Türe Teyze

PAZAR öğlen çay partisindeydi. Akşam Rap konserinde.

Haberin Devamı


1932 İzmir doğumlu ve bugün onun doğum günü.
Hava soğuk ve yağmurlu... Olsun. Üşenmez ve türlü türlü bahanelerle fikir değiştirmez. Onu fırtınalar ve tsunamiler bile yapacağı işten döndüremez.
Konser de çay partisi de İzmir şubesi başkanı olduğu Türkiye Kas Hastalıkları Derneği yararına.
Bütün arkadaşlarımız Serdar’ın annesi olduğu için Türe Teyze diye hitap ediyor ona...
“Teyze” deyince havada yufkalara yedi takla attıran, dumanı tüten baklavalar açan, ağzına 40 baharatlı ballar tıkmaya çalışan tonton biri gelir ya aklına... En azından Adile Naşit filmleriyle büyümüş bizim nesillerin.
Halbuki Türe Teyze, her ne kadar birbirinden nefis yemekler ve reçeller pişirse de bildiğimiz bu klişe teyzelerden biraz farklı.
Hangi yaşta olursan ol, evden çıkmaya, bir ipin ucundan tutmaya, bir hedef peşinde koşmaya, bir amaç uğruna çabalamaya üşeniyorsan eğer; tanımalısın onu...
Gençliğimizde bayılarak okurduk onu. Hürriyet EGE’de (bir süre de Yeni Asır’da) insana, kadına, hak ve hukuka dayalı şahane yazılar yazardı.
Prof. Dr. Türe Tunçbay aslında gazeteci değil, İstanbul Üniversitesi mezunu bir tıp doktoru. Amerika’da Mount Sinai Hospital Psikiyatri Asistanlığı, North Western Üniversitesi Nöro-Psikiyatri Asistanlığı, Ege Üniversitesi’nde Nöroloji Kürsüsü Öğretim Üyeliği, Dekan Yardımcılığı ve Rektör Yardımcılığı, Danışma Meclisi İzmir Üyeliği (1981 – 1983) yapmıştı.
Türkiye’de histokimyasal çalışmaları yapan ilk laboratuvarı kurdu.
Nöroloji alanında yaptığı bir araştırmayla ABD’de S. Weir Michell Ödülü’nü alan ilk yabancı ve ilk kadındı. Kariyerini, ödüllerini, Danışma Meclisi üyesi iken insan hakları için diktiği tüm fideleri, tek tek anlatacak yerim yok, özet geçiyorum sana.
Düşün; yaptığı bunca güzelliğe rağmen “Amaaaaaan, yeter artık oturayım, hayatın tadını çıkarayım” demiyor hala...
Aksine onun için hayatın tadı tam da bu.
Yağmur, çamurda doğuştan kas hastası Metin Özkan’ın Rap konserine ya da çay partisine gitmeye tabii ki üşenmiyor.
Tıpkı; bulduğu her platformda Türkiye’deki engelli sayısının yaklaşık yüzde 13 olduğunu, bunların 4.5’lik kısımını kalıtımsal hastalıklardan kaynaklanan engellilerin oluşturduğunu, dolayısıyla akraba evliliğinden artık uzak durulması gerektiğini üşenmeden, bıkmadan anlattığı gibi.
“Akraba evliliğinden engelli bir çocuk doğması, kaderin değil, bilimin sonucu” diyor.
- 22 yıldır hizmet verdiği dernekteki ekip arkadaşlarıyla, biri Menderes, biri Aliağa’da diğeri Torbalı’da olsa da evden çıkması mümkün olmayan kas hastalarını evlerinde ziyaret ediyor. Koşulları nasıl düzeltilebilir, nasıl yardımcı olunabilir diye saptamak için...
- Annelere eğitimler veriyor. Aman diyor bebeğinize ilk tanıyı koyacak uzmanlar sizlersiniz. Bebeğiniz emekleyemiyor, başını kaldıramıyorsa... Erken teşhis önemli.
- Evden çıkması mümkün olmayan bazı kas hastası çocukların evde eğitim alabilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte çalışıyor.
- Akülü araba ya da sandalye her hastaya özel yapıldığı için çok hassas olan ölçü alınırken hasta ve ailesiyle o da fabrikaya gidiyor.
- Sağlık Müdürlüğü, üniversitelerle insanları konuyla ilgili bilinçlendirmek için ortak çalışmalar yürütüyor. Düzenlediği konferanslar tez konusu oluyor.
- Sokakta engelliler için rampa yapılırken eğimin böyle değil, şu kadar olması lazım diye kibarca ikaz etmek üzere inşaat mahalline gidiyor.
- Derneğe bağış sağlamak ve kamuoyunu bilinçlendirmek için engelli fuarlarında açtıkları stantlarda 3 gününü ayakta geçiriyor.
Bugün Türe Teyze’nin doğum günü.
Onu bugün hiç bir çiçek ya da böcek bu kadar mutlu edemezdi.
En güzel hediye Sağlık Bakanlığı’ndan geçtiğimiz hafta yapılan açıklamayla geldi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalarının (tip 2 ve tip 3) için bireysel hasta başvurularını işleme aldıklarını, ilaç temini için süreci başlattıklarını söyledi.
Bu o kadar uzun zamandır çabaladıkları, olmasını istedikleri bir şeydi ki...
Okuduklarınız bir Cumhuriyet kadınının günlük rutininden seçmelerdi.
Hadi sen de üşenme, çık evinden, bir yardım eli uzat ya da düş hayallerinin peşine.
Hepimizin günlük rutini böyle olsun...
Ve iyi ki doğdun Türe Teyze.

Yazarın Tüm Yazıları