Paylaş
-- Hazımsızlığa ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.
-- Özellikle evde doğal fermentasyon işlemi ile yapılan şalgam, probiyotik açıdan zengindir.
-- A, B ve C vitaminleri içerir. Gribe ve soğuk algınlığına karşı oldukça faydalıdır.
-- Antioksidan özelliği ile vücudu toksinlerden arındırır.
-- Kan şekerini dengeler
Gelelim ev yapımı şalgam tarifimize...
MALZEMELER
1 kilo siyah havuç
2 adet şalgam turpu(çelem)
Kaya tuzu (tuz oranı size göre ayarlayabilirsiniz)
Yarım paket instant kuru maya
Yarım su bardağı nohut
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı köftelik ince bulgur
Süzmek için temiz bir tülbent veya ince delikli süzgeç
YAPILIŞI
Havuçları soyup ince uzun doğruyoruz. Bu işlemde eldiven kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü siyah havuç çok renk veriyor.
Çelemin de dış kabuğunu soyup halka halka doğruyoruz. 10litrelik pet veya cam kavanoza havuçları, çelemi ve klorsuz suyu ekliyoruz.
Tuzunu atıyoruz. Mayalandırma işlemi için öncesinde kuru mayayı, bulguru, 4 su bardağı kadar ılık suda şeker ilave edip, ağzını kapatıp 15 dk mayalandırıyoruz.
Mayalanan suyu ince süzek veya tülbent ile süzüp kavanoza döküyoruz. Yarım su bardağı yıkanmış nohutu içine atıyoruz, kapağını kapatıyoruz.
Serin gölge bir yerde muhafaza ediyoruz. 2 gün arayla kavanozu çalkalayıp kapağını açıp havalandırıp hemen kapatıyoruz. 15-20 gün sonunda şalgamımız içime hazır hale geliyor.
Afiyet olsun...
Not: Şalgam olunca tuz oranına bakıp dilediğinizce atabilirsiniz. Eğer tuzlu olmuş ise biraz su ekleyebilirsiniz.
Paylaş