Paylaş
Hem Gökçek’siz Ankara’yı hem Mustafa Tuna’nın performansını önümüzdeki günlerde değerlendireceğiz. Belki o zamana kadar AK Parti, adayını açıklayacak ya da MHP ile ittifak olursa ortak aday çıkacak, bunları izleyip göreceğiz.
* * *
Gökçek sonrası dönemin en büyük hayal kırıklığı nedir? diye sorulsa hiç düşünmeden Ankapark’ı söylerim. Projelendirilmesinden inşaatına hep tartışılan Ankapark, kentin göbeğinde Gökçek sonrası kaderine terk edilmiş bir görüntüde.
* * *
Kimine göre 1.5 milyar kimine göre 2 milyar lira harcanan bu parkı yokmuş gibi düşünmek elbette mümkün değil. Son aylarda üst üste çıkılan ihaleler de bunun göstergesi. Her ne kadar Mustafa Tuna’nın çok da inanmadığı bir proje olsa da devamlılık ilkesinden hareketle sırtını dönmediği/dönemediği Ankapark’la ilgili yeni ihale 20 Eylül’de.
* * *
Ankapark’la ilgili geçtiğimiz haziran ayında başlayan ihale sürecine ilgi gösteren olmadı. 765 milyon lirayı tek seferde veren çıkmamıştı.
* * *
4 gün önce yapılan son ihalede ise yeni bir gelişme yaşandı. Bu kez iki firma teklif verdi. Ancak eksik evrak yüzünden ertelendi. 10 gün sonra yeniden ihaleye çıkacak Ankapark’la ilgili ilk kez bir umut ışığı var gibi.
* * *
İhaleye Hayvanat Bahçesi kısmı da eklendi. Hayvanat Bahçesi ve Ankapark için muhammen bedel 1 milyar 485 milyon 359 bin 200 TL. Yalnızca Ankapark’a talipli çıkarsa muhammen bedelin yaklaşık yarısına parkı alabilecek. Geçmişte yapılan ihalelerden en büyük fark ise bu kez muhammen bedelin tek seferde istenmeyecek olması. Büyükşehir Belediyesi’nden üst düzey bir kaynaktan 20 Eylül öncesi aldığım bilgiler şöyle:
İSTENİRSE 3-4 AYA AÇILIR
* Son ihalede Ankapark’la ilgili 2 dosya alındı. Eksik evrak yüzünden ertelendi ama 20 Eylül’de Ankapark yeni işletmecisine kavuşacak gibi gözüküyor.
* Burada bankalar teminat konusunda biraz sıkıntı çıkarıyor. Bir sorun yaşanmamasını temenni ediyoruz.
* Şu anda Ankapark’ın yüzde 95’i tamamlandı. Temalar ve çevre düzenlemesi bitti. Alan firma isterse 3-4 aya açar. Bahar aylarını beklemek isterse de rahatlıkla işletmeye başlayabilir.
* Bir önceki ihalede iki dosya alınmıştı, şimdi talipli sayısı daha da artacaktır. Çünkü alan firma ihale bedelini 30 yılda ödeyecek. Bu hem firma hem belediye açısından daha doğru bir yöntem.
YILLIK 50 MİLYON GELİR
* İhaleyi kazanan firma her yıl 26 milyon liranın üzerinde belediyeye ödeme yapacak. TEFE-TÜFE’ye göre bu ücret artacak. Ankapark’taki güneş enerjisi sistemini belediye aldı. Buradan da 11-12 milyon lira elektrik ödemesi alacak. Her biletten yüzde 20 eğlence vergisi alacağız. Toplamda belediyenin kasasına her yıl 50 milyon liraya yakın para girecek.
* Son ihaleye giren Türk grubun Çinli ortağı Asya’nın en büyük eğlence parkı işletmecisi. 20 parklarında yılda 45 milyon kişi ağırlıyorlar. Söylediklerine göre 1-2 yıl içerisinde Çin’den 300 ila 500 bin kişi getirme potansiyelleri var.
GİRİŞ İÇİN 20 TL TEKLİFİ
* Ankapark’ı alacak firmaya teklifimiz giriş ücretinin 20 lira olması yönünde. Bazı oyuncaklar ücretsiz, bazıları ücretli olmalı. Ankara Üniversitesi’ne hazırlattığımız bilirkişilerin de olduğu raporun sonucunda bu teklifimizi hazırladık.
* Oyuncakların garantilerinin sona erdiği, çalışmadığı, bakımsız olduğu iddiaları gerçek dışı. Alacak firmaya bakımları yapılmış, garantileri olacak şekilde teslim edeceğiz. En az 15-20 sene parkta sıkıntı yaşanmaz.
* * *
Ankapark’ta son durum işte böyle... Yazının başında da belirttiğim gibi ilk günden bu yana tartışılan bir proje Ankapark. Yeri, teması, harcamaları...
Bugün de yeni şeyler söylenebilir ama ortada bir Ankapark gerçeği var. Bu park Başkent’in kamburuna dönüşmeden işler hale getirilmeli. Aksi takdirde kentin en kıymetli yerini kıymetsizleştiren demirden bir hayalet parkımız olacak.
Paylaş