Uzun bir sürenin ardından 5 parti Meclis’e girdi, AK Parti çoğunluğu Cumhur İttifakı’nı kurduğu MHP’nin oylarıyla sağlayabildi.
Söylentilerin aksine MHP aldığı yüzde 11.1’le seçimin kaderini doğrudan etkiledi. Muharrem İnce yüzde 30 sınırını aşarak önemli bir oya ulaşırken, CHP Muharrem İnce’nin rüzgarını almak yerine diğer partilere seçmenini dağıtmanın sıkıntılı tablosuyla karşı karşıya kaldı.
HDP, CHP seçmeninin de desteğiyle Meclis’teki yerini aldı. İYİ Parti ilk seçiminde yüzde 10’u geçerken, Meral Akşener partisinin altında oy alarak beklentileri karşılayamadı.
* * *
24 Haziran’daki tarihi seçimin en merak edilen kentlerinden biri kuşkusuz Başkent Ankara’ydı. Son yerel seçimdeki çekişmeli sonuç, 16 Nisan referandumundan ‘hayır’ çıkması, Melih Gökçek’in istifasının istenmesi bu seçimi nasıl etkileyecekti?
* * *
“Ankara’da Türkiye Uygarlıklar Müzesi adıyla, ülkemizin her köşesinden eserlerin yer alacağı dev bir külliye kuracağız. Hipodromun olduğu alan. Dijital kültür arşivi oluşturuyoruz.”
Erdoğan’ın açıkladığı projeler arasında Başkent’in en büyük eksiklerinden biri olan şehir parkı da yer alıyor.
‘Millet Bahçesi’ olarak adlandırılan yeşil alanların Ankara’da yapılacak olanı için Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanını işaret etti Erdoğan...
* * *
Hürriyet Ankara’nın yıllardır gündemde tuttuğu konuların başında AKM alanının bakımsızlığı ve işlevsizliği geliyor. Kentin göbeğinde bu kıymetli alan hemşehri derneklerinin etkinliklerine ev sahipliğinin ötesinde kullanılamıyor.
Çifte seçim sonucu en merak edilen kentlerden birisi de kuşkusuz Ankara. AK Parti’nin Türkiye genelinde aldığı oy oranına çok yakın olduğu Başkent, Türkiye ortalamasını da önemli oranda etkiliyor.
Bu bakımdan tüm partiler saha çalışmaları da düşünüldüğünde Ankara’ya ayrı bir önem veriyor.
Türkiye ilk kez ittifakların bu denli keskin ve belirleyici olduğu bir seçime gidiyor.
Bir tarafta AK Parti, MHP ve BBP’li ‘Cumhur İttifakı’, diğer tarafta CHP’li, İyi Parti’li, Saadet’li, DP’li ‘Millet İttifakı.’ Bir de seçime ittifaklardan bağımsız giren HDP faktörü var.
* * *
24 Haziran’da Ankara, ilk kez üç ayrı bölgeyle seçime girecek ve toplam 36 milletvekilini (1. bölge 13, 2. bölge 11, 3. bölge 12) TBMM’ye gönderecek.
AK Parti’nin Ankara listesiyle başlayalım.
Burada belediye suçludur. Ancak belediyeler alt yapısı normal nüfus ve normal yağış üzerine hesapladıklarına, biraz daha opsiyon bırakarak hesap yaparlar. Bunun birkaç misli bir yağış olmuşsa buna yapacak bir şey yok, dünyanın her yerinde sel basar. Biz ekip yolladık ama iş büyükşehir belediyelerinde.”Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile 15 milyon konutu kapsayan imar barışı, son dönemdeki sel baskınları, çok tartışılan imar artışları ve Ankara-İstanbul belediyelerindeki değişimin etkilerini konuştuk. ‘Vatandaş devletle helalleşiyor’ sloganıyla yola çıkılan ‘imar barışıyla’ söze başlıyor Bakan Özhaseki:
“TÜİK verilerine göre Türkiye’de 26 milyon 358 bin civarında bağımsız birim var. 9.5 milyon civarında da yapı var. İmara aykırı olan yapı sayısıyla ilgili net rakam olmasa da bendeki kanaat yüzde 60 civarında. Bu durum büyük bir sıkıntı ve tehlike oluşturuyor. Birincisi, konutta oturan insan eğer kat mülkiyetine geçememişse ekonomik değer olarak gözükmez, evini ipotek veremez. Eğer imara aykırılık teşkil eden bir durum varsa fabrika sahibi iskan alamadığı için gidip fabrikasını bankalara teminat gösteremiyor, kredi temin edemiyor. Belediyeler emlak, konut vergisi alamıyor. Onun için bu barışı yaptık ve yararlanan konut sayısı başta 13 milyon dedik ama 15 milyonu bulacak gibi.
Fotoğraf: Oğuz DEMİR
50 MİLYAR LİRALIK GELİR
Şu ana kadar gelen tepkilerden edinmiş olduğum izlenim, vatandaşın bir an önce müracaat edip artık devletle mahkemelik ihtilaflı olmaktan, kaçak duruma düşmekten kurtulmak istediği yönünde. Hem vatandaş kazanıyor hem devlet kazanıyor. Vatandaş kazanıyor, ekonomik değer haline dönüştürüyor. Devlet kazanıyor, kentsel dönüşüm için harcanacak 50 milyar lira gibi bir gelir elde ediyor. Kanun çıkıp, Cumhurbaşkanımız onayladıktan sonra elektronik altyapısını hazırlayacağız. Milyonlarca kişi başvuracak. Hem elektronik ortamda hem de yapı denetim firmaları vasıtasıyla yaklaşık 2 ay içinde başvuruları almayı hedefliyoruz.
BELEDİYELER NUMARA İÇİNDE
İmar barışıyla vatandaşın devletle olan ihtilafına da son veriyoruz. Mahkemelik durumlar varsa, ceza durumları varsa, yıkım kararları varsa kaldırıyoruz. Şimdiye kadar yıkım kararı alıp da bunları yıkan bir belediye varsa lütfen bana söylesin. Belediyeler şöyle bir numara içerisindeler, bunun A partisi B partisi yok. Kendi yerlerinde kaçak yapılaşmalar var. Bu kaçak yapılaşmaları engelleyebilmek adına uzun boylu herhangi bir şey yapılmıyor. Müfettiş soruşturmasından kurtulmak için de tüm kaçak listelerini diziyorlar, yıkım ihalesine çıkıyorlar. Tabii kimse girmiyor ihaleye, kalıyor. Üç ay sonra bir daha çıkıyorlar. Sonra müfettiş geldiğinde diyorlar ki, ‘Vallahi ben 8-10 kere ihaleye çıktım. Yıkacak birini bulamadım, bir şey yapamıyorum.’ Müfettişte bir şey yapamıyor. Hakikaten üzerine düşmüş yapmış gibi gözüküyor. Velhasıl kelam herkes birbirini kandırıyor, kandırmaca dönemindeyiz. İmar barışıyla bu işi kayıt altına alarak tespitleyip şimdiye kadar hata yapanların da cezasını yazıp belli bir bedel alıyoruz.
İKİ SENE YATMAYI GÖZE ALACAK
Her ne kadar erken seçim beklentisi olsa da gündem yerele dönecek derken 24 Haziran tarihi açıklandı. 2014’te seçilen belediye başkanları, bir Cumhurbaşkanlığı seçimi, iki genel seçim, bir referandum gördü. 15 Temmuz’daki hain darbe girişimini eklediğimizde ne yaptıkları projelerle gündeme gelebildiler ne de siyasi hedeflerini ortaya koyabildiler.
24 Haziran’daki seçimin ardından nasıl bir tablo çıkacak şimdiden tahminde bulunmak için çok erken olsa da partilerin oy oranları yerel hedefler için yol haritası olacak.
* * *
Gelelim 24 Haziran’a gidilirken Başkent’teki son duruma...
Ankara için en büyük değişiklik seçim bölgelerinde olacak. Geçmişte 2 bölgeden 32 milletvekilini Meclis’e gönderen Ankara bu kez 3 bölgeden 36 milletvekili ile temsil edilecek.
4 milyona yakın seçmenle Ankara, İstanbul’un ardından seçimin kaderini belirleyen kentler arasında olacak. Ankara’daki rüzgarın İç Anadolu’yu da etkilediği düşünüldüğünde Başkent’in tercihi daha da önemli hale gelecek.
* * *
Ankara’daki son durumu partilerin il başkanlarına sordum, çalışmalarını anlattılar, hedefleri açıkladılar:
Tüm dünyanın 3. Dünya Savaşı çıkar endişesiyle Suriye’de olup bitenleri izlediği, iç siyasetin ışık hızıyla değişen gündeminde tenis maçı izliyor hissine kapıldığımız bu günlerde dikkatlerden kaçan yerel gündeme göz atalım.
Ankara’daki imar uygulamaları, Melih Gökçek döneminde çok tartışılmıştı. Hatta kimilerine göre Gökçek’in istifa sebepleri arasında bu yer alıyordu.
Mustafa Tuna’nın başkanlığının ilk günlerinde ‘emsal öldü’ diyerek net bir tavır sergilediği imar artışı konusu son bir kaç aydır AK Parti grubunda ciddi görüş ayrılıklarına neden oldu.
Polatlı’da, geçmişte yapılan bir imar planında emsalin düşürülmesine, aralarında Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez’in de bulunduğu bir grup karşı çıktı.
Tuna’nın da emsalin düşürülmesi yönünde bir tavır sergilediği bu teklif Ölmez’in başını çektiği meclis üyelerinin oylarıyla reddedilerek komisyona geri gönderildi.
Belediye Meclisi’nde ‘Tuna’ya rağmen’ yapılan en ilginç hareket ise bu ay ki imar komisyonu seçimlerinde yaşandı. Tuna’nın komisyonda olmasını istediği isimler AK Parti grubunda konuşuldu. Toplantıda AK Parti İl Başkanı Nedim Yamalı da vardı. Grup toplantısında sanılanın aksine Tuna yönetimi, imar komisyonunda bir değişikliğe gitmedi. Gökçek dönemindeki isimlerle yola devam edilecekken, geçmişte zaman zaman ters çıkışlarıyla bilinen Mehmet Emin Ayaz(Altındağ Belediyesi Başkan Vekili) Meclis oturumunda ‘ben de adayım’ dedi. İlk kez AK Parti grubunda bir yarış yaşandı ve Şule Özdemir’e iki kat fark atan Ayaz komisyona girdi.
* * *
Bu kadar çok AK Partili belediye başkanı olunca, Melih Gökçek’in istifasının ardından, ‘değişim devam edecek’ iddialarının Başkent siyasetine etkisi sert oldu.
Her biri Türkiye’nin pek çok kentinden fazla nüfusa sahip büyük ilçeler ve dış ilçelerin belediye başkanları bu iddialardan etkilendi. Özellikle istifa süreçlerinde başkanlarla ilgili AK Parti Genel Merkezi’ne -çoğu gerçeği yansıtmayan- dosyalar gönderildi, şikâyetler iletildi.
* * *
AK Parti Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda bu süreçten faydalanmak isteyenlere Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya önemli uyarılarda bulundu. Ankara’daki Meclis üyelerine, “Teşekkür alenidir, tenkit mahremdir” diyerek seslenen Kaya, “Eğer ilçe belediye başkanıyla ilgili bir sorun varsa bunu içerde çözün, anlaşamıyorsanız il teşkilatıyla çözün, her şeyi genel merkeze taşımayın” mesajı verdi.
* * *
AK Partili belediye başkanlarının başarılı olduğuna dikkat çeken Kaya, başkanlardan bu süreçte halka yakın olmalarını ve yanlış algılanacak işlerden uzak durmalarını istedi, başarılı olanlarla devam edeceklerini söyledi.
Gözler, hem Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) hem de Ankara Sanayi Odası’nda (ASO) olacak.
ATO’yla başlayalım.
Son seçim Türkiye’nin gündemi/meselesi olmuştu. Gürsel Baran ile Osman Gökçek arasında kıran kırana geçen seçimi, Gürsel Baran kazanmıştı.
Seçimler yaklaşırken, Osman Gökçek cephesinde adaylıkla ilgili görünen bir hazırlık yok.
ATO Başkanı Gürsel Baran henüz bir açıklama yapmasa da adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.
14 Nisan’daki seçim öncesi resmi adaylığını açıklayan tek isim Erhan Kızılmeşe. Kızılmeşe, mevcut yönetimi ağır ifadelerle eleştirse de Baran cephesi karşık vermiyor, açıklamalarında yaklaşan seçimle ilgili konuşmayıp, esnaf sorunlarını ön planda tutmayı tercih ediyor.
* * *