Evde yapılanı tam bir sağlık deposu: Şalgam

Hatay, Adana ile komşu olunca şalgamın da sofralarımızda yer almaması ve şehrimizde sevilmemesi mümkün değil. Hemen hemen tüm yemeklerin yanına yakışan şalgamın pek çok yararı da bulunuyor. Evde şalgam yapılışına geçmeden önce birkaç faydasını da sıralamak isterim...

Haberin Devamı

-- Hazımsızlığa ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.

-- Özellikle evde doğal fermentasyon işlemi ile yapılan şalgam, probiyotik açıdan zengindir.

-- A, B ve C vitaminleri içerir. Gribe ve soğuk algınlığına karşı oldukça faydalıdır.

-- Antioksidan özelliği ile vücudu toksinlerden arındırır.

-- Kan şekerini dengeler

Gelelim ev yapımı şalgam tarifimize...

Evde yapılanı tam bir sağlık deposu: Şalgam

MALZEMELER

1 kilo siyah havuç

2 adet şalgam turpu(çelem)

Kaya tuzu (tuz oranı size göre ayarlayabilirsiniz)

Yarım paket instant kuru maya

Yarım su bardağı nohut

1 tatlı kaşığı toz şeker

1,5 su bardağı köftelik ince bulgur

Süzmek için temiz bir tülbent veya ince delikli süzgeç

Haberin Devamı

YAPILIŞI

Havuçları soyup ince uzun doğruyoruz. Bu işlemde eldiven kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü siyah havuç çok renk veriyor.

Çelemin de dış kabuğunu soyup halka halka doğruyoruz. 10litrelik pet veya cam kavanoza havuçları, çelemi ve klorsuz suyu ekliyoruz.

Tuzunu atıyoruz. Mayalandırma işlemi için öncesinde kuru mayayı, bulguru, 4 su bardağı kadar ılık suda şeker ilave edip, ağzını kapatıp 15 dk mayalandırıyoruz.

Mayalanan suyu ince süzek veya tülbent ile süzüp kavanoza döküyoruz. Yarım su bardağı yıkanmış nohutu içine atıyoruz, kapağını kapatıyoruz.

Serin gölge bir yerde muhafaza ediyoruz. 2 gün arayla kavanozu çalkalayıp kapağını açıp havalandırıp hemen kapatıyoruz. 15-20 gün sonunda şalgamımız içime hazır hale geliyor.

Afiyet olsun...

Not: Şalgam olunca tuz oranına bakıp dilediğinizce atabilirsiniz. Eğer tuzlu olmuş ise biraz su ekleyebilirsiniz.

Instagram: @belginekmen

Yazarın Tüm Yazıları