Paylaş
3 Aralık Dünya Engelliler Günü, konu ile ilgili farkındalık yaratılmasını amaçlayan pek çok etkinliğin gerçekleştirilmesi için vesile oldu. Bu etkinliklerden biri de Ak Parti Sosyal Politikalar Başkanlığı tarafından ilk kez düzenlenen “Engelleri Aşanlar” Programı idi.
Dünya Engelliler Günü kapsamında 4 Aralık’ta, Ak Parti Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen bu etkinliğe Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal Politikalar Başkanı Sayın Öznur Çalık, Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Milletvekilleri, Engellilik konusunda çalışan Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, 81 İlin Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanları, Ampute Futbol Milli Takımı Sporcuları ile çok sayıda davetli katıldı.
Etkinlik, görme engelli ressam Eşref Armağan’ın sergisinin açılışı ile başladı. Eşref Armağan, eserleri hem Türkiye çapında hem de yurt dışında çeşitli sergilerde yer almış olan çok özel bir ressam. Doğuştan görmez olan ünlü ressam, hiçbir zaman gün batımını, baharda yeşeren-çiçek açan doğayı ve renklerini görmemiş olmasına karşın son derece mükemmel, adeta büyüleyici eserler ortaya çıkarmış bulunuyor. Armağan; beyin fonksiyonları, hiç görmediği nesneleri dokunduktan sonra resmedebilme yeteneği nedeniyle, Harvard Üniversitesi Nöroloji Bilim Dalı Profesörleri tarafından incelenmiş bir sanatçı. Profesörler bu inceleme sonucunda Eşref Armağan’ın bir nesneye dokunduğunda beynindeki görülen cisimlerin algılanması ile ilgili bölümün (görsel korteks) harekete geçtiğine şahit olmuşlar. Toronto Üniversitesi’nden
John M. Kennedy’nin ifadesine göre; dünyada bu şekildeki tek örnek olan Armağan, körlerin eğitimi konusunda önemli bir mihenk taşı oluşturuyor.
Eşref Armağan Sergisi’nin gezilmesinin ardından protokol konuşmaları kapsamında söz alan Sosyal Politikalar Başkanı Öznur Çalık, bu yıl ilk kez gerçekleştirilen programın amacının “gayret ve metanetleriyle insanlığa ilham kaynağı olan engelli bireylerin başarı ve azim dolu hikâyelerini insanlıkla buluşturmak” olduğunu söyledi. Çalık, konuşmasında Ak Parti’nin sosyal politika anlayışının “insanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesinin ürünü, “Yaradılanı Yaradandan ötürü sevme”nin mahsulü, “Gönüller Yapmak” maksadının tezahürü olduğunu ifade etti.
Çalık, konuşmasını “Diledik ki; spordan sanata, eğitimden bilime ve iş dünyasına kadar her alanda örnek başarılar sergileyen engelli kardeşlerimizin engelsiz hikâyeleri yolumuza ışık tutsun. Ak Parti’nin politikası ‘engelliler için engelsiz bir hayat inşa etmek’tir. Bu zorlu fakat bir o kadar da mukaddes isteği boynumuza borç, sırtımıza vebal bildik. Bu bundan sonra da böyle olacak” diyerek sürdürdü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salondaki yerini almasının ardından engelliler tarafından “Engelleri Aşanlar Sahne Gösterisi” sergilendi. Engelli dansçı Dergin Tokmak’ın akrobatik gösterisinden sonra da, Milli Eğitim Vakıf Gökkuşağı İlköğretim Okulu’nda öğretim gören engelli çocuklardan oluşan SERÇEV Korosu “Engelleri Aşalım” şarkısını seslendirdi.
İlk kez bu yıl gerçekleştirilen program kapsamında, engelli milletvekillerinden oluşan jüri üyeleri 2017 yılında; eğitim, spor, müzik, kültür-sanat, yenilikçilik, sosyal sorumluluk, erişilebilirlik, engel tanımayan sivil toplum alanlarında başarı gösteren kişi ve kuruluşları belirledi. Ödüller sahiplerine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi.
Sayın Cumhurbaşkanımız ödül takdimine, salonda bulunan her biri zafer hikâyesi olan engellileri mücadeleleri ve kararlılıkları için tebrik ederek ve engelli bireylerin hikâyesinin bir anlamda Türkiye’nin de hikâyesi olduğunu anlatarak başladı.
Eğitim alanında; Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden birincilikle mezun olan görme engelli Şeyma Sevim Saleh, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin hayatını yıllarrdan beri tekerlekli sandalyeye bağımlı ollarrak sürdüren Dekan Vekili Prof. Dr. Ozan Bahar, Kahramankazan Efes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü ortopedik engelli Özlem Atik ve görme engelli Hafız Yusuf Yavuz ödüle lâyık görüldü.
Spor alanındaki ödüller; 2017 yılında Paralimpik Atıcılık Dünya Kupası birincisi olan Ayşegül Pehlivan, 2017 yılı Avrupa Şampiyonası Goalball Avrupa İkincisi olan Türkiye Kadın Goalball Milli Takımı ile Avrupa Şampiyonu olan Ampute Futbol Milli Takımı’na verildi.
Müzik alanındaki ödül “Beykoz’un Mozart’ı” lâkabıyla bilinen otizmli genç Yunus Yazar’a verilirken; kültür-sanat alanındaki ödülleri Bağcılar Belediyesi bünyesindeki -engelli oyuncuların yer aldığı- ”Martısız Ada” Tiyatro Grubu, görme engelli ressam Eşref Armağan ve engelli dansçı Dergin Tokmak aldılar.
Yenilikçilik Ödülü, görme engelli bireylere kıyafet seçiminde yardımcı olan mobil uygulamayı geliştiren LC Waikiki firması’na; Sosyal Sorumluluk Ödülü, Turkcell’e; Erişilebilirlik Ödülü, Türk Hava Yolları’na; Engel Tanımayan Sivil Toplum Ödülü ise Serebral Palsili Çocuklar Derneği’ne verildi. Bedensel engelli Digital Yaşam Koçu Ümithan Yılmaz ve otizmli Yazar Birsen Başar da, “Engelleri Aşanlar 2017” Jüri Özel Ödülü’ne lâyık görüldüler.
Engelini aşmayı başarmış olan engellilerimizin Cumhurbaşkanımız tarafından ödüllendirilmiş olmasının tüm engelli bireyler için yeni bir motivasyon kaynağı oluşturduğuna inanıyorum. Ve yine inanıyorum ki, bu motivasyon daha pek çok engellinin engelini aşmasına yardımcı olacak.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş