Deniz Temiz Derneği uyarıyor

DÜNKÜ Hürriyet’te Gülden Aydın yazıyordu.

“Dört yıldır Göcek koylarının korunması için atık toplama merkezi açan, toplayıcı tekne ve filikalar alan, Çevre ve Orman Bakanlığı’na Göcek koyları için Koruma ve Kullanma Usul ve Esasları’na ilişkin karar aldırtan Deniz Temiz Derneği/TURMEPA, yetkililerin seyirci kalması ve denetimsizlik karşısında hayal kırıklığı yaşıyor...”
Denizin dilinden çok iyi anlayan (Deniz Temiz Derneği-TURMEPA Genel Müdürü )Levent Ballar mutsuz. Yetkililerin seyirci kalması halinde 15 gün içinde Göcek’i terk edeceklerini söyleyen Levent Ballar, Gülden Aydın’a “Dayanma gücümüz kalmadığı için Göcek’ten çekileceğiz” demiş.
¡ ¡ ¡
Levent Ballar benim 50 yılı aşkın süredir arkadaşım.
Bana da aşağıda yayınladığım mektubu yollamış. Anlaşılan derneğin yönetim kurulu başkanı Tezcan Yaramancı ve Levent Ballar’ın içi çok dolu.
İşte yolladığı mektup:
¡ ¡ ¡
“Doğal kaynakları ve kullanım olanakları ile bitip tükenmeyen bir zenginlik olan denizler sadece ekolojik değil aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük değere sahiptir. Soluduğumuz havadaki oksijenin % 70’i, kanser ilaçlarının % 65’i denizlerden sağlanır. Uluslararası ticaretin % 90’ı denizler yoluyla gerçekleşir. Aynı zamanda balıkçılık, turizm ve ulaşım ile dünyanın ekonomisini dengede tutar. 8.333 km’lik kıyı uzunluğu ve barındırdığı zengin biyoçeşitlilik değerleri açısından dünyanın en önemli koruma alanlarına sahip olan Türkiye’de ise ne yazık ki bu değerler yeterince bilinmemektedir. Bugün Karadeniz’de 26 tür balığın nesli tükenmiş, Marmara’da 143 tür yok olmuş durumda. Ege ve Akdeniz, her geçen gün tehlike sınırına bir adım daha yaklaşıyor.
¡ ¡ ¡
Denizler büyük oranda (% 80) karadan kirletiliyor. Sanayide kullanılan suyun % 81’i; organize sanayi bölgelerinde yılda 40 milyon metreküp tehlikeli atık su arıtılmadan doğaya bırakılıyor. Turistik işletmelerin ya arıtma tesisi yok ya da olsa da çalıştırılmıyor. Belediyelerin % 86’sının arıtma tesisi yok. 1.133 kıyı belediyesi, kirli sularını arıtmadan denize boşaltıyor.
¡ ¡ ¡
Denizlerimizin karşı karşıya bulunduğu bu ciddi kirlilik tehdidinin fark edilmesi ve devletin ve halkın denizlere sahip çıkması için çalışmalarını sürdüren Deniz Temiz Derneği dört bir koldan mücadelesine devam ediyor. Özellikle eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile öne çıkan faaliyetleri kapsamında 4.5 milyon ilköğretim ve lise öğrencisi denizler konusunda eğitim almışken, 38.000 kişi de çağımızın felaketi küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı alınması gereken önlemler konusunda bilgilendirilmiştir. Atık alım tekneleriyle yılda 6 bin ton atık su, bin ton da katı atık toplayan derneğimiz, Fethiye-Göcek koruma projesini başta Saros olmak üzere diğer bölgelere de emsal teşkil edecek şekilde genişletmektedir. Ayrıca içinde bulunduğumuz haziran ayından itibaren INTERMEPA’nın (International Marine Environment Protection Association) dönem başkanlığını da üstlenecek olan TURMEPA, Karadeniz’i uluslararası platforma taşıyarak uzun vadede Karadeniz’in kirliliğini azaltmaya yönelik önlemleri hayata geçirmeyi planlıyor. Bu amaçla 30 Haziran’da Samsun Büyükşehir Belediyesi ve 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü işbirliği ile Samsun’da bir Kıyı Deniz Merkezi’ni de faaliyete sokarak Karadeniz çalışmalarını başlatacak.”
¡ ¡ ¡
Denizler bizi bağrına basıyor, biz ise onu öldürmek için elimizden geleni yapıyoruz.
Deniz Temiz Derneği bizim adımıza denizlerimize sahip çıkmaya çalışıyor ama galiba onu da yolda yapayalnız bırakmışız.
Yazarın Tüm Yazıları