Akauterapi eğitimcisi Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Görevlisi uzman fizyoterapist Barış Gürpınar, “Bu tedavide, MS hastaları su içerisinde ağırlık hissi kaybolduğu için çok daha rahat hareket ediyor ve ağrısından kurtuluyor. Hastaların sıklıkla yaşadığı sıcağı tolere edememe duygusu, su içerisinde kaybolduğundan egzersiz toleransını artırıyor. Tedavi, hastanın aerobik kapasitesini artıyor” bilgisini verdi.
Şekli bozuk göz kapağına dikkat
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yağcı, göz kapağındaki şekil bozukluğunun hem estetik görünümü hem de fonksiyonu olumsuz etkilediği belirtti. Şekil bozukluğunun doğuştan olabildiği gibi yaşa bağlıda geliştiğini aktaran Yağcı, “En sık karşılaşılan problem üst kapak düşüklü. Çocuklarda gözü örterek görmeyi engellediğinden görme tembelliğine neden olur. Erişkinlerde ise estetik problem yanı sıra görme alanında daralma, alın bölgesinde ağrı ve yorgunluğa yol açar. Ayrıca doğuştan olmayan kapak düşüklükleri çeşitli hastalıkların da ön belirtisi olabilir. Bu nedenle mutlaka bir uzmana gitmek gerekiyor. Göz kapakları ve çevresinde zaman zaman kanama, kaşıntı, pullanmaya neden olan sivilce benzeri gelişimler, kötü huylu bir tümör başlangıcı olabilir” dedi.
Sorunsuz sömestr tatili
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Ersoy, sorunsuz bir sömestr tatili için yapılması gerekenleri anlattı. Ersoy, “Ebeveynler, soğuğun etkilerine karşı dikkatli olması gerekiyor. Çocukların, soğuk havada fazla vakit geçirmemesine dikkat edilmeli. Dışarıda oynayan çocukların, eve döndüğünde ellerini ısıtmak için kalorifer peteklerine dokunması engellenmeli. Ani ısı değişimi, sinir ucu hasarına neden olabilir. En akıllıca olan, soğuktan etkilenmiş kişinin vücut ısısını yavaş yavaş yükseltmesi” diye konuştu.
Kurumun çalışmaları hakkında bilgi veren Yılmaz, “50 yataklı hastanemizde, kapak kalp kası, ritim bozuklukları, hipertansiyon ve boyun, bacak, karın damarının tedavileri ile uğraşıyoruz. Bunların tıbbi tedavisi ve kontrollerini, kalp hastalığının teşhisi için gerekli olan koroner anjiyo, bacak, boyun damarlarının anjiyo yapıyoruz. Burada 3 cerrah, 4 kardiyolog, 2 anestezi uzmanı var. SGK, banka ve özel kurumlarla anlaşmalarımız bulunuyor” bilgisini verdi.
Dr. Yılmaz, kalp rahatsızlıklarında sporun önemine dikkat çekere, “İnsanlara balon, stent, bypass olmak hastalığı tedavi etmiyor diyorum. Eğer biraz şanslıysa başta fayda ediyor. En iyi yöntem spor yapmak” diye konuştu.
Termalde bir yenilik
Balçova Termal Tesisleri, engelli ve düşme riski yüksek kişiler için havuzlara transfer sistemini yeniledi. Uçak yapımında kullanılan malzemelerden yapılan lift sistemleri, hastaların güvenli bir şekilde havuzlara giriş-çıkışını sağlamakta kullanılıyor. Başhekim Dr. Salih Karakaya “Özellikle belden aşağısı ya da vücudunun bir yarısı felçli olan hastalarımızın havuzdaki rehabilitasyon programlarını sağlamak ve kendilerinin havuza güvenli bir şekilde girmelerini sağlamada bu sistem son derece önemli ve faydalı” dedi.
Katarakt uyarısı
Özel Tınaztepe Hastanesi ve Buca Tıp Merkezi’nin kurucularından Göz Doktoru Op. Dr. Hakan Kocaoğlu, katarakt uyarısında bulundu. Dr.Kocaoğlu, çift veya bulanık görme, renklerin zor veya soluk algılanması, akşamları görmede zorluk yaşanması, gözlük numaralarının sık sık değişmesi, derinlik hissi kaybı ve parlak ışıkların dağılması gibi yakınmalarda kataraktın akla geldiğini belirtti. Kocaoğlu, “Gözlük, egzersiz ve ilaç veya göz damlası ile tedavisi yoktur. Halk arasında lazer olarak bilinen fako yöntemiyle katarakt ameliyatında küçük bir kesitte çalışıldığından gözün bütünlüğü bozulmaz. Cerrahi mikroskop altında ve göz için üretilmiş mikro cerrahi aletleri ile yapılır. Ameliyat göze iğne yapılmadan damla ile uyuşturularak 15 dakika içerisinde gerçekleştirilir. Ameliyattan sonraki gün göz bandı açılıp günlük aktivitelere dönülebilir” ifadesini kullandı.
Kurucu Prof. Dr. Sait Ada, “İzmir ve Ege Bölgesi’nde mikro cerrahi gibi yoğun emek ve ekip çalışması gerektiren bir alanda 20 yıldır faaliyet göstermek çok önemli” dedi. Prof. Dr. Sait Ada, bu güne kadar neler yaptıklarını şöyle anlattı:
“El ve mikro cerrahi ile temelleri atılan EMOT, bugün ortopedi ve travmatolojinin tüm dallarında hizmet veriyor. 11 ortopedi ve travmatoloji uzmanı, 3 anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı, 1 infeksiyon hastalıkları, 1 fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, 1 radyoloji uzmanı ve 9 fizyoterapistten oluşan geniş bir ekibe sahibiz. Hastanemizde 40 yatak, 4 ameliyathane, laboratuvar, dijital röntgen, açık MR, ultrasonografi ve BT bulunuyor. Yaptığımız ameliyatlar arasında, mikro cerrahi teknik uygulanarak kopan uzuvların yerine dikilmesi, damar ve sinir onarımları, ayaktan ele parmak nakli gibi doku nakilleri en çok bilinenidir. Bunların dışında el cerrahisinin diğer tüm hastalıkları, sinir sıkışmaları, tendon yaralanma ve sıkışmaları, doğuştan anomaliler ve tümörler hastanemizde tedavi ediliyor.”
Silikon memede endişeye gerek yok
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstriktif Cerrahi Anabilim Dalı eski Başkanı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Armağan Çağdaş, kadınların silikon meme korkusu yaşadığını söyledi.
Çağdaş, “Fransız protezi Poly Implant Prothese (PIP) denilen protezlerin dayanıksız olduğu çabuk patladığı bunlardaki silikonlardan dolayı bazı hastaların kanser olduğu haberleri basında yer aldı. Bu da Türkiye’deki bütün meme protezi olan hanımları endişeye sevk etti. Meme protezi kaç sene olursa olsun konulduktan sonra, koruyucu tabakası yırtılmadan hiç bir zararı yok. Bu ister Çin malı olsun, ister Fransız. Türkiye’de PIP’in kullanmadık. İçerisinde hidrojel olanlarını kullandık. Endişe edecek, korkacak bir şey yok” bilgisini verdi.
Obezite birimi kuruldu
İZMİR İl Sağlık Müdür Yardımcısı Şenol Sarıavcı, obezite ile etkin bir şekilde mücadele etmek ve planlanan programların aktivitelerini yürütmek amacıyla müdürlük bünyesinde “Obezite Birimi” kurulduğunu açıkladı. Sarıavcı, “İki hemşire ve bir diyetisyenden oluşan birim, kente obezite ile mücadele çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürüyor. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ‘Obezite Polikliniği’ obez çocukların umudu oluyor. Obezite sorunu yaşayan çocuklar bu poliklinikte muayene edilip, tedavileri düzenleniyor” dedi.
Aslan, “Merkezimizin SGK ile anlaşması yok. Ancak bugün için özel kuruluşlarda belirli katkılar ödeyerek, bu tedaviyi alıyorlar. Tedavi ücreti 4 ile 6 bin TL arasında değişiyor. 45 yaş grubunda giderek başvuran çok var ama biz seçici davranıyoruz. 35 yaş altı grupta gebelik oranları çok daha yüz güldürüyor” diye konuştu.
Tümörü yok eden cihaz
Onkomer Onkoloji Merkezi Medikal Direktörü Prof. Dr. Serdar Özkök, 1997 yılından beri radyasyon onkolojisinde hizmet verdiklerini, bu yıla ise tümörü yok eden cihazla girdiklerini belirtti. Özkök, şöyle konuştu; “Prostat, baş ,boyun, akciğer, meme, kolon, rektüm ,mide ve beyin tümörlerinde kullanıyoruz. Cihazımız, tümörün tam lokalizasyonunu belirliyor ve tümörün içindeki dozu da ayarlıyor. Böylece, tümörü yok ediyor. Merkezimizde iki uzman doktor, 3 tane medikal fizikçimiz ve 30 yakın yardımcı personelimiz hizmet veriyor” dedi.
Hintli çocuklara şifa
Dünya Sağlık Örgütü ve Rotary International’in birlikte gerçekleştirdiği ‘Çocuk Felci Projesi’ kapsamında Gaziemir Rotary Kulübü üyesi Dr. Sibel Akkol, Hindistan’ın Agra kentindeki aşılamaya katıldı. Akkol, “Geçen yıl Hindistan’da sadece 1 tane çocuk felci görülmüş. Kampanya çok işe yaramış. Dünyada çocuk felci sadece 4 ülkede görülüyor. Her yerde hastalık bitirilmeden, dünyada mücadele başarıya ulaşmış sayılamayacak. Bu nedenle, bu tarz çalışmalar çok önemli” dedi.
Kayıkçıoğlu, “Hiçbir şikayet olmasa dahi, şeker hastaları göz açısından olağan kontrollerini ihmal etmemeli. Diyabetik retinopatinin günümüzde geçerli olan tedavisi, öncelikle lazer yöntemi. Hipertansiyon, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, gebelik dönemi, kan yağlarının yüksek olması ve sigara içilmesi de şekere bağlı gözdeki hasarı arttırır” uyarısında bulundu.
Mutluer emekli oldu
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saffet Mutluer emekli oldu. Emeklilik nedeniyle düzenlenen törende konuşan EÜTF Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu, katkılarından dolayı Prof. Dr. Mutluer’e teşekkür etti, plaket verdi.
İzmirli doktor Hindistan’da
GAZİEMİR Rotary Kulübü üyesi Dr. Sibel Akkol, Hindistan’ın Agra kentindeki çocuk felci aşılamasında gönüllü oldu. Geçen hafta Hindistan’a giden Dr. Akkol, “Ailelerle konuşup, aşıya direnç göstermemeleri ve katılımın yüksek olması için hem doktor hem anne olarak kadınlar ve ilgililerle konuşup ikna etmeye çalışacağım. Çünkü, dünyada bu hastalık bitmeden ülke olarak bu hastalıktan kurtulduk diyemeyiz” dedi.
Özdemir, “Gırtlak kanserinin belirtileri arasında ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, kulak ağrısı, boyunda şişlik vardır. 2 haftayı geçen ses kısıklığı var ise kulak-burun-boğaz hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Ses kısıklığı erken belirtisiyle başvurması söz konusu olduğundan erken tanı konabilen tümörlerdir. Uygun tedavi yapıldığında başarı şansı yüzde 90’ın üzerindedir” bilgisini verdi.
Sağlıklı olma semineri
Biyolojik Çözümleme Uzmanı İrem Orhon Ayral, “Sağlıklı olmak ve sağlığı geri kazanmada rol oynayan evrensel gerçekler ve biyolojik çözümleme” konulu bir seminer veriyor. Bugün ve yarın verilecek olan seminer ile ilgili bilgi veren Ayral, “Hastalıklar tesadüfen oluşmazlar, onlar iç çatışmalarımızın fiziksel göstergeleridir. İnsanoğlu fark ettiğini çözebilecek yetenektedir. Bu yeteneğimizi faaliyete geçirmek bizim elimizdedir. Hastalıklarımız aslında beynimizin, yaşamımızı sürdürebilmemiz için, algılamalarımızla paralel olarak yarattığı biyolojik çözümlemelerdir.”
Geleneksel yıl sonu buluşması
Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nin, ‘Geleneksel Yıl Sonu Buluşması’ Alsancak Küçük Kulüp’te yapıldı. Hastane kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu ve eşi Uzm. Dr. Selma Kaşkaloğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen gecede, çalışanlar yılın stresini attı.
Prof. Dr. Oto, “Ödül hem benim hem de ülkem için gurur verici bir olay” dedi.
Telasami çiftinin hastalıksız çocukları
Akdeniz Anemisi (telasami) olan İzmirli Beliz ve Halil Çolak çifti, tüp bebek yöntemiyle hastalıksız bebekleri dünyaya geldi. 6 yıllık evli olan Çolak çifti, İrenbe Tüp Bebek Merkezi’nde zorlu bir süreçten sonra telasami olmayan Demir ve Çınar isimli çocuklarına kavuştu. Çiftin doktoru Dilek Aslan, “Telasami olan çiftlere, sağlıklı çocuk sahibi olmaları için tüp bebek yöntemini öneriyoruz. Tüp bebek yönteminde embriyolardan genetik olarak bu hastalığı ayıklamak mümkün” dedi.
Kadından kadına spina bifida eğitimi
Merkezi İzmir’de bulunan Spina Bifida Derneği, İstanbul’daki tüm Inner Wheel Dernekleri yöneticilerine eğitici eğitimi yaptı.Spina Bifida Derneği Yönetim Kurulu üyesi Dr. Sibel Akkol tarafından, 242. Bölge Inner Wheel Dernekleri başkan, sekreter ve yöneticilerine verilen bu eğitimle sertifika alanlar hem kendi derneklerindeki kadınlara hem de topluma eğitim verecekler. IW tarafından ulusal proje ilan edilen Spina Bifida, önleme için kadın eğitimi bir yılda akran eğitimi, broşür, afiş, seminer, medya ile 10 milyon kadına ulaşacak. Türkiye’de yer yer dünya ortalamasından 3-8 kat arası daha fazla görülen bir doğumsal anomali olan Spina Bifida ayrık omurga diye tanımlanıyor.
Son bir ay içindeki sağlık kontrollerinde 100’ü aşkın kadının sağlık taraması yapıldı, gerekli görülenler sağlık kuruluşlarına yönlendirildi. 450 hasta polikliniklerde tedavi edilirken, Konak Belediyesi Sağlık İşleri Biyokimya Laboratuarı’nda çeşitli konularda 685 adet tetkik yapıldı.
Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan ‘Meme Kanseri ve Elle Muayene’ seminerinde de Genel Cerrah Op. Dr. Cüneyt Tuğrul tarafından 50 kadına “termalgrafi” yöntemi ile ücretsiz meme kanseri taraması yapıldı. Kadınlar, Op. Dr. Cüneyt Tuğrul ve Memekander Başkanı Doç. Dr. Şenay Kaymakçı’nın verdiği bilgilerle de Meme Kanseri konusunda aydınlatıldı. Halk sağlığına belediye olarak büyük önem verdiklerini vurgulayan Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “Sağlık İşleri Müdürü Dr. Filiz Gümeli ve ekibi çalışmalarıyla örnek çalışmalara imza atıyor. Çalışmalarımız kamu kuruluşu ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisinde artarak devam edecek” dedi.
Okullarda lösemi ve ağız diş sağlığı bilgilendirmesi
Lösemileri Yaşatma Derneği (LÖSYAD) ve Özel CTG İzmir ADSM ortak düzenlediği “Sağlıkta lösemi ve ağız diş sağlığı” konularının işlendiği 42 ilköğretim okulunda yapılan öğrencilere ve velilere yönelik bilgilendirme çalışması Bayraklı’da yapıldı. Toplantılarda iki ana konu üzerinde farkındalığı yaratıp, sağlıklı nesiller için bir adım atılacağı belirtildi. Lösemide dikkatli olunması gereken uyarılar ve erken tanının önemi, devlet yardımlarının yanı sıra diş hizmetlerinde sevkli yapılabilecek işlemler konusunda okul yönetimleri ve veliler bilgilendirildi. İkinci yarıyıl için Karabağlar’daki ilköğretim okullarında çalışma yapılacağı belirtildi.
Deprem çantası hazır olmalı
Herkes İçin Sağlık Derneği Genel Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu, her evde, işyerinde, okulda, fabrikada deprem çantasının hazır olması gerektiğini belirtti. Dr. Rodoplu, şu bilgileri verdi:
“Birkaç günlük seyahate çıkarken yanımıza alacağımız eşyalar nelerse deprem çantasında bulunması gerekenler de bunlardır. Bu liste kendi kişisel ihtiyaçlara göre uzayabilir. Bu çantayı kolay ulaşabileceğiniz ve hemen her gün görebileceğiniz bir yerde tutmalısınız. Kullandığınız ilaçların birkaç günlük yedeği, gözlüğünüz, kredi kartı, kişisel temizlik malzemeleri, yedek pilleriyle transistörlü radyo, düdük, yedek pilleriyle ışık kaynağı, yedek ayakkabı, bir miktar para, çok amaçlı çakı, kalem, kağıt, iletişime geçilecek yakınların bilgileri, önemli evraklarınızın fotokopileri (ruhsat, ehliyet, nüfus cüzdanı, tapu) bir su geçirmez dosyada olmalı. Yedek giysiler. Deprem çantası her altı ayda bir yenilenmelidir.”