Taksim The Marmara’nın önüne sokak köpeği Ebru’nun heykeli dikilsin önerime müstehzi gülüşler atan okurlar, “bu kadar önemli işin arasında o mu kaldı” diyenler oldu.
Öyleyse ben onlara heykeli dikilen bir Japon köpeğinin hikâyesini anlatayım bugün... 1924 yılında Tokyo Üniversitesi’nde görev yapan Japon profesör Hidesaburo Ueno, küçük bir köpek yavrusu edindi kendine. Profesör Ueno, Japonca’da ‘sekiz tane’ anlamına gelen Hachiko adını koydu köpeğine... Beraberliklerinin sadece bir yıl süreceğini bilmiyordu. Ama o bir yılda dünya tarihine geçecek, kitaplara, filmlere konu olacak bir ilişki yaşadılar. Safkan Akita cinsi beyaz bir erkek köpek olan Hachiko, her sabah üniversiteye gitmek için evden metroya yürüyen sahibine eşlik etti... Metronun dış kapısına kadar getirdiği sahibini uğurladıktan sonra da eve döndü. Çok geçmeden bir akşam üniversite dönüşünde metronun çıkışında Hachiko’yu kendisini beklerken gördü profesör ve çok şaşırdı. Bu akıllı köpek sahibinin akşam eve dönüş saatlerini hesaplayarak ve aynı yolu kullanacağını düşünerek metronun önüne gitmişti. Ondan sonraki bir yıl boyunca her sabah sahibini metroya kadar götürdü, her akşam iş çıkışında da metronun önünde karşıladı Hachiko... Hiç saatini şaşırmadı... Ama bir akşam metrodan çıkmadı profesör, gözleri metronun kapısında gece boyunca bekledi Hachiko. Bir sonraki akşam yine yoktu profesör... Üçüncü akşam metrodan yine çıkmadı... Dördüncü, beşinci akşam yok yok... Üniversitede kalp krizi geçirip ölmüştü profesör. Hachiko her akşam sahibim metrodan çıkacak diye inatla bekledi. Haftalar, aylar boyunca her akşam Tokyo metrosunun Shibuya istasyonun kapısına gitti... Tam 10 yıl boyunca... 12 yaşındayken metronun kapısında öldü Hachiko... Bugün Tokyo’ya gidenler Shibuya istasyonun kapısında yukarıda fotoğrafını gördüğünüz heykelle karşılaşır. ışte o Hachiko’dur... Japonlar, sadakat ve insan-hayvan ilişkisinin sembolü olarak ölümünden hemen sonra diktiler bu heykeli... ıkinci Dünya Savaşı’ndan sonra da unutmadılar Hachiko’yu ve 1948’de yeni heykel yaptılar. Bugün Shibuya istasyonun o kapısı Hachiko çıkışı olarak biliniyor ve Tokyo’nun en önemli buluşma merkezlerinden biri. Her yıl Hachiko’nun ölüm yıldönümü olan 8 Nisan’da da bütün hayvanseverler heykelin önünde buluşuyorlar. Bizim Ebru’muzun niye bir heykeli olmasın? Neden biz her yıl 2 Haziran’ı hayvanseverliğin hatırlanacağı bir güne dönüştürmeyelim?.. Hayvanseverler Ebru’yu öldürdüler diye yaygara yapacaklarına bununla uğraşsınlar.
Hachiko’nun filminde Richard Gere oynuyor...
“Köpek heykeli mi” diye burun kıvıranlara bir haber daha vereyim. Hachiko’nun hikâyesi 1987 yapımı bir Japon filmine konu oldu. Bizde Japon Filmleri Festivali’nde gösterilmişti. şimdi o filmin Hollywood versiyonu çekildi ve bitti. Hachiko’nun sahibi profesörü canlandıran da Richard Gere... Fragmanlarını izledim, gözyaşları içinde izleyeceğiz filmi herhalde... Bu yıl içinde vizyona girecek. 70 yıl önce yaşanmış bir köpek hikayesinin ve heykelinin nerelere dönüştüğünü görüyor musunuz? Kültür dediğiniz şey böyle oluşuyor işte, bir köpeğe bile sahip çıkarak...