Sokak yemeği başımın tacıdır!

OLDUM olası sokak yemeğine düşkünüm ben. Çocukluğumdan beri. Her çocuk baloncu, kuş yemcisi ya da ne bileyim oyuncakçı gördüğünde ağlarken; benim ağlama duvarlarım pamuk helvacı, dönerci, beyaz kurabiyeci (beze), dondurmacı, tulumba tatlıcısı, börekçi oldu hep.

Haberin Devamı

Şimdi de öyle. Her ne kadar artık kalori denen bir şeyin farkına varmış olsam, kontrollü beslensem ve spor salonlarından çıkmasam da; hem yaşadığım, hem de görme fırsatı bulduğum pek çok kentin lokantalarını ve sokak yemekçilerini keşfediyorum ilk iş.
İzmir’de de durum farklı değil. Kokoreççi, kağıt helvacı, midye dolmacı, buzlu bademci... En salaşı, en homini gırtlağı hangisi; Bahar o tezgahın önünde. Ya da bir esnaf lokantası. Kıyıda köşede kalmış bir köfteci.
Boyozcu, yumurtacı, kumrucu. Ama en güzeli pilav-nohut arabacısı.
-Bir gün işsiz kalırsam ahdımdır; kentin en iyi, en süslü nohut pilav arabasını ben yapacağım, en lezzetlisini ben satacağım; yazın buraya-

Sokak yemeği başımın tacıdır

Haberin Devamı

İzmir, sokak lezzetleri cenneti
Belki başka bir tanımı vardır benim uydurduğum sokak lezzetleri tabirinin.
Belki daha akademik ve daha saygın bir isim. Ama benim için sokakta satılan (yıllardır aynı yerde ve aynı lezzeti sunuyor olması tek şartım) her yiyecek önemli ve değerli. İşte İzmir Gurme Guide’ı çıkaran ekipten, yemek yazarı ve mutfak araştırmacısı Ahmet Güzelyağdöken de aynı şeyi düşünüyor olmalı ki; bu yılki rehbere “Sokak Arası Mekanlarım” isimli bir bölüm eklemiş. Bu bölümün bir özelliği de interaktif olması. Sokak Arası Mekanlarım bölümündeki yazıları okurken QR Kod uygulamasıyla resimler üzerinde yer alan barkodu cep telefonuna okuttuğunda yazılarda yer alan lezzetlerin video görüntülerini izleyip kendinden geçebiliyorsun.

Yeni olayımız, “Food Porn”
Tüm dünyanın yeni hastalığı. Tabii, benim de. Food porn, yani yemek pornosu... Yemek fotoğraflarını gelişigüzel yayınlamak yerine yemeğin en çekici, en lezzetli görünmesini sağlayacak şekilde en yakından çekilen fotoğraflara verilen isim. Kaşıktan sosu damlayan profiterol, içindekilerin net seçilebildiği çok yakın çekim hamburger vs gibi görüntülere food porn deniyor. Bu akıma dahil olan pek çok sosyal medya platformu açıldı son zamanlarda. En başarılıları ise foodporn.net, foodpondaily.com ve reddit.com.

Haberin Devamı

Sokak yemeği başımın tacıdır

İzmir Gurme Guide nedir?

İzmir Gurme Guide’tan haberiniz var mı sahi sizin? Bu yıl üçüncü sayısı çıktı bile. Semt semt güncellenmiş Bin 400 lokanta seçeneği ile İzmir’den Çeşme’ye kadar uzanan bir lezzet yolculuğu sunuyor kitap. Başarılı isimlerden oluşan bir seçici kurul, “Bir adım öne çıkanlar” diye de bir bölüm yaratmış bu yıl. Üstelik kitabın İngilizcesi de var. Doğru dürüst bir kent rehberine bile sahip olmayan İzmir için Gurme Guide çok büyük kazanç. Her evde ve her otel odasında muhakkak bulunmalı diye düşünüyorum. Büyük kitapçıların hemen hepsinde bulabilirsiniz.

Sokak yemeği başımın tacıdır

“İçimizdeki Barış” panelini kaçırmayın
İzmirli Rotaryenler, Rotary’nin 108. kuruluş yıldönümü olarak kutlanan “Dünya Hoşgörü, Anlayış ve Barış” haftası kapsamında Türkiye’nin iki ünlü yazarı ve üç semavi dinin temsilcilerinin konuk konuşmacı olacağı bir panel düzenliyor. Barışın, dostluğun, anlaşmazlık ve çatışmaların önlenmesinin tartışılacağı ve Dr. Yılmaz Karakoyunlu’nun moderatörlüğünü yapacağı toplantının panelistleri yazar Sunay Akın, Fener Rum Patrikhenesi Basın Sözcüsü Dositheos Anağnostopulos, Türkiye Musevi Cemaati’nden Haham Rav Isak Alaluf, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Beyza Bilgin ve yazar Canan Tan olacak. 20 Şubat Çarşamba saat 19.00’da Swissotel Grand Efes’te, YGN Turizm ve Vispo Travel sponsorlukları ile düzenlenecek yemekli gecenin organizasyonu İzmir Kültürpark, Ege, Agora, Karabağlar Çalıkuşu, 100. Yıl Güzelbahçe, Göztepe, Gaziemir Rotary kulüpleri üstleniyor. Davetiyeler için detaylı bilgiyi Rotary bölge ofislerinden edinebilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları