Paylaş
Otizm ve Engelli Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen “Sevgi Panayırı Günleri” 20–25 Eylül tarihlerinde, 19.00-21.00 saatleri arasında, Maltepe Sahili Etkinlik Alanı’nda gerçekleştirilecek. Etkinlikte; kurum stantları, sergi, söyleşi, konser, imza günleri ve tiyatro gösterilerine yer verilecek, ayrıca yöresel lezzetler ve engellilerin el emeği ürünler sergilenecek.
Söz konusu etkinlik süresince, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı ve aynı zamanda Otizm ve Engelli Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı olan Adem Kuyumcu moderatörlüğünde “Çadır Sohbetleri” yapılacak. Kuyumcu, moderatörlüğü süresince, hem kendi deneyimlerini paylaşacak, hem de ana konuşmacılarla birlikte sorulan sorulara çözüm önerileri sunacak. Dinleyicilerle interaktif şekilde gerçekleştirilecek olan Çadır Sohbetleri’nde kurumların hizmetleri, engelliler ve ailelerinin sorunları ve deneyimleri paylaşılacak.
Maltepe Sahili Etkinlik Alanı’nda kurulacak sahnede bir ya da birkaç ana konuşmacı moderatörden ve dinleyicilerden gelen soru ve görüşlere cevap verecek. Günlere göre Program akışı aşağıdaki şekilde işleyecek:
- 20 Eylül Salı
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İBB Engelliler Müdürlüğü hizmetlerini anlatıyor ve sorulara cevap veriyor
- 21 Eylül Çarşamba
Engelliler hayata dair deneyimlerini paylaşıyor
- 22 Eylül Perşembe
Engelli Gaziler yaşadıklarını anlatıyor
- 23 Eylül Cuma
Engelli çocuk anneleri deneyimlerini paylaşıyor
- 24 Eylül Cumartesi
Engelli çocuk babaları deneyimlerini anlatıyor
- 25 Eylül Pazar
Herkes için erişilebilir kentler ve engelsiz turizm uygulamaları ile ilgili bilgiler veriliyor
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği bünyesinde oluşturulan “Engelsiz Hayat Sistemi”; engelli yakınlarının en büyük kaygısı olan ‘ben vefat ettikten sonra engelli yakınım ne olacak, ona kim bakacak?’ ve engellilerin de ‘bana bakan yakınım vefat ettiğinde ben ne olacağım?’ endişesini ortadan kaldıran bir sosyal güvence sisteminin adı.
Engellilerin yakınları öldükten sonra ne oldukları ve bakımlarının nasıl yapıldığı konusunda herhangi bir veri yok. Genellikle anne ve baba tarafından bakılan bakıma muhtaç engellilerin anne veya babasından biri vefat ettiğinde hayatta kalan ebeveynin işi zorlaşıyor ve bu da engellilerin bakım kalitesinin düşmesine neden oluyor. “Engelsiz Hayat Sistemi” sayesinde, engelli, sigorta poliçesinin şartları gerçekleştiğinde, özel bir bakım merkezinde ömür boyu bakılıyor.
“Engelsiz Hayat Sistemi” içinde yer alan kurumlar:
- Engellilere hizmet vermek amacıyla kurulmuş Vakıflar
- Engellilere hizmet veren Özel Bakım Merkezleri
- Sistemin işleyişini sağlayan Engelsiz Hayat Merkezleri ve Sigorta Şirketleri
“Engelsiz Hayat Sistemi”, katılımcılarına ömür boyu bakım garantisi veriyor. Sisteme yalnızca %70 ve üzeri bakıma muhtaç engelliler, farklı bir deyişle yaşamını başka bir kişinin yardımı ile sürdürebilen engelliler katılabiliyor. Engellinin bakımı için kendisine hayat sigortası yaptırmak isteyen herkes sistemin içinde olabiliyor, akrabalık bağı aranmıyor. Maddi durumu iyi olan bir yardımsever ya da komşu bile engellinin bakımını sağlamak için sigorta sistemine girebiliyor. Sigorta yaptıracak engelli yakınının 60 yaşından küçük olması ve sigorta şirketinin sağlık kontrollerinden geçmesi gerekiyor. Sigorta ettiren kişinin vefat etmesi durumunda; bakımını üstlenmiş olduğu engelli, Vakıf tarafından en kısa sürede teslim alınıyor ve standartları kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiş Özel Bakım Merkezi’ne yerleştiriliyor. Vakıf, sigorta şirketinden aldığı para karşılığında engellinin ömür boyu bakımını taahhüt ediyor. Paranın yetmemesi gibi bir durum hiçbir şekilde söz konusu olmuyor. Sigorta poliçesini yaptıran engelli yakını ilk primini ödediği andan itibaren sistemin içine girmiş oluyor. Hakların oluşması için vefat zamanına bakılmıyor.
Bakım Merkezi’nde engellilere yeme, içme, barınma, temizlik, kişisel bakım, psikolojik destek ve rehberlik gibi hizmetler sunuluyor. Bu Merkezler; “Bakım Merkezleri Yönetmeliği” gereğince ilgili resmi kurumlar ve aynı zamanda Vakıflar ile Engelsiz Hayat Merkezi görevlileri tarafından denetleniyor.
“Engelsiz Hayat Merkezi”, engellilerin hayatın içinde eşit şekilde ve rahatça yer almalarını, gelecek kaygısı taşımadan güven içinde yaşamalarını sağlamak amacıyla çalışıyor. Sistemin kurucusu olan Adem Kuyumcu, engelliliğin ne olduğunu kendi deneyimleri ile de tanıyan bir kişi. Gözlerinden birinde görme eksikliği olan Kuyumcu’nun, 2001 yılında trafik kazası sonucu kaybettiği ağabeyinde de diğer insanlarla etkileşimi zorlaştıran gelişimsel bir bozukluk olan Asperger Sendromu bulunuyordu. Kuyumcu’nun 2002 yılında felç geçirerek %91 oranında bakıma muhtaç bir engelli haline gelen babası da hayata katılım konusunda büyük sorunlar yaşamış ve 18 Eylül 2013’te vefat etmişti.
Adem Kuyumcu, 1994 yılından itibaren iş dışındaki zamanını engellilerin eğitimi, hayata katılımı, rehabilitasyonu, doğru bakımı ve engelli sporları konularına ayırmış bir kişi. Ayrıca; engellilerin ve ailelerinin hayata katılımı için tüm ilgili taraflara sürekli eğitimler vermek üzere alanda çalışan akademisyenler ve deneyimli uzmanlar ile birlikte “Engelsiz Hayat Akademisi”ni kurmuş bulunuyor. Engelsiz Hayat Aktivisti Adem Kuyumcu’nun “Sevgi Panayırı Günleri”nde bizlerle çok değerli bilgiler paylaşacağından eminim. Umarım, çoğumuz bu etkinliğe katılma zamanı bulabiliriz…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş