok arkadaşımız var. Buna inanıyorum. Yeter ki o azmi, o ahlakı olsun. Biz de yardımcı olacağız.
SEÇİLECEK KİŞİ AĞABEYLİK YAPMALI
* Nasıl bir seçim süreci bekliyorsunuz?
Adaylar yapacaklarını anlatmalı, projeler yarışmalı, dedikodular değil. ‘Nasıl bir Ankara taahhüt ediliyor?’ ‘Eğitim, sağlık, kültür-sanat, ulaşım, alt yapı projeleri neler?’ bunlara bakmamız gerekiyor. Eski Ankara’nın canlılığını nasıl kazandırırız, bunlara bakmamız gerekiyor. Ankara’ya belediye başkanı seçilecek kişi her şeyden öte Başkent’e ağabeylik yapabilmeli. Ben, yaklaşık 10 yıldan bu yana belediye başkanıyım. Bir kere ilçe belediye başkanları ve büyükşehir belediye başkanı ile bir araya gelip tartışma yapamadık. Ankara’yı bir bütün olarak görmek gerek. MHP, CHP, AKP hiç önemli değil. Biz hepimiz biriz. Ankara’nın her tarafı güzel olsun. Haymana, Kızılcahamam, Mamak, Etimesgut ve Çankaya da güzel olsun. Seçilen belediye başkanı, ilçe belediye başkanlarıyla tartışarak işleri yapsa daha az hata yapabilir. Büyükşehir Belediye Meclisi’ne büyük çoğunlukla belediye başkanları katılamıyor, orada sorunlar çözülemiyor. Siyasetten ziyade hizmet üretilecek kadroların gelmesini diliyorum. Bunu yapamazsak eskisinden daha fazla sıkıntı yaşarız. Çünkü artık kaynaklarımız da eskisi kadar gelmiyor. Verimli kullanmaya, dayanışmaya ihtiyaç var.
CHP’Lİ OLMASI ŞART DEĞİL
İttifaklar seçimin kaderini etkileyecek, özellikle de İstanbul ve Ankara’da.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli İstanbul’da aday çıkarmayacaklarını açıkladı ama Ankara için benzer bir cümlesi olmadı, en azından şimdilik. Ankara’da MHP yönetimi AK Parti’den ‘bir adım’ bekliyor. AK Parti’nin MHP’de olan Etimesgut ve Polatlı gibi ilçelerde atacağı adım Ankara Büyükşehir’deki ittifakın belirleyicisi olacak.
* * *
CHP’de aday adaylığı süreci başladı ama kafalar karışık. Yerel seçimde bazı illerde ittifak yapılabileceği belirtiliyor. Ankara ise kritik. İyi Parti-Saadet-DP bloğu yeniden harekete geçecek mi, yerel ittifak sağlanabilecek mi?
* * *
Yerel seçimin Başkent ayağını etkileyecek temel unsur ittifaklar kadar partilerin göstereceği adaylar olacak.
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, ‘İstanbul’dan aday çıkarmayacağız’ açıklamasıyla neredeyse kesinleşen ittifakın koşulları da belirlenecek.
Her ne kadar Ömer Çelik ve Semih Yalçın’ın karşılıklı sözleri ipleri bir nebze gerse de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından heyetler görüşecek. Ardından son noktayı liderler koyacak ve ittifakın modeli son şeklini almış olacak.
Olası bir ittifakın en çok etkiyeceği kentlerin başında ise Başkent Ankara geliyor. Son seçimde Ankara’da AK Parti’nin yüzde 1 oy farkıyla seçimi kazandığı ve milliyetçi seçmenin ağırlığı düşünüldüğünde ittifakın etkin olup olmaması Başkent seçiminin kaderini belirleyecek.
* * *
Gazetemizi geçtiğimiz günlerde ziyaret eden AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’yle AK Parti’de belediye başkan adaylığı düşüncesi olanları yakından ilgilendiren bir sohbetimiz oldu.
Özhaseki’ye “Adaylık kriterleriniz neler?” diye sordum, işte yanıtı:
Kulislerde şimdilik konuşulmayan, ancak ‘aday olma’ niyetinde olan da vardı...
Yazıda ismi geçen “Kulislerin Adayları” ile ilgili değerlendirmede bulunan AK Parti ve CHP’li siyasiler de...
* * *
Pazartesi gününden bu yana, hiçbir partiden ‘yeni aday açıklaması’ gelmedi.
Malum, daha önce MHP Lideri Devlet Bahçeli Etimesgut ve Polatlı’da, mevcut başkanlarla yola devam edeceğini açıklamıştı.
* * *
Tekrar kulislere dönersek...
Belli ki son seçimin en çekişmeli arenası Ankara’da, yine sonucu merakla beklenen bir seçim süreci yaşayacağız.
AK Parti’de yerel seçim çalışmaları ‘ittifak yokmuş gibi’ başladı. Geçmiş seçimlerde parti için yapılan anketlerde yaşanılan hayal kırıklığı, kendi ekipleriyle çalışmanın önemini gösterdi ve bu doğrultuda 200 kişilik ekip oluşturuldu. Bu hafta itibarıyla Büyükşehir, il ve ilçelerde yaşayanlar aranacak, mevcut başkanlarla ilgili görüş toplanacak. Parti içi temayül yoklamaları, anketler ışığında son rapor Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacak ve adaylar belirlenecek.
TUNA’YA ARTI DİĞERLERİNE EKSİ
Mevcut Başkan Mustafa Tuna aday olmak istiyor ve buna yönelik su indirimi, otopark indirimi gibi hamleler yapıyor. Vatandaşın cebine dokunacak bu hareketler kendisi için artı puana dönüşüyor, diğer AK Partili başkanları da bir nebze zora sokuyor. “Ankara yapıyorsa, İstanbul, Bursa, Antalya neden yapmıyor?” sorusu diğer başkanları zorluyor.
VİTRİN YÜZÜ BEKLENTİSİ
Parti içerisinde Ankara’nın kritik olması hasebiyle bir vitrin yüzünün aday gösterilmesini düşünenlerin sayısı da az değil. Bakan ya da Genel Başkan Yardımcısı düzeyinde bir ismin Ankara adayı olması kimseyi şaşırtmamalı. Kulislerde Ankara’ya AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yakıştırmaları yapılıyor.
Hem Gökçek’siz Ankara’yı hem Mustafa Tuna’nın performansını önümüzdeki günlerde değerlendireceğiz. Belki o zamana kadar AK Parti, adayını açıklayacak ya da MHP ile ittifak olursa ortak aday çıkacak, bunları izleyip göreceğiz.
* * *
Gökçek sonrası dönemin en büyük hayal kırıklığı nedir? diye sorulsa hiç düşünmeden Ankapark’ı söylerim. Projelendirilmesinden inşaatına hep tartışılan Ankapark, kentin göbeğinde Gökçek sonrası kaderine terk edilmiş bir görüntüde.
* * *
Kimine göre 1.5 milyar kimine göre 2 milyar lira harcanan bu parkı yokmuş gibi düşünmek elbette mümkün değil. Son aylarda üst üste çıkılan ihaleler de bunun göstergesi. Her ne kadar Mustafa Tuna’nın çok da inanmadığı bir proje olsa da devamlılık ilkesinden hareketle sırtını dönmediği/dönemediği Ankapark’la ilgili yeni ihale 20 Eylül’de.
* * *
Ankapark’la ilgili geçtiğimiz haziran ayında başlayan ihale sürecine ilgi gösteren olmadı. 765 milyon lirayı tek seferde veren çıkmamıştı.
* * *
2 hafta sonra okulların açılmasıyla tam anlamıyla yaz rehavetini geride bırakmış olacağız.
Siyasi havadan en çok etkilenen kent olan Ankara ve Ankaralılar için son bir aydaki ‘siyasi tatil’ şarttı.
Eylül ayı itibarıyla gündem sonunda yerele dönecek.
2014’teki yerel seçimin ardından koltuğa oturan belediye başkanları açısından zor bir dönemdi.
2015’teki iki seçim, FETÖ’yle mücadele süreci, 15 Temmuz’daki hain darbe girişimi, OHAL, referandum, 24 Haziran derken gündem yerele neredeyse hiç dönmedi.
* * *
Gündemin yerele yöneldiği ender zamanlarda ise görevden alınan belediye başkanlarını, kayyum atanan belediyeleri konuştuk.
2019 Mart sonunda yapılacak yerel seçimlerin ekim sonunda ya da kasım başında yapılması tartışılmaya başlandı, hem de yüksek ve güçlü bir sesle.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, “Kasımda olursa bütün belediye başkanlarının 1 yıl daha fazla kazanacağını düşünüyorum” diyerek görüşünü dile getirdi.
Seçimin erkene alınmasıyla ilgili önemli işaretler de var.
AK Parti’nin olağan büyük kongresi erkene alındı ve önümüzdeki ay yapılacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, MKYK toplantısındaki “Seçim atmosferinden çıktık diye durmayacağız tam tersine hazır seçim atmosferi varken, yerel seçimlere hazırlanacağız. Hızla yerel seçimlere odaklanacağız” sözleri seçimi ne kadar önemsediğinin göstergesi.
* * *
Cumhur İttifakı’nın 344 olan sandalye sayısı erken yerel seçim için gerekli olan Anayasa değişikliğinin yapılmasına imkân tanımıyor. Ancak AK Parti ve MHP’den liderler düzeyinde yapılacak ‘erken yerel seçim’ çağrısı ihtimali şimdiden CHP, İYİ Parti ve HDP cephesinde tartışılmaya başlandı.
* * *
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un CHP‘nin olası erken yerel seçime hazır olup olmadığı yönündeki soruya verdiği, “CHP tüm teşkilatlarıyla yerel seçimlere hazırdır. Bu konuda hazırlıklarımızı yaptık, yapmaya devam ediyoruz” yanıtı da CHP’nin olası bir erken seçime koşulsuz karşı olmadığının göstergesi.