Paylaş
2003 yılında İstanbul’da kurulan Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), iş ahlakı ve girişimcilik alanlarında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu. Girişimciliğin teşvik edilmesi ve iş ahlakının yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirdiği eğitim ve yayın faaliyetleriyle iş dünyasında ahlaki bir duyarlılık oluşturmayı amaçlıyor.
Türkiye’de iş dünyasının gündemine iş ahlakını taşıyan ilk kuruluşlardan olan İGİAD, bünyesinde; 300’den fazla iş insanı, akademisyen ve profesyonel çalışandan oluşan üye bulunduruyor. Dernek; uyguladığı insani geçim ücreti araştırması, verdiği girişimcilik ödülleri, düzenlediği iş ahlakı zirvesi ve yayımladığı iş ahlakı raporları ile kuruluşundan bugüne Türkiye’deki iş dünyasına önemli katkılar sağlamış durumda.
İGİAD’ ın son dönemdeki en önemli çalışması, iş ahlakı faaliyetlerini geliştirmek amacıyla hazırlanan İş Ahlakı Bibliyografyası ve İş Ahlakı Sözlüğü. Zira iş yaşamında ideal olanı temsil eden iş ahlakı kavramı; akademisyen, profesyonel çalışan ve iş insanları başta olmak üzere toplumun birçok kesimini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen bir husus. İş yaşamını etkileyen, işletme içinde sergilenen her türlü davranışa yön veren iş ahlakı; toplumda geçerliliği olan ahlaki değerler ve normlar çerçevesinde şekilleniyor. Bu yönüyle iş ahlakı, iş hayatında karşılaşılan temel ahlaki açmazları engelleyen bir pusula görevi görüyor. Yani; kelimelerin, terimlerin ve kavramların anlamlarını doğru, güvenilir sistematik ve tarafsız bir biçimde ortaya koymak, araştırma yapılan alandaki ilmi birikimi keşfetmek ve ileriye taşımak açısından oldukça önemli.
Alanında değerli hocaların kaleme aldığı 277 madde başlığı içeren İş Ahlakı Sözlüğü, iş ahlakı alanında Türkiye’de yapılan ilk sözlük çalışması. Madde sayısı, zengin içeriği ve anlaşılır üslubu ile özgün bir forma sahip olan Sözlük, ansiklopedik sözlük formuna sahip olmasıyla da bu alandaki bir boşluğu dolduruyor.
İş ahlakı konusu Batı literatüründe, çoğunlukla felsefi akımlardan beslenen bir nitelik taşıyor. Bu durum Türkiye’deki iş ahlakı çalışmalarının üzerinde de etkisini gösteriyor. İGİAD tarafından hazırlanan Sözlük, Batı’ nın iş ahlakı kavramlarına sırtını dönmediği gibi, iş ahlakının Türk-İslam düşüncesindeki konumunu da vurgulayan bir yaklaşıma sahip.
İş Ahlakı Bibliyografyası ve İş Ahlakı Sözlüğü, 16 Mayıs 2022 tarihinde, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Kampüsü’ nde akademisyen, araştırmacı ve iş insanlarının katıldığı bir program ile kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıda “İş Ahlakı, Bibliyografyası Web Sayfası” nın açıldığı müjdelendi. Hazırlanan web sitesi ile araştırmacılara tek bir platform üzerinde iş ahlakı eserlerini görüntüleyebilme fırsatı sunuluyor. Veri tabanı, kullanıcılara iş ahlakı kaynaklarını yazar, alan, konu, anahtar kelime ve yıl gibi parametrelere göre filtreleme olanağı sağlıyor. Bu sayede araştırmacılar, aramalarını istedikleri doğrultuda özelleştirebilme olanağı bulmuş oluyorlar. 9000’e yakın iş ahlakı eserine dil, tarih, yazar, sergi adı, kitap adı, sayfa sayısı ve benzeri bilgilerine “biblio.igiad.org.tr” adresli web sitesinden erişilebiliyor.
İnanıyorum ki, İş Ahlakı Bibliyografyası ve İş Ahlakı Sözlüğü, iş ahlakı alanında yapılan çalışmaların nitelik ve nicelik bakımından gelişmesine önemli katkı sağlayacak…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş